Seyahat

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Dünya Turizm Örgütü seyahati, “İnsanların farklı coğrafi yerler arasında, herhangi bir amaçla ve herhangi bir süre için yaptıkları yolculuk” olarak tanımlamaktadır. İnsanlar ev dışı aktivitelere katılmak için seyahat ederler. Seyahat, insanların bir yerden diğerine hareketliliğini içermektedir. Geçmişten günümüze insanlar çeşitli nedenlerle yer değiştirmişlerdir. Bu yer değiştirmeler kimi zaman kalıcı kimi zaman da geçici olmuştur. Seyahat kısa süreli ya da uzun süreli olabileceği gibi, bireysel yada grup halinde seyahat edilebilir. Yürüyerek ya da bir ulaşım aracı ile de seyahat gerçekleştirilebilir. Seyahat kavramı yolculuk etmekten biraz faklıdır. Seyahat kavramının içinde macera, yeni yerler görme, keşif ve özgürlük bulunmaktadır.

Seyahat Türkçe’ye, Arapça “syh” kökünden gelen “siyāha” sözcüğünden geçmiştir. Arapça’da “saha” kelimesi “serbestçe dolaşan” anlamına gelmektedir. Bu nedenle seyahat, serbestlik, özgürlük anlamını da taşımaktadır. Seyahat kavramının İngilizce’deki karşılığı travel kelimesidir. Travel kelimesinin travail yada travailen köklerinden geldiği düşünülmektedir. Bu kelimeler eziyet, işkence, mücadele, sıkıntı, zorluk anlamlarını taşımaktadırlar. Bu da dönemin seyahat zorlukları ile açıklanabilir. Seyahat kavramı doğuda daha çok keşfetme, özgürlükle birlikte anılır iken, batıda eziyet, mücadele olarak görülmüştür. Günümüzde ise seyahat daha konforlu hâle gelmiştir. Hatta seyahat kavramı, tatil kavramıyla eşdeğer kullanılmaya başlanmıştır. Turizmin tanımında bulunan seyahat, turizmin ayrılmaz parçasını oluşmaktadır. Sağlık hizmetlerinin iyileşmesi, refahın artması, rekreasyonun fiziksel ve zihinsel sağlıktaki öneminin anlaşılması ile seyahatlerin arttığı bilinmektedir.

Tarih boyunca insanların seyahat nedenleri ve seyahat araçları değişiklik göstermiştir. Önceleri insanların seyahat güdülerinin başında hayatta kalma gelirken, daha sonraları yerini psikolojik, ekonomik ve coğrafi nedenler almıştır. Son dönemlerde, seyahat amaçlarının başında, eğitim, ticaret ve turizm gelmektedir. Dünya Turizm Örgütü’nün verilerine göre, uluslararası seyahatlerin yüzde 56’sı tatil-eğlence, yüzde 27’si sağlık-inanç, yüzde 13’ü de iş-mesleki amaçlı seyahatlerden oluşmaktadır. Aynı raporda uluslararası seyahatlerin yüzde 58’i hava, yüzde 37’si kara, yüzde dördü su ve yüzde ikisi demiryolu ulaşımı ile gerçekleştiği belirtilmiştir.

Yararlanılan Kaynaklar

Dünya Turizm Örgütü. (2010). International recommendations for tourism statistics 2008. Series M No. 83/Rev.1. New York: Department of Economic and Social Affairs; Dünya Turizm Örgütü. (2019). Tourism highlights 2019 edition, https://www.e-unwto.org/doi/pdf/10.18111/9789284421152, (Erişim tarihi: 07.09.2020); Sarayi, Seyf-i (1989). Gülistan tercümesi. İçinde; A.F. Karamanlıoğlu (Yay. Haz.). Ankara: T.T.K. Yayınları; Sarı Çallı, D. (2015). Uluslararası Seyahatlerin Tarihi Gelişimi ve Son Seyahat Trendleri Doğrultusunda Türkiye’nin Konumu, Turizm ve Araştırma Dergisi, 4(1): 4-28.