-
2019
Ülkeler ya da kentler arasında, gezmek, görmek, tanımak, dinlenmek amacıyla ya da bir iş dolayısıyla yapılan uzun yolculuk olarak adlandırılmaktadır. Bir gezi çeşitli güdülerin bir arada doyumunu sağlayabilmektedir. Bu güdülerden kimileri bireyin geziye çıkmasını sağlamada diğerlerinden daha etkili olabilmektedir. Ancak bir kimseyi geziye çıkmaya yönelten etmenler aynı kalmamaktadır. Dinlenmek için bir yere giden bir kimse, oranın doğal güzelliklerinden ya da eğlence yaşamından hoşlanabilmekte; başka zaman da doğal güzellikleri görmek ya da eğlenmek için geziye çıkabilmektedir. Geziye çıkan bir kimse yeni yerler görmekte, yeni deneyimlerle karşılaşmaktadır.
İnsanları geziye çıkmaya yönelten güdüler tarih boyunca aynı kalmadı. Her çağda insanlar çok çeşitli nedenlerle yolculuk yapmakla birlikte kimi güdüler belirli tarihsel dönemlerde insanların gezi davranışını yönlendirmede daha etkili oldu. Özellikle zengin sınıfların her yıl gittikleri yazlıkları bulunmaktaydı ve Romalıların dinlenme ve merak güdüsüyle uzun yolculuklar yaptıkları; dahası, ilk hediyelik eşya müşterileri oldukları söylenebilir. En çok tercih edilen hediyelik eşyalar arasında sanat eserleri, azizelerle ilgili nesneler ve ipekli kumaşlar sayılabilir. Ortaçağ’da ise hac en önemli yolculuk güdüsü durumuna geldi. Başlangıçta hac, kutsal yerlere dinsel amaçlarla yapılan geziler niteliğindeydi. Zamanla, niteliği değişerek eğlence hac gezilerinin önemli bir ögesi olmaya başladı. XVII. ve XVIII. yüzyıllarda, gençlerin bilgilerini artırmak için başka ülkelere gitmeleri oldukça yaygındı. XIX. yüzyılda ise çeşitli Avrupa ülkelerinde bulunan kaplıcalar ve merkezleri, sağlık güdüsünün, insanları yolculuk yapmaya yönelten başlıca etmen durumuna gelmesiyle sonuçlandı. Günümüzde ise her kesimden çok sayıda insan, çok çeşitli nedenlerle yolculuk yapmaktadır. Ancak yine de dinlenme, eğlenme ve yeni yerler görme isteğinin, insanları yolculuk yapmaya yönelten başlıca etmenler oldukları söylenebilir.
Bireyler gereksinimlerine göre içinde yaşadığı dünya konusundaki bilgilerine ve beklentilerine dayanarak bir gezi programı hazırlamaktadırlar. Bu gezinin tasarlanma sürecidir. Bu süreç turist davranışlarının anlaşılması ve öngörülmesinde büyük önem taşımaktadır. Gezinin tasarlanması; geziye çıkmak için bir isteğin duyulması, yapılacak gezi ile ilgili bilgi toplanması; gidilecek yer, konaklama ve ulaşım türü ile etkinlikler konusunda karar verilmesi; gezi için hazırlık yapılmasıyla birlikte geziye başlanması ve gezi deneyiminin değerlendirilmesi olmak üzere beş aşamada ele alınmaktadır. Gezi nedenleri arasında ise; yenilik isteği ve merak, güzellik duygusu, dinlenme, eğlenme, din, kültür ve eğitim, meslek ve iş, sağlık, spor, siyaset ve diplomasi, özlem duygusu, iştah ve saygınlık sayılmaktadır.
Referanslar
Avcıkurt, C. (2015). Turizm Sosyolojisi. Ankara: Detay Yayıncılık; Doğan, H. Z. (2004). Turizmin Sosyo-Kültürel Temelleri. Ankara: Detay Yayıncılık; Mathieson, A. ve Wall, G. (1982). Tourism: Economic, Physical and Social Impacts. New York: Longman; Türk Dil Kurumu (2019). http://sozluk.gov.tr/, (Erişim tarihi: 10.06.2020).