"Şirince’de Tarihsel Dokunun Korunması ve Turizm Amaçlı Kullanımı" Başlıklı Araştırma (1983)

Araştırma Sosyoloji

Şirince’de bulunan tarihsel, kültürel ve çevresel değerlerin birikimi ve karışımından oluşan turizm potansiyelinin belirlenmesi, mevcut tarihi dokunun korumaya alınması, kilise ve evlerin onarılarak restore edilmesi, turizme yönelik işlerlik kazandırılması gibi yöntemlerin geliştirildiği, anket yapılarak amaca yönelik önerilerin sunulduğu bir araştırmadır.

Araştırma; projenin çıkış noktası, amacı ve öneminin anlatıldığı giriş bölümüyle başlıyor. Ardından Şirince’nin coğrafi konumu, doğal yapısı, sosyo-ekonomik yapısı, yerleşmenin mekânsal özellikleri anlatılıyor. Şirince’nin tarihsel kültürel değerleri başlığı altında; köyün tarihçesi, dinsel mimarlık örnekleri (Birinci Kilise ve İkinci Kilise) ile sivil mimarlık örneklerine (ilkokul, çarşı, iki adet kahvehane, depo, Şirince evleri) genel olarak değiniliyor. Araştırmada Şirince’deki ev örneklerine daha detaylı olarak girilerek parsel numaralarına göre adlandırılan 16 ev örneği mimarisi, taşıyıcı sistemi ve süslemesi bakımından inceleniyor.

Araştırmanın gerçekleştirildiği Şirince Köyü’nde tarihi ve mimari dokunun korunması, tanıtılması, turizme yönelik işlerlik kazandırılması ve özellikle pansiyonculuğun canlandırılabilmesi ve yöre halkının bu konuda eğilimlerinin saptanabilmesi amacıyla 64 hane halkına anket uygulaması yapıldı. Anket sonuçları değerlendirilerek Şirince’ye yönelik öneriler geliştirildi. Araştırmanın sonuç ve öneriler bölümünden sonra kısa bir sanat terimleri sözlüğü ve fotoğraflar ile köyün vaziyet planlarının bulunduğu ekleri mevcuttur.

Referanslar

Uğuroğlu, A., Salgırlı, S., Atakan, M. ve Güler, S. (1983). Şirince’de Tarihsel Dokunun Korunması ve Turizm Amaçlı Kullanımı. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yayın No. 1983/3.