Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ŞURO)

İş ve Meslek Profesyonel Turist Rehberi

(Şanlıurfa, 2013 - )

Maddeye katkıda bulunan yazarlar:
Yazar: Merve OFLUOĞLU (2019) (Madde metni için tıklayınız)
Yazar: Hasan KIRMIZI (2019) (Madde metni için tıklayınız)
1 / 2

6326 sayılı "Turist Rehberliği Meslek Kanunu" uyarınca kurulmuş olan Turist Rehberleri Birliği (TUREB), bünyesinde yedi Meslek Odası ile altı Bölgesel Meslek Odası olmak üzere tüm Türkiye'de örgütlenmiş 13 odanın kamu kurumu niteliğindeki meslek üst kuruluşudur. TUREB bünyesindeki bu 13 meslek odasından biri olan Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası, 2326 sayılı kanuna istinaden 11 Mart 2013 tarihinde kuruldu. TUREB üyesi olan Şanlıurfa Bölgesel Rehberler Odası’nın merkezi Şanlıurfa’dadır. Oda organları; yönetim kurulu, denetim kurulu ve delegelerden oluşmakta olup olağan genel kurul her üç yılda bir eylemli üye turist rehberlerinin katılımı ile tekrarlanmaktadır. Şanlıurfa Bölgesel Rehberler Odası’nın yetki alanı Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde yer alan on beş ilden oluşmaktadır. Bu iller bölgede turistik çekicilik unsuru yoğun olan; Adıyaman, Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Elazığ, Tunceli, Bingöl, Diyarbakır, Batman, Siirt, Şırnak, Bitlis, Hakkari, Van ve Ağrı’dır. Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası’nın 31 Aralık 2019 tarihi itibariyle sorumluluk alanına giren bu illerde ikamet eden 108’i eylemli olmak üzere toplam 142 üyesi bulunmaktadır. ŞURO yönetim kurulu, 6326 sayılı kanunda belirtilen görev ve yükümlülükleri yerine getirmenin yanı sıra TUREB, İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri ve TURSAB işbirliğinde sınırları içerisinde yer alan illerde kanunda tanımlanan Turist Rehberi tanımlamasına, mesleki usul ve esaslarına uygun olmayan kişilere yönelik denetimlere katılmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası, , www.urfarehberlerodasi.com, (Erişim tarihi: 31.12.2019); Kültür ve Turizm Bakanlığı, https://www.ktb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 31.12.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Turist Rehberleri Birliği, http://www.tureb.org.tr, (Erişim tarihi: 31.12.2019).

2 / 2

Şanlıurfa, Adıyaman, Ağrı, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Hakkari, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Tunceli ve Van ile birlikte 14 ilde ikamet eden turist rehberlerinin, tüzel kişiliğe sahip ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşudur. Odanın organları genel kurul, yönetim kurulu ve denetim kurulundan oluşuyor.

6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu 7/6/2012 de kabul edildi. Kanunun, 22. 06. 2012 tarih ve 28331 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmesinin ardından, adı geçen kanuna dayanarak, 11. 03. 2013 tarihinde rehber odası niteliğini kazandı. Türkiye genelinde kurulmuş olan 13 Turist Rehberliği meslek odasından biridir. 18.07.2013 tarihinde yapılan I. Olağan Genel Kurulu’nda birlik merkezi olarak Ankara seçildi; Türkiye Turist Rehberleri Birliği’ne (TUREB’e) bağlı olarak, 01. 10. 2013 tarihinden bu yana Şanlıurfa Merkezi'nde, Haliliye ilçesindeki adresinde hizmet vermektedir.

Meslek kuruluşları, faaliyetlerini, gerektiğinde turizm sektöründeki özel veya resmî kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde yürütür. Kültür ve Turizm Bakanlığı, turist rehberliği hizmetleri ve ilgili her türlü faaliyetin 6326 Kanun ve ilgili mevzuatta belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde icra edilmesini sağlamak ve mevzuata aykırı şekilde icra edilmesini önlemek amacıyla, gerektiğinde meslek kuruluşlarıyla işbirliği yaparak gerekli tedbirleri alma yetkisine sahiptir. Hangi odaların hangi illerdeki turist rehberlerini üye olarak kaydedebilecekleri Bakanlıkça belirlenir. Buna göre, Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası’nın yetki çevresi olarak belirlenen iller; Şanlıurfa, Adıyaman, Ağrı, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Hakkari, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Tunceli ve Van’dır. Odaların merkezleri kuruldukları illerdir.

Şanlıurfalı rehberlerin 2008 yılında turist rehberleri olarak bir araya gelip Şanlıurfa Rehberler Derneği’ni (ŞURED’i) kurmuş olmalarının, bölgesel mesleki kuruluşun Şanlıurfa’da kurulmuş olmasında payı olduğu söylenebilir. Oda, genel manada; Türkiye turizminde rehberlerin daha etkin rol almaları, ülkenin kültür ve turizm politikaları doğrultusunda tanıtılması, yasa dışı rehberlik faaliyetlerinin önlenmesi gibi faaliyetleri yürütmektedir. Bununla beraber; mesleğin ve üyelerin genel menfaatlerine ve ulusal turizm ve tanıtım politikalarına uygun olarak ifa edilmesini ve gelişmesini sağlamak, üyelerinin müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak ve denetlemek ve tüketici şikayetlerini değerlendirmek, üyelerinin meslek sicillerinin tutulması ve sicil işlemlerinin TUREB’e bildirilmesi, meslek mensuplarının birbirleri ve halkla olan ilişkileri ile mesleğin icrasında dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere; meslek etiğini ve disiplini korumak, turist rehberleri arasındaki haksız rekabetin önlenmesi hususunda gerekli tedbirleri almak, turist rehberlerinin yetiştirilmesi için kurs, seminer ve eğitim programları düzenlemek, meslek konusunda araştırma ve incelemeler yapmak, Bakanlıkça istenilen konularda görüş bildirmek ve 6326 sayılı Kanun ve ilgili mevzuatta belirtilen görevleri yerine getirmek gibi görevleri yürütmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Turist Rehberliği Kanunu (2012). Cumhurbaşkanlığı Resmi Gazete. Sayı : 28331. 22. 06. 2012; Turist Rehberliği Meslek Yönetmeliği, Resmi Gazete (Tarih: 23. 02. 2013, Sayı 28568).