Turist Değeri
Kavram Ekonomi
-
2019
Müşteri odaklı yaklaşım ve müşteri değeri, pazarlama bilimi içinde 1990’lı yılların önemli kavramları arasında yer aldı ve son yıllarda da önemi gitgide artmaktadır. Sistemin üreticiye dayalı olmak yerine, tüketiciye dayalı olması ve işletmelerin müşteri ihtiyaçlarını kendi bakış açısıyla değil, müşteri gözüyle belirlemesi bu kavramların öneminin artmasına sebep oldu. Küresel rekabet ortamında işletmeler, müşterilerinin düşük fiyatlarla yüksek değer sağlama isteklerini karşılamak için, sürekli kendilerini yenilemek durumunda kalmaktadır. Günümüzün yoğun rekabetçi koşullarında, müşteri değeri oluşturabilen işletmeler, pazar paylarını ve kârlılıklarını artırarak pazarda devamlılık sağlayabilmektedirler. Turist değeri turizm işletmeleri açısından müşteri değerini ifade etmektedir. Literatür incelendiğinde değer kavramına ilişkin çeşitli tanımlar yapıldığı görülmektedir. Bunun nedeni, değer kavramının farklı bakış açılarıyla incelenmesidir. Pazarlama literatürü bakış açısıyla ele alındığında, değer, tüketicinin bir ürünü elde etmek için katlandıkları ile elde ettiklerine yönelik algılamalarına bağlı olarak ürünün sağlayacağı fayda değerlendirmesi olarak tanımlanabilmektedir. Müşteri değeri kavramı ise değer kavramından türetilmiş olmakla birlikle farklılık göstermektedir.
Müşteri değeri kavramının literatürde tüketici bakış açısı ve işletme bakış açısı olmak üzere iki farklı bakış açısı ile ele alındığı görülmektedir. Tüketici bakış açısı ile müşteri değeri kavramı, müşterinin bir üründen elde ettiği faydalar karşısında, parasal ve parasal olmayan maliyetleri alternatiflere göre değerlendirmesinin sonucunda algıladığı değer şeklinde tanımlanmaktadır. Müşteri değeri kavramı pazarlama alanı bağlamında iki farklı açıdan değerlendirmektedir. Bunlardan ilki, değer kavramını müşteri bakış açısıyla ele alan müşteri değeri yaklaşımı, diğeri ise müşterinin işletmeye olan yaşam boyu değeridir. Sunulan turistik ürünlerin birbirine benzerlik gösterdiği turizm işletmelerinde, turist değerini artıran en önemli etken insan faktörüdür. Bu özelliği avantaja çevirip, farklı bir ürün sunmak yüksek maliyet gerektirmemektedir. Bu nedenle turizm işletmelerinde farklılaştırma stratejisinin turist değeri yaratma açısından etkin bir rekabet stratejisi olduğu bilinmektedir.
Referanslar
Baker, S. M., Schultz Kleine S. ve Bennion, M. (2003). What Do They Know? Integrating The Core Concept of Customer Value Into The Undergraduate Marketing Curriculum and Its Assessment, Journal of Marketing Education, 25: 79-89; Hallowell, R. (1996). The Relationships of Customer Satisfaction, Customer Loyalty and Profitability: An Empirical Study, International Journal of Service Industry Management, 7 (4): 35; Huber, F., ve Hermann, A. and Morgan, R. E. (2001). Gaining Competetive Advantage through Customer Value Oriented, Management, Journal of Consumer Marketing, 18(1): 41-53; İslamoğlu, A. H. (2000). Pazarlama Yönetimi (Stratejik ve Global Yaklaşım). İstanbul: Beta Yayınları; Payne, A. and Holt, S. (2001). Diagnosing Customer Value: Integrating The Value Process and Relationship Marketing, British Journal of Management, 12 (2):159; Zeithaml, V. A. (1988). Consumer Perceptions of Price, Quality and Value: A Means-End Model and Synthesis of Evidence, Journal of Marketing, 52: 14.