-
2019
Atatürk'ün emriyle 1929 yılında Prof. S. Hakkı Eldem tarafından 38 günde yapılan köşk iki katlı ve tamamen ahşaptır. Kareye yakın dikdörtgen plana sahip olan köşk, bodrum ve çatı katı ile dört katlı inşa edilmiş olup, üç şeref salonu ve on bir odası bulunmaktadır. Gazi’nin yerli ve yabancı devlet idarecilerini kabul ettiği köşkte yangına karşı önlem düşüncesiyle köşk içine mutfak yapılmamıştır. Yaz mevsiminde öğle yemeklerinin yendiği, kahvelerin içildiği geniş bir terası vardır. Köşkün girişindeki holden devam edildiğinde ilk olarak sizi şeref salonu karşılar. Şeref salonundan toplantı ve yemek amaçlı kullanılmış büyük salona geçilir. Salon, Atatürk döneminde önemli kararların alındığı yemekli toplantılara, devlet işleri hakkında fikir alışverişinin yapıldığı uzun sofra sohbetlerine ev sahipliği yapmıştır. Cumhuriyetin ilk yıllarında özellikle yaz aylarında hükümet çalışmalarının yapıldığı yer olarak misafirlerini ağırlamıştır. Köşkün ilk konuğu dönemin İran Kralı Rıza Pehlevi'dir.
Türk Tarih ve Dil kurumlarının kurulması, Serbest Fırkanın kurulması, Kuran’ı-Kerim’in Türkçeleştirilmesi ve Yerli Malı Haftası gibi birçok önemli karar bu köşkte alınmıştır. Ayrıca Atatürk Köşkü Atatürk'ün, Dolmabahçe Sarayı’nda vefatından önce son günlerini geçirdiği yer olması yönünden de önemlidir. 1984 yılına kadar hükümet işleri amacıyla kullanılan köşk, 1984 yılında yapılan yenileme ve onarma çalışmalarından sonra müze olarak hizmete açılmış ve günümüzde de müze olarak hizmet vermektedir.
Eşyaları İstanbul'daki çeşitli saraylardan getirilmiştir. Halen köşkte bulunan bazı eşyalar ve özellikleri: 1) Bir dağ yamacı ve çeşitli hayvanları temsil eden bir resim, 1875 yılında Rus ressam Ayvazovski tarafından yapılmıştır. 2) "Kurşunlu banyo ve kadınlar" tablosu, 1930 yılında ressam Nurettin Niyazi tarafından yapılmıştır. 3) İran’dan getirilen, Hereke Halıları. 4) Vazolar: Yıldız Porselen, Fransa, Japonya ve Çin. Ayrıca bir tanesi Mısır yapımı Hiyeroglif yazılarıyla süslü Pirinç ve Abanoz ağacından yapılmış. 5) Karyolalar: Pirinçten yapılmış yatak odası takımı, ceylan derisiyle kaplanmış Fransız lake sandalyeler. 6) Piyano: Alman yapımı Wilhelm Spaethe (Gera). 7) Radyo: Alman (RCA ) marka.
Referanslar
Kültür ve Turizm Bakanlığı. (2019). Termal Atatürk Köşkü, https://yalova.ktb.gov.tr/TR-131402/ termal-ataturk-kosku.html, (Erişim tarihi: 18.08.2019); TBMM
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2016). Termal Atatürk Köşkü, Yalova Kültür Envanteri. Yalova: Mega Ofset.