Snack Bar

Yeme-İçme İşletmesi Meyhane Gece Kulübü Bar Kafe-Bistro

Snack kelimesi, İngilizce’den doğrudan çeviri anlamı olarak aperatif, hafif yemek, abur cubur ve atıştırma anlamlarına gelmektedir. Snack bar ise, atıştırma yeri olarak açıklanabilir. Snack bar; Amerikan bar ile restoranların bir arada olduğu bir kavram olarak oluşturulmuştur. Müşterilerin öğünlerde ve öğün aralarında içecek gereksinimlerinin yanında açlıklarını bastırabilecek yiyeceklerin de bulunduğu bir bar çeşididir. Büyük işletmelerde müşterilere doğrudan satış yapan barlardır. Snack barlarda işletmenin içki ruhsatı varoluş durumuna göre müşterilerinin alkollü ya da alkolsüz içecek ihtiyaçları karşılanırken kolay hazırlanan yiyecekler servis edilmektedir. Bu yiyecekler genellikle az miktarda servis edilen tuzlu yiyeceklerdir ve ana öğünler arasında sunulmaktadır. Kişinin tercihine göre bazen ana öğün olarak da yenilebilir.

Snack barlarda servis edilebilen alkollü içecekler genellikle hafif alkollü içecekler olarak yer alırken; alkolsüz içecekler ise soda, çay, kahve, meyve suyu, gazlı içecekler, aromalı süt gibi içeceklerdir. Sabah erken saatlerden gece geç saatlere kadar hizmet verilebilen snack barlarda günün her saatinde yemekler sunulabildiği gibi sadece ana öğün dışında kalan zamanlarda da yemek servisi yapılabilmektedir. Yemek menüsü basit yemeklerle sınırlıdır. Örneğin; kızarmış sosis, hamburger, mini pizza, kızarmış tavuk pane, patates kızartması gibi yiyecekler bu tarz barlarda sunulabilir.

Snack barlarda önemli olan unsur servisin hızlı olması ve müşteri¬ sirkülasyonun sağlanmasıdır. Bu sebeple alakart servisi ya da açık büfe uygulamaları müşterilerin hızlıca yiyecek ve içeceklerini almaları açısından tasarlanabilir. Genelde bu tür barları vakti sınırlı olan kişiler ziyaret etmektedir ya da işletme müşterinin kendisini hızlı yeme-içme yapması için taktiksel bir yol izlemektedir. Snack barlarda müşteri sirkülasyonunun sağlanması için uygulanan bir diğer unsur ise arkası dik olarak tasarlanmış iskemlelerdir. Bu iskemleler “snack iskemle” (snack chair) olarak adlandırılmaktadır. İskemlelerin özelliği rahat bir oturma sağlamaması ve uzun oturmayı engelleyecek bir şekilde tasarlanmış olmasıdır. İskemlelere rahat oturamayan müşteriler yemeklerini hızlı bir şekilde yiyerek kalkma ihtiyacı hissetmektedir ve müşterilerin kalktığı iskemlelere bir başka yeni müşteri oturmaktadır. Bu şekilde müşteri sirkülasyonu da sağlanmış olmaktadır.

Referanslar

Altınel, Ö. (2015). Bar Bilgisi, İçeceklerin Hazırlanması ve Servisi. İçinde; Küçükaltan, D. (Derleyen), Yiyecek-İçecek Servisi (Trakya Bölgesindeki Yiyecek İçecek Mesleki Eğitim Okullarında Kalitenin Arttırılması Proje Kitabı) (ss.147-170). Ankara: Beta Basım Yayım Dağıtım; Karagöz, Y. (1994). Servis ve Bar. Ankara: Polat Matbaa ve Yayınevi; KTBAEGM (Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü) (2009). Yiyecek İçecek Servisi. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları: 63; MEGEP (Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi) (2007). Bar Ön Hazırlıkları. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı; Robuchon, J. (2005). Larousse Gastronomique. İstanbul: Oğlak Yayınları; Sinclair, C. (2005). Dictionary of Food International Food and Cooking Terms from A to Z (İkinci baskı). Londra: A & C Black Publishers

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Bucak, T. (2016). Yiyecek - içecek işletmelerine Genel Bakış. İçinde; Sezerel, H. ve Doğdubay, M. (Editörler) Yiyecek İçecek Yönetimi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları, No: 13.