Seyahat Acentaları Rehberi (1991)

YAYINLAR/YAYINCILIK Süreli Yayın İŞ VE MESLEK Profesyonel Turist Rehberi

(İstanbul, 1996 - 2010)

Maddeye katkıda bulunan yazarlar:
Yazar: ZEYNEP ÇOKAL (2020) (Madde metni için tıklayınız)
Yazar: DERYA TOKSÖZ (2020) (Madde metni için tıklayınız)
1 / 2

Türkiye’de turist rehberleri ile ilgili bilgileri ve rehberlerin yazmış olduğu yazıları yayımlayan süreli yayındır. İstanbul Rehberler Odası (İRO) tarafından 1996 yılında yayımlanmaya başlandı. Turist rehberlerinin hazırlamış olduğu yazıları, turist rehberliği mesleğine yönelik gelişmeleri ve sektörel haberleri içeren dergi, rehberler arasında bir dayanışma oluşturmak amacıyla yayımlandı. İlk sayısı 1996 yılında yayımlanan dergi, iki ayda bir olmak üzere yılda basılı olarak altı sayı yayımlandı. Abonelik sistemi ile rehberlere ulaşan dergi ilk yıllarda yalnızca abone olan turist rehberlerine ulaştı ancak sonraki yıllarda tüm Türkiye’de vizesini yaptıran turist rehberlerinin hepsine gönderilme kararı alındı. Derginin kuruluşunda büyük özveri gösteren ve İstanbul Turist Rehberi Esnaf Odası adına ilk sahibi olan kişi dönemin İRO Başkanı T. Ahmet Şensılay’dır. İlk sayının editörlüğünü Fehmi Köfteoğlu, yazı işleri sorumluluğunu ise Cengiz Yücel ve Dilek Koçer yürüttü. Derginin ilerleyen sayılarında yazı işleri müdürlüğü görevini Alişir Aday, yayın koordinatörlüğünü ise M. Haluk Özyurt yaptı. Dergi İRO’nun bir yayın organı olması nedeniyle İRO başkanı değiştiğinde derginin sahibi ve sorumlu kişisi de yeni göreve başlayan başkan olmaktaydı. 2002 yılında İRO başkanı seçilen Şerif Yenen, İRO adına derginin 2010 yılına kadar sahibi ve sorumlu yazı işleri müdürlüğü görevini yürüttü. Dergi 2010 yılında 41. sayısının yayınlanmasının ardından yayın hayatına veda etti. Son sayının editörlük görevini Emel Budak, yazı işleri sorumluluğunu ise Özlem Kapar ve Çiğdem Özdemir yürüttü. Dergi yayınlandığı süre içerisinde gerek rehberler tarafından kaleme alınan gerek turist rehberliği ile ilgilenen akademisyenlerin birçok yazısını yayımlandı. Turist rehberliği ile ilgili çalışmalar yapan akademisyenler için de önemli bir kaynak olan derginin her sayısında farklı konuların ele alındığı yazılara yer verildi. Genel olarak başlıklara ayırmak gerektiğinde, dergi kapsamında turist rehberliği ile ilgili güncel gelişmelere, denetimlere ilişkin bilgilere, taban ücretlere, uzmanlaşma eğitim programlarına ilişkin bilgilere, turist rehberliği odalarının etkinliklerine ve basında turist rehberliği ile ilgili çıkan haberlere yer verildiği görülmektedir. Rehber Dünyası Dergisi yayınlandığı süre içerisinde turist rehberlerinin dayanışma içinde olmasını sağlayan, sektöre ve mesleğe ilişkin bilgilere tüm rehberlerin ulaşmasını sağlayan bir yayın organı oldu.

Referanslar

İstanbul Rehberler Odası (1996). Rehber Dünyası Dergisi, 1. İstanbul: İstanbul Rehberler Odası Yayınları; İstanbul Rehberler Odası (1998). Rehber Dünyası Dergisi, 14. İstanbul: İstanbul Rehberler Odası Yayınları; İstanbul Rehberler Odası (1999). Rehber Dünyası Dergisi, 15. İstanbul: İstanbul Rehberler Odası Yayınları; İstanbul Rehberler Odası (2008). Rehber Dünyası Dergisi, 40. İstanbul: İstanbul Rehberler Odası Yayınları; İstanbul Rehberler Odası (2010). Rehber Dünyası Dergisi, 41. İstanbul: İstanbul Rehberler Odası Yayınları.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

İstanbul Rehberler Odası Yayınları (2020). http://iro.org.tr/tr/84-page-yayinlar.aspx, (Erişim tarihi: 10.09.2020).

2 / 2

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği tarafından Türkiye’de faaliyet gösteren seyahat acentalarının güncel adres, telefon, faks, teleks bilgilerini en yeni ve kapsamlı bir şekilde derlemek amacıyla oluşturuldu. Yapılan araştırma, A, B ve C grubu seyahat acentalarının işletme bilgilerini kapsıyor. 275 sayfadan oluşan araştırma raporunda acenta isimleri alfabetik sıraya göre ve öncelikle A grubu, sonrasında B grubu ve en son C grubundaki seyahat acentalarının bilgilerini içeriyor. Araştırma raporunda sunuş, içindekiler, acenta bilgileri ve son olarak acentalarının yer aldıkları sayfa numaralarını gösteren bir dizin bulunuyor.

Rehberi hazırlanırken, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği bilgi formları aracılığıyla tüm seyahat acentalarından bünyelerindeki değişiklikleri bildirmeleri istendi. Rehberde yer alan bilgiler söz konusu bilgi formlarına göre düzenlendi. Bilgi formlarını doldurarak zamanında ulaştırmayan acentalar rehberde, eksik veya eski de olsa Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin mevcut bilgileri ile yer aldı. Yapılan araştırmaya göre, acenta grubu, acenta ismi, acentanın açık adresi, acentanın telefon, faks, teleks, belge no, belge tarihi, sahibi, sorumlu müdürü, vergi dairesi ve numarası, acentanın üye olduğu kuruluşlara dair bilgilere yer verildi. Raporda yer alan acenta bilgilerinden hareketle toplam 711 A grubu, 99 C grubu ve 76 C grubu seyahat acentasının bilgilerine erişildi.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği tarafından 1991 yılında hazırlanan rapor, Türkiye’de faaliyet gösteren seyahat acentalarının güncel bilgileri ve sayılarını kapsamlı bir şekilde ele alması bakımından önemli bir araştırma olma özelliği taşıyor.

Referanslar

TÜRSAB (1991). Seyahat Acentaları Rehberi ’91. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği. İstanbul: TAYA Tanıtım ve Yayıncılık San. Tic. Ltd. Şti.

Konuyla ilgili diğer maddeler için bkz.: