Turistik Otel

Kavram Konaklama Tesisi

(Diyarbakır, 1946 – )

Şeyhmus Paketçi’nin bir uçak seyahatinde uçakta yolculuk eden İstanbullu bir müteahhitin, Diyarbakır’da konaklamak için lüks bir konaklama tesisi olmadığına dair sitemi üzerine, 1946 yılında inşaatına başlanan Turist Otel, 1953 yılında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ilk oteli olarak Diyarbakır’da hizmete açıldı. Aynı zamanda Turistik Otel’in bünyesinde yenilikçi anlayışla yiyecek içecek sunumunun gerçekleştirildiği Turistik Restaurant’ın hizmet vermesiyle bölgeye ve kente yepyeni bir vizyon kazandırdı. Bu lokantanın ayrıca ortasında büyük fıskiyeli mozaik havuzu olan yazlık bahçeli bir bölümü de mevcuttur, Diyarbakır’ın yaz akşamlarında serin bir mekân olarak kullanılmaktadır. Şeyhmus Paketçİ’nin vefatından sonra, oğlu İbrahim Halil Paketçi tarafından 2005 yılına kadar bir fiil otel alanında modern hizmet anlayışı sürdürüldü.

Konuyla ilgili olarak Av. Halit Ötük, eski Diyarbakır’ı anlattığı “Şehir Mektupları-14” başlıklı yazısında Şeyhmus Paketçi’nin girişimci özelliğini şöyle vurgulamaktadır:

“1953 yılında İstanbul’lu bir Ermeni mimar olan Sarrafyan tarafından inşa edilen Turistik Otel’in bünyesinde bulunan Turistik Restaurant, o günlerin koşullarına göre çok modern ve çok kaliteli hizmet veren bir lokantaydı. Yiyecek ve içeceklerin sunumu, yemek ve mezelerin çeşit ve kalitesi, garsonların tutum ve davranışı ile İstanbul Beyoğlu’ndaki klasik restaurantları aratmayacak düzeydeydi. Bu özelliğini uzun yıllar sürdürdü. Balolar, geceler, siyasi partilerin yemekli toplantıları hep bu lokantada düzenlenirdi.

Yine aynı eserde Turistik Otel’in sahibi Şeyhmus Paketçi, bir sohbet sırasında otelin açılış öyküsünü anlatır: “1950’li yıllar öncesinde Diyarbakır’da yol inşaatı işi alan İstanbullu bir müteahhit ile uçakta birlikte seyahat ederlerken, müteahhitin yüksek bir sesle Diyarbakır’da kalacağı güzel bir otel ve yemek yiyebileceği bir restaurant bulamadığını ve bu nedenle çok rahatsızlık duyduğunu” ifade edince bu sözlerinin ardından Şeyhmus Paketçi, bu sözü şöyle değerlendirmişti: “Müteahhitin bu sitemi beni çok müteessir etti ve aklı selimle düşününce kendisine hak verdim. Karar verdim Diyarbakır’a güzel bir otel açmaya ve açtım oteli”.

Kereste fabrikası sahibi Şeyhmus Paketçi’nin İstanbullu Ermeni Mimar Harutyun Sarrafyan’a Dağkapı semtinde yaptırdığı Turistik Otel, modern mimarlığın Diyarbakır’da inşa edilen ilk ve önemli örneklerinden biridir. Suriçi’nin yeni kente açıldığı bir noktada, Elazığ Caddesi üzerinde yer alan ve ulaşım açısından oldukça uygun bir konumda bulunan otel binası, günümüze kadar kullanılmış, özgün plan ve cephe özelliklerini büyük ölçüde korumuştur. Yapı, dikdörtgen planlı ve bodrum + zemin + üç katlıdır. 2005 - 2012 yılları arasında TÜMSAĞ Bilim Tıp Merkezi Özel. Bağ. Hizm. ve Tesisleri Tur. San. ve Tic. Anonim Şirketi adına Uzman Doktor Abdurrahman Açıkgöz tarafından işletilmeye devam ettirildi ve 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren BNR Petrol Ürünleri Gıda İnş. San. ve Tic. limited şirketi tarafından Yeni Yüzüyle Turistik Otel işletmesi kaldığı yerden hizmete devam etmektedir.

Turistik Otel, 3500 metrekare arsa üzerine üç kat olarak inşa edilmiştir. Bu üç katın; iki katında odalar, bir katında otel restoranı ve ziyafet salonu ve giriş katında önbüro departmanı ve lobi bulunmaktadır. Yeni yüzüyle Turistik Otel 39 tek kişilik oda (çift kişilik yatak),18 çift kişilik oda, altı suit oda olmak üzere 90 yatak kapasitesine sahiptir. Otelin aslına uygun olarak restore edilmesinin ardından resteoran kısmı da ‘Kendin Pişir Kendin Ye’ konseptinde eski adı olan Tursitik Otel ismiyle hizmete geçti. Diyarbakır’da açıldığı günden bu yıla aynı şekilde hizmet veren restaurant özelliğini korumaktadır.

Turistik Otel ildeki tarihi mekanlara yakın olması itibariyle oldukça gözde bir konuma sahiptir. Diyarbakır Ulu Camii, Tarihi Hasan Paşa Hanı, Diyarbakır Kültür Evi, Ahmet Arif Edebiyat Müzesi, Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi, Cemil Paşa Konağı, Ziya Gökalp Müzesi, İskenderpaşa Konağı, Sülüklü Han, Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, Saint George Kilisesi, Şeyh Mutahhar Camii ve Dört Ayaklı Minare, Surp Giragos Ermeni Kilisesi, Meryem Ana Kilisesi, Diyarbakır Kalesi ve Keçi Burcu, On Gözlü Köprü ve Hevsel Bahçeleri gibi tarihi mekanlara; aynı zamanda alışveriş merkezleri, kafeler, bar ve restaurantlara; ayrıca sanat galerileri, sinemalar, tiyatrolar ve kitapçılara yürüyüş mesafesindedir.

Turistik Otel 2021 yılının Ocak ayı itibariyle faaliyetlerine gelişimini sürdürerek ve Turizm Belgeli otel olarak devam etmektedir.