Toplumsal Rekreasyon
Kavram Sosyoloji Rekreasyon
İnsanın beşeri bir varlık olmasıyla dünyanın tüm bireyleri ile iletişim haline olması bireyleri toplumun bir ferdi haline getirmektedir. Bu kapsamda insanların içinde doğdukları toplum kültürünü, yeni nesillere aktarma şekilleri öğrenme süreci olarak bilinmektedir. Tüm toplumlarda fertlerin sosyalleşme süreçleri az çok birbirlerine benzemektedir. Bu bağlamda adı geçen öğrenme sürecine sosyolojide sosyalleşme adı verilmektedir. Sosyalleşme süreci sayesinde, toplum kültürünün gelecek nesillere intikal etmektedir. Sosyalleşme, insanı sosyal sistemin üyesi haline getiren süreçtir. Bu kapsamda insanların doğası gereği beşeri ilişkiler içinde bulunmasının hayata dair bir var olma olgusu olduğu ortaya çıkmaktadır. Toplumsal rekreasyon da sosyalleşme çerçevesinde değerlendirilmektedir.
Sosyal rekreasyon olarak da bilinen toplumsal rekreasyon, toplum rekreasyonu olarak da kabul edilmektedir. Katılım amacına göre rekreasyon türlerinden biri olan toplumsal rekreasyon, toplumsal ilişkiler kurmak ve geliştirmek amacına yönelik boş zaman değerlendirme etkinlikleridir. Çeşitli şekillerde insanların bir araya gelerek “sosyalleşmeye dayalı” gerçekleştirdikleri tüm aktiviteler ve etkinlikler toplumsal rekreasyon kapsamında değerlendirilmektedir.
Referanslar
Karaküçük, S. (2008). Rekreasyon Boş Zaman Değerlendirme. Ankara: Gazi Kitapevi; Karaküçük, S. (2016). Rekreasyon Bilimi. Ankara: Gazi Kitapevi; Kraus, R. (2008). Recreation and Leisure in Modern Society (Sekizinci baskı). Sudbury (MA): Jones and Bartlett Publishers; Yaylı, A. (2014). Rekreasyona Giriş. Ankara: Detay Yayıncılık.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Yaylı, A. (2014). Rekreasyona Giriş. Ankara: Detay Yayıncılık.