Turgutlu Kent Müzesi

Müze Kent Müzesi

(Turgutlu, Manisa, 2017 - )

Manisa’nın Turgutlu ilçesinde Sevinç Meydanı’nda yer almaktadır. 1927-28 yılları arasında inşa edilen müze binasının 1930’lu yıllarda Enver Üzümcü tarafından satın alındığı ve bu tarihten itibaren Üzümlü Konağı adını aldığı bilinmektedir. 1947 yılına kadar hükümet konağı olarak kullanılan bina Enver Bey’in oğlu Ahmet Bey’in ölümünün ardından Turgutlu Belediyesi tarafından satın alındı. Zafer Kalkınma Ajansı’nın sponsorluğunda 2015 yılında restorasyonu başlayan bina 19.05.2017 tarihinde hizmete açıldı.

Müze binası Erken Cumhuriyet dönemi mimarisini yansıtmakta olup ilçede dönemin günümüze gelebilen en ihtişamlı sivil mimari örneğidir. Bodrum üzerine iki kat olarak inşa edilen müzenin bodrum katında 1922 yılında Yunanlıların şehri tahliyesi sırasında çıkardıkları yangını ve yangının etkilerini konu alan bir canlandırma yer almaktadır. Üç ev kesiti ile iki dükkânın yer aldığı bu canlandırmada dönemin sokak yapısı yansıtılmıştır.

Bir ve ikinci katlar üçer oda ve birer ana salondan oluşmaktadır. Birinci katın ana salonunda sergilenen iki değirmen küçük bir yerleşim yeri olan Turgutlu’da yer alan çok sayıdaki su değirmenini yansıtmaktadır. Diğer üç odada ise sırasıyla Turgutlu tarihi, demiryolu hattı ve Turgutlu’nun ticari hayatı ile ilgili canlandırmalar yapılmıştır.

İkinci katın ana salonunda üç adet sergi dolabı yer almaktadır. Dolaplardan birinde Turgutlu’nun yerli sanatçılarından fotoğrafçı Ahmet Hamdi Yenice’nin udu sergilenmektedir. Diğer bir dolapta çeşitli fotoğraf makinaları, son dolapta ise İsmail bin Hammâd el-Cevherî’nin kaleme aldığı Vankulu Lügatı sergilenmektedir. Ayrıca salonda bir piyano ve 1930’lu yıllardan başlayarak çeşitli dönemlerde belediye başkanlığı görevi yapan Cevdet Öktem’in bir büstü yer almaktadır. Diğer üç odada ise Turgutlu’nun halkını oluşturan gayrimüslimler, Yörük-Türkmenlerin sosyal yaşantısı ve Turgutlu Belediyesi’nin tarihsel gelişimi ile şehrin modernleşmesine etkisini konu alan canlandırma ve evraklar mevcuttur. Katlara çıkışı sağlayan merdivenin bir tarafında yörenin meşhur üretim mahsulü üzümün işlendiği bir mozaik, diğer tarafında ise bölgedeki tuğla üretimini yansıtan duvar düzenlemesi izlenebilmektedir.

Müze ziyaretçisine yönelik interaktif uygulamaların da yer verildiği Turgutlu Kent Müzesi, barındırdığı taşınır kültür varlıkları ile bölge tarihine ışık tutmaktadır.

Referanslar

Turgutlu Belediyesi. (2020). Turgutlu Kent Müzesi, https://www.turgutlu.bel.tr/tr/sayfa/turgutlukentmuzesi, (Erişim tarihi: 25.02.2020); Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası. (2020), Turgutlu Tarihçesi, https://www.tutso.org.tr/tr/turgutlu-tanitim/turgutlu-tarihce/, (Erişim tarihi: 25.02.20209).