Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Özel İpekyolu Müzesi
Müze Etnografya Müzesi
(Ortahisar, Trabzon, 2015 - )
-
2020
Trabzon’ın Ortahisar ilçesine bağlı Pazarkapı Mahallesi sınırlarındaki Sahil Caddesi’nde, Ticaret ve Sanayi Odası’nın binasının giriş katında yer almaktadır. Müze, bölgenin tarihi ve kültürel potansiyelinin harekete geçirilmesiyle etkin tanıtım politikaları oluşturması ve tarihi eserlerin kurum içerisinde sergilenebilmesi amacıyla 02.12.2015 tarihinde faaliyet gösterilmeye başladı. Korunması gerekli taşınır kültür ve tabiat varlıkları koleksiyonu yapanlara ait belge 13.09.2010 tarihinde alındı.
Müzenin bağlı olduğu kurum müzeye adını da veren Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’dır. Müze, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın koruması altında ve hala aynı binada faaliyetlerine devam etmektedir. Geçmiş Trabzon kültürünün korunması ve geliştirilmesine katkı sağlamayı hedef edindi. Bölgenin kültürel değerlerini harekete geçirip, farkındalığı arttırarak turizm ve sosyal kalkınmaya katkı sağlamaktadır. Müze Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’na bağlı olduğu için müzeye girişler hafta içi 08.30-17:30 saatleri arasında ücretsiz gerçekleşmektedir.
Trabzon 4000 yıllık tarihi ile birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış ipek yolunun kadim şehirlerinden biri olmakla birlikte bölge için çok önemli ve kültürel değerlere sahip olan Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait XVI. ve XVIII. yüzyıl döneminden kalan, büyük çoğunluğu Kur’an-ı kerim, fıkıh kitapları, icazetname, risaleler, gibi çeşitli kaplardan oluşan el yazmaları, hat levhaları yanında madeni eserler, gümüş ve işlemeli hokka ve divitlerden oluşan müzede Trabzon ve çevresindeki tarihi eski eserler koleksiyonu koruma altındadır.
Müzede 205 adet etnografik eser, 22 adet sikke toplam 227 adet kültür varlığı sergilenmektedir. Bu eserlerin en önemlileri; XVIII. yüzyıla ait altın tezhipli ve altın süslemeli orijinal ciltli kuran-ı kerimler, altın tezhipli orijinal ciltli gramer kitabı, altın tezhipli tasavvuf eseri, altın tezhipli icazetname, altın tezhipli kuran tefsiri, Yıldırım Beyazıt için hazırlanmış dua kitabı, Fatih Sultan Mehmet, II. Beyazit, Genç Osman ve Sultan İbrahim’e ait gümüş sikkeler, Trabzon işi XVIII. yüzyıl el yapımı tabanca, 1853 yılı Berlin yapımı G. Shcwechten piyano, avize, MÖ 1800-614 tarihleri arasında kullanılan hematit ağırlık ölçü taşı, XI. - XII. yüzyıl ceylan derisi üzerine yazılmış Tevrat, H. 1284-M. 1867 Trabzon eyalet meclisi gümüş mührü’dür.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Özel İpekyolu Müzesi, XI. - XIX. yüzyıllar arasındaki eserleri barındırmasının yanında bölgenin en önemli müzelerinden biri konumundadır.
Referanslar
Kültür ve Turizm Bakanlığı. (2010). Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Özel İpekyolu Müzesi Tanıtım Broşürü; Karpuz H. (2010). Trabzon Kent Müzesi 16.-18. Yüzyıl Trabzon’dan Tarihi Eserler Kitabı. Trabzon, ss.1-150; Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Özel İpekyolu Müzesi. (2020). Trabzon İpekyolu Müzesi, http://www.ipekyolumuzesi.com/index.php, (Erişim tarihi: 23.02.2020); Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Özel İpekyolu Müzesi Tarihi Eserler Listesi. (2020). Trabzon İpekyolu Müzesi, http://www.ipekyolumuzesi.com/tarihi_eserler.php, (Erişim tarihi: 23.02.2020.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Özel İpekyolu Müzesi. (2020). Trabzon İpekyolu Müzesi, http://www.ipekyolumuzesi.com/index.php, (Erişim tarihi: 23.02.2020).