Şehir Pazarlaması

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Bilgi, iletişim ve ulaşım teknolojilerinde meydana gelen gelişmeler nedeniyle hareket kabiliyeti daha önce hiç olmadığı kadar artan insanoğlu gerek turistik olarak gerek yatırım amaçlı gerekse yaşamını sürdürme niyetiyle olsun seçeceği şehre çok dikkatli ve titiz bir inceleme sonucunda karar vermektedir. Dolayısı ile diğer şehirlerden daha fazla turist, yatırımcı ve nitelikli nüfus çekmek isteyen şehirlerin altyapı, üstyapı, sosyal, tarihi, kültürel, doğal, sportif ve turistik değerlerle ilgili konuları rastgele yönetmek yerine belli bir pazarlama stratejisi doğrultusunda yönetmesi zorunlu hâle geldi. Bu bağlamda şehrin yerel yönetiminin öncelikle şehrin mevcut sakinlerinden, yatırımcılarından, ziyaretçilerinden, bu alanda çalışan akademisyenlerden ve şehrin sivil toplum örgütlerinden oluşan paydaşları ile bir araya gelip hatta bu paydaşlardan oluşan bir yapılanma oluşturularak şehrin üstün ve zayıf yönleri ile kendisi için fırsat ve tehdit olabilecek faktörler ışığında ve şehir pazarlaması bağlamında gelecek vizyonunu belirlemesi ve bu doğrultuda stratejiler geliştirmesi gerekmektedir.

Strateji oluşturma sürecinde pazarlamaya konu olacak soyut ve somut (altyapı, üstyapı, sosyal, tarihi, kültürel, doğal, sportif ve turistik) değerlerinin envanteri çıkartılarak gerekiyorsa, önemli ölçüde talebi olacak her bir değer için hedef kitle ve pazarlama stratejisi oluşturulması büyük önem taşımaktadır. Çünkü şehre çekilmesi planlanan turist, yatırımcı ve nitelikli nüfusun her birinin beklentisi ve önceliği birbirinden farklı olacağı gibi her bir turizm değerinin talebinde farklılık söz konusu olacaktır. Strateji oluşturma sürecinde şehirler sahip oldukları tüm değerleri öne çıkarma kaygısı gütmemelidir. Şehirler sahip oldukları değerler arasından rakip şehirleri analiz etmek suretiyle hangi değerlerini öne çıkaracağı konusuna odaklanmalıdırlar. Odaklanma sürecinde şehirler kaynaklarını da dikkate alarak, sahip oldukları altyapı, üstyapı, sosyal, tarihi, kültürel, doğal, sportif ve turistik değerlerin çekiciliklerini, fırsatları, engelleri mutlaka analiz etmeli ve bunun neticesinde kendisine ciddi avantaj kazandıracak değerleri belirlemelidir.

Şehrin sahip olduğu değerlerin pazarlanması sürecinde çalışmaların sürdürülebilirliğinin olmaması durumunda ise hedeflenen sonuçlara ulaşılamayacağı unutulmamalıdır. Şehir pazarlaması sürecinin nihai hedefinin ise şehrin sahip olduğu değerleri ile marka şehir haline gelmesidir. Ancak söz konusu sürecin en başta pazarlama anlayışı doğrultusunda belirlenen ve değişen dinamiklere göre de yenilenen stratejilerin başarılı bir biçimde sürdürülmesi neticesinde ulaşılabilecek bir hedef olduğu bilinmelidir. Şehir pazarlaması sürecinin başta yerel yönetimlerin sorumluluğunda olmakla birlikte şehrini seven her şehir sakininin bu şehri başkalarına neden sevdiğini anlatması ile ancak başarıya ulaşabilecek bir süreç olduğu unutulmamalıdır.

Referanslar

Altunbaş, H. (2007). Pazarlama İletişimi ve Şehir Pazarlaması Şehirlerin Markalaşması, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Akademik Dergisi, (Ocak 2007): 156-162; Cop, R. ve Akpınar, İ. (2004). Öğrencilerin Şehirlerin Markalaşmasına Yönelik Algıları, Marmara Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi 36(1): 69-88; Kavaratzis, M. ve Ashworth, G. J. (2006). City Branding: An Effective Assertion of Identity or a Tansitory Marketing Trick?, Place Branding, 2(3): 183–194.