-
2019
Arslan Eyce koleksiyonuna dahil ettiği ticari taşıma amaçlı toprak kapları, 1997 yılında Taşucu Eğitim ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı’na bağışladı 1800’lü yıllarda inşa edilmiş kemerli tarihi bina, müze mekânı olarak belirlendi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Taşucu Amphora Müzesi olarak hizmete girdiği yılda onaylandı.
Mersin’in Silifke ilçesi, Taşucu Mahallesinde bulunan müze; MÖ VII. yüzyıl ile MS XVIII. yüzyıl arasında üretilmiş, Doğu ve Batı Akdeniz’de yapılan zeytinyağı ve şarap ticarinde kullanılan ticari taşıma amaçlı toprak kapları muhafaza ederek, dünya kültürel mirasının korunmasına yönelik önemli katkılar sunmaktadır. Çok kültürlü müze özelliği bulunan Taşucu Amphora Müzesi’nde 36 kültürün izlerini sürmek mümkündür. Eyce, müzenin “Yapılan bilimsel araştırmalara göre dünyanın en çok kültürü barındıran müzesi olma özelliğinin bulunduğunu, bir diğer ifadeyle dünyanın en zengin amphora müzesi olduğunu” ifade etmektedir.
Müzede bulunan ticari taşımalarda kullanılan toprak kaplar; bölgede yapılan kazılar ve antik dönemde Taşucu, Mersin ve Antalya açıklarından geçen ticaret gemilerinin batması sonucu, denizden balıkçı ağlarına takılarak çıkartılanlardan oluşmaktadır. Söz konusu toprak kaplar, bölgenin antik dönemlerde önemli bir ticaret merkezi olduğunun resmi beyanı niteliğindedir. Müzede üretim tarihi MÖ VIII. yüzyılı işaret eden, Suriye-Filistin kıyı kuşağında üretilen ürünlerin taşındığı silindirik gövdeli, küçük kulplardan oluşan forma sahip olan toprak kaplar, en eski tarihli olanlardır. Koleksiyon içerisinde yer alan toprak kapların büyük bir kısmı yerli üretimdir. Erken döneme ait toprak kaplar Ege Adaları; Helenistik Döneme ait olanlar Datça, Rodos ve Kos; Roma dönemine ait olanlar Ege, Anadolu; Kilikya, Pamfilya Bölgeleri, Sinop-Karadeniz Bölgesi; Mısır, Tunus-Kuzey Afrika ve İspanya, Güney İtalya ve Portekiz’de üretilen ticari toprak kaplar yer almaktadır. Bizans Dönemi’nden Tekirdağ ve Tarsus üretimi toprak kaplar bulunmaktadır. Müzede, Kıbrıs’ta üretilmiş sepetkulplu aykırı formlara sahip toprak kaplar özel bir yer tutmaktadır. Taşucu Amphora Müzesi ziyarete açıldığı tarihten bu yana bölgesel ve ulusal basında sık sık gündeme gelmiş, yörenin tanıtımı açısından çok önemli bir turistik çekicilik olduğu dikkatlerden kaçmamıştır. Uluslararası turizm pazarında yapılacak tanıtım girişimleri ile çok sayıda yabancı turistin bölgeye çekilmesi için değerlendirilmesi gerekmektedir.
Referanslar
Sabah Gazetesi (2014). Dünyanın En Zengin Amphora Müzesi, https://www.sabah.com.tr/turizm/2014/01/27/dunyanin-en-zengin-amphora-muzesi, (Erişim tarihi: 13.06.2019).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Mersin İl Kültür Müdürlüğü. (2019). Taşucu Amphora Müzesi, https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/mersin/gezilecekyer/tasucu-amphora-muzesi-ozel-muze, (Erişim tTarihi: 13.06.2019).