Samsun Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu
Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Havacılık Yönetimi
(Samsun, 2018 - )
-
2021
Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin bünyesinde kuruldu (2010). 2018 yılında Samsun Üniversitesi’nin kurulması ile yüksekokul bu üniversiteye bağlandı (2018). Yüksekokul 2013 yılından itibaren yeni binasında, Samsun ili 19 Mayıs ilçesi Ballıca yerleşkesinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Yüksekokulun bünyesinde dört yıllık lisans programı uygulayan Havacılık Yönetimi Bölümü faaliyette olup, Pilotaj ve Hava Trafik Kontrolörlüğü bölümleri henüz kuruluş aşamasındadır. Havacılık Yönetimi Bölümü ilk öğrencilerini 2011-2012 Eğitim öğretim yılında almış olup, 2014-2015 Eğitim öğretim yılının Bahar yarıyılı sonunda da ilk mezunlarını verdi. Yüksekokul; 2019 yılında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından Yer Hizmetleri Eğitimleri alanında akredite edilen Türkiye’deki ilk kamu üniversitesi oldu. Havacılık Yönetimi programdan mezun olabilmek için toplam 240 AKTS kredilik ders alınması gerekmektedir. Bölümün lisans programında da yer alan staj yapma şartı bulunmaktadır. Üçüncü sınıfın bahar dönemi sonunda yapılacak stajın en az 30 iş gününü kapsaması gerekmektedir. Sivil havacılık günümüzde çok hızlı gelişen bir sektördür. Buna bağlı olarak Havacılık Yönetim programının amacı, havacılık sektöründeki işletmelerin yönetiminde, hava alanlarında ve yer hizmetlerinde çalışacak kadroları güncel bilgi ve vasıflarla donatmak, sektörde başarılı şekilde hizmet verecek şekilde yetiştirmektir. Ayrıca, Havacılık Yönetimi Bölümü, havacılık sektöründe teorik ve pratik bilgiye sahip, deneyimli ve bilgili öğrenciler yetiştirmenin yanında, ileri düzeyde bilimsel çalışmalara ve araştırmalara da katkıda bulunabilecek, havacılık alanında deneyimli yöneticiler ve eğiticiler yetiştirmeyi de amaçlamaktadır. Havacılık Yönetimi lisans programı, XXI. yüzyıldaki teknolojik gelişmelere ayak uydurabilecek, konuyla ilgili yeni bilgileri kullanabilecek ve sektörün gelişimine katkı koyabilecek bilgi ve vasıflara sahip düzeyde öğrencilerin yetiştirilmesini hedeflemiştir. Sivil Havacılık Yüksekokulu Mezunları; havacılık alanında yeniliklere açık, sürekli kendini geliştirebilecek, kısa sürede mevcut sistemlere uyum sağlayabilecek, takım çalışmasına yatkın olarak yetiştirilmelerini sağlamak hedefi ile temel havacılık uçuş bilgileri, havaalanı ve terminal işletmeciliği, yer hizmetleri, uçuş emniyeti ve işletme (iletişim, bilgisayar, insan kaynakları) bilgilerine sahiptir. Havacılık Yönetimi lisans programı birçok lisans programları ile ortak yönleri olan bir daldır. Bu dalın işletme, hukuk, insan kaynakları, pazarlama, ve bilgisayar enformasyon sistemleri lisans programları ile birçok ortak yönleri vardır.
Referanslar
https://yokatlas.yok.gov.tr/, (Erişim tarihi: 04.01.2021); Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2010 Yılı Faaliyet Raporu, Samsun Üniversitesi Tanıtım Günleri Broşürleri, https://sivilhyo.samsun.edu.tr, https://samsun.edu.tr, (Erişim tarihi: 11.01.2021); Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi, Yükseköğretim Programlarına Yerleştirme Kılavuzu, (Erişim tarihi: 02.01.2021).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2010 Yılı Faaliyet Raporu, https://sivilhyo.samsun.edu.tr, https://samsun.edu.tr, (Erişim tarihi: 11.01.2021).