Sustainable Travel International (STI) / Uluslararası Sürdürülebilir Seyahat Organizasyonu
Sivil Toplum Kuruluşu Yurtdışı Kurum-Kuruluş Yatırımcı/İşletmeci STK
(New York, ABD, 2002 - )
-
2019
Yaşamı iyileştirmeyi, seyahat ve turizm yoluyla destinasyonları korumayı misyon edinen bu organizasyon 2002 yılının Eylül ayında, Guyana Cumhuriyeti’nin turizm otoritesinin yöneticiliğini yapan Brian Mullis önderliğinde, Dünyaya Daha İyi Bir Yer Bırak (Leave the World a Better Place) sloganıyla New York’ta kuruldu. Sürdürülebilir turizmin gelişiminde küresel bir lider olan ve kâr amacı gütmeyen bu organizasyonun amacı; turistlerin, işletmelerin ve destinasyonların çevreyi korumalarına, kültürel mirasın korunmasına ve ekonomik kalkınmanın arttırılmasına yardımcı destek programlar sağlayarak sorumlu seyahat anlayışını geliştirmek ve bu yolla sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmektir. STI, somut sonuçlar üreterek ve uzun süreli değişimi hedefleyen çözüm odaklı programlar sunarak, seyahat ve turizm endüstrisinde sürdürülebilir kalkınmaya yönelik bütüncül bir yaklaşımı benimsemektedir. Eğitim ve eko-sertifikalandırma programlarına ek olarak, seyahat endüstrisindeki bir dizi müşteriye, açığa çıkan sera gazı salımlarının yine eşdeğer bir sera gazı tasarrufu ile karşılanması anlamına gelen karbon dengeleme danışmanlık hizmeti sağlamaktadır. STI tarafından sağlanan eğitim ve danışmanlık hizmetleri; Karbon Yönetimi Programı, STEP Eko-Sertifika Programı, Destinasyon Yönetimi Programı, Danışmanlık Hizmetleri, Standartlar ve Sürdürülebilir Yönetim Sistemleri ve Seyahat Hayırseverliği başlıkları altında toplanmıştır.
STI, dünyanın pek çok yerinde turizm belgelendirme ve karbon dengeleme programları gibi sürdürülebilir seyahat ve turizm girişimlerinin oluşturulmasında ve desteklenmesinde lider rolü üstlenirken, benzer programlar Kuzey Amerika’da ve gelişmekte olan pek çok ülkede neredeyse yoktur. Sürdürülebilir kalkınma, ekonomik, sosyo-kültürel ve çevresel açıdan bu programların öneminin farkında olan organizasyon bu durumu değiştirmeyi amaçlamış olup, halen bu yönde aktif bir şekilde çalışmalarına devam etmektedir. Bununla beraber gelecek 10 yıl boyunca çevresel kaynakların dikkatli bir şekilde yönetildiği ve kültürel mirasa saygı duyulan destinasyonlar geliştirmeyi, turizm işletmelerinin doğal kaynak kullanımlarını azaltmayı, cazibe merkezlerinin korunmasını ve yerel istihdam standartlarına daha iyi uyulmasını, yerel istihdam fırsatlarını artırmayı, daha yüksek gelir, daha fazla sağlık ve destinasyondan duyulan gururu arttırmak aracılığıyla destinasyonlardaki yaşam kalitesini geliştirmeyi ve bu doğrultuda seyahat ve turizm yoluyla en az on milyon insanın hayatını iyileştirmeyi hedeflemiştir.
Referanslar
Dolnicar, S., Crouch, G. I. ve Long, P. (2008). Environment-Friendly Tourists: What do We Really Know about Them?, Journal of Sustainable Tourism, 16(2): 197-210; Global Sustainable Tourism Council (2013). Global Sustainable Tourism Council Announces Innovative Destinations Collaboration with NGO Partner Sustainable Travel International. https://www.gstcouncil.org/ global-sustainable-tourism-council-announces-innovative-destinations-collaboration-with-ngo-partner-sustainable-travel-international/, (Erişim tarihi: 18.07.2019); Tixier, M. (2010). Tourism at the Crossroads of Economic, Social and Environmental Considerations, The International Journal of Management and Business, 1 (1): 103-122.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Sustainable Travel International (2019). https://sustainabletravel.org/about-us/, (Erişim tarihi: 17.07.2019).