Sıcak Bölümü Şefi

İş ve Meslek Aşçı

Uluslararası ismi chef saucier olup, Türkçe sosçu şefi, sıcak şefi, sıcakçı şefi veya sıcak bölümü şefi olarak ifade edilmektedir. Mutfakta kullanılan tüm sıcak sosların ve türevlerinin hazırlanmasından, büyük ve küçükbaş hayvanların etlerinden yapılan yemeklerin pişirilmesinden, marine edilmesinden sorumludur. Balık aşçısının olmadığı durumlarda sıcak balık yemeklerinin ve sosların hazırlanması görevini üstlenir. Ancak tatlı soslarını yapmaz. Rosto, yahni ve sos içerisinde pişen sıcak yemeklerin üretiminden de sorumludur. Hangi yemekler ile hangi sosun uyum sağlayacağı konusunda bilgi sahibidir. Bölümündeki dolap, depo ve benzeri alanların temizliği, hijyen ve sanitasyonu konusundaki sorumluluk kendisine aittir. Yiyeceklerin hazırlık aşamasına yardımcı olarak zamanında servis edilmesini sağlar. Mutfakta kullanılan tüm makine ve aletlerin uygun biçimde kullanılmasını sağlar. Öğle, akşam ve diğer yemek saatlerinde gerekli olan sıcak mutfak ihtiyaçlarını karşılar. Mutfakta uyulması gereken yangın, genel güvenlik, hijyen ve sanitasyon gibi konularında bölümündeki personelleri eğitir ve olağanüstü durumlarda aşçıbaşı yardımcısına (sous chef) bilgi verir. Aynı zamanda aşçıbaşı yardımcısı olmadığı durumlarda bu kişinin görevini de üstlenebilir.

Mesleği konusundaki mevcut gelişmeleri takip ederek mutfağın verimini arttırmak için bilimsel çalışmalara ağırlık verir ve alt kadroları eğiterek bu noktada yol gösterir. Her mutfakta mutlaka bir sıcak bölümü şefi vardır. Küçük organizasyon yapısına sahip olan mutfaklarda sıcak bölümü şefinin görevlerini aşçıbaşı yerine getirir. Sıcak şefinin görev yaptığı bölüm, en fazla yemek çeşitliliğinin bulunduğu bölüm olduğu için karmaşık bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla sıcak bölümü şefi, genellikle diğer kısım şeflerine göre mutfak bölümünün yıldızı ve en kıdemlileri arasında yer alır.

Referanslar

Aktaş, A. ve Özdemir, B. (2007). Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Kültür ve Turizm Bakanlığı. (2012). Yiyecek Üretimi. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları; Taylor, E. ve Taylor, J. (1990). Kitchen Organisation. İçinde; E. Taylor ve J. Taylor (Editörler), Mastering Catering Theory. Londra: Palgrave; Türkan, C. (2009). Mutfak Hizmetleri Yönetimi. Ankara: Sistem Ofset; Türkan, C. (2010). Mutfak Teknolojisi. Ankara: Sistem Ofset.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Kültür ve Turizm Bakanlığı (2012). Yiyecek Üretimi. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.