Gaziantep Bölgesel Turist Rehberleri Odası (GARO)
Sivil Toplum Kuruluşu Aktivite Merkezli STK
(Gaziantep, 2013 – )
-
2019
Turist Rehberliği Meslek Kanunu’nun yürürlüğe girmesinin ardından 103 turist rehberinin oda merkezi olarak Gaziantep ilini istediklerini belirten başvuru dilekçeleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuru yapıldı. 11. 03. 2013 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayı ile Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Kilis illerini kapsayan Gaziantep Bölgesel Turist Rehberleri Odası (GARO) kuruldu. GARO, 08. 05. 2013 tarihinde Birinci Olağan Genel Kurulunun gerçekleştirilmesi ile resmi olarak faaliyete başladı. Bölgedeki turist rehberleri arasında birlik ve beraberliği sağlamak, gerekli eğitimlerle turist rehberlerinin gelişimine katkıda bulunmak, haksız rekabeti önlemek, turist rehberlerini gerekli platformlarda temsil etmek, turist rehberlerinin hakkını savunmak gibi amaçlarla kurulan GARO’nun 2019 yılının Haziran ayı itibariyle 137’si eylemli 30’u eylemsiz olmak üzere toplam 167 üyesi bulunmaktadır. GARO üyesi turist rehberlerin 39’u Arapça, biri Japonca, biri Çince, biri İspanyolca, biri İtalyanca, biri Farsça, sekizi Almanca, beşi Fransızca, altısı Rusça ve diğerleri İngilizce dilinde hizmet vermektedir.
Gaziantep Bölgesel Turist Rehberleri Odası, eğitim ve uzmanlık gezilerine ağırlık veren bir odadır. Turist Rehberleri Birliği’ne bağlı 13 oda içerisinde ilk uzmanlık gezisi GARO tarafından düzenlendi. Bulunduğu bölgenin, zengin bir mutfak kültürüne sahip olması nedeniyle özellikle gastronomi alanında uzmanlık gezilerine ağırlık veren bir odadır. GARO tarafından düzenlenen uzmanlık gezileri şunlardır; bir defa 35 katılımcı ile Zeugma ve Göbeklitepe Uzmanlık Gezisi, üç farklı tarihte toplamda 135 katılımcı ile Gurme ve Gastronomi Uzmanlığı Gezisi, bir defa 40 katılımcı ile Mozaik Yolu ve Gurme Uzmanlığı Gezisi. Uzmanlık gezilerinin yanı sıra GARO’nun önem verdiği faaliyetlerden biri de eğitim gezileridir. GARO tarafından düzenlenen eğitim gezileri ise şunlardır; dört farklı tarihte toplamda 210 katılımcı ile Büyük Güneydoğu Anadolu Eğitim Gezisi, bir defa 25 katılımcı ile Malatya Eğitim Gezisi, bir defa 21 katılımcı ile Gaziantep Kitabeleri Eğitim Gezisi gerçekleştirilmiştir.
Referanslar
Gaziantep Bölgesel Turist Rehberleri Odası. (2019). http://garo.org.tr/hakkimizda/, (Erişim tarihi: 17.07.2019); Kılıç, A.Hacıoğlu, N. (2018). Turist Rehberliği, İçinde; Eser, S., Şahin, S. ve Çakıcı, A.C. (Editörler), Turist Rehberliğinde Mesleki Örgütlenme (ss.239-262), Ankara: Detay Yayıncılık; Severoğlu, Mehmet ile 17. 07. 2019 tarihinde yapılan görüşme. (Görüşen: N.ALBUZ); Turist Rehberleri Birliği (2019). Rehber İstatistikleri. http://tureb.org.tr/tr/RehberIstatistik/, (Erişim tarihi: 17.07.2019); Turist Rehberleri Birliği (2019). Üye Odalar. http://tureb.org.tr/tr/Oda, (Erişim tarihi: 17.07.2019).