Sait Faik Abasıyanık Müzesi

Müze Müze Ev

(Burgazada, İstanbul, 1959 - )

Maddeye katkıda bulunan yazarlar:
Yazar: Lale YILMAZ (2019) (Madde metni için tıklayınız)
Yazar: Hasan KÖŞKER (2019) (Madde metni için tıklayınız)
1 / 2

Sait Faik Abasıyanık Müzesi,  İstanbul’a bağlı Burgazada’nın Çayır Sokak’ta yer almaktadır. Türk edebiyatının ünlü yazarı Sait Faik Abasıyanık’a ait köşk, yazarın günlük yaşamına ve sanatına ilişkin eşya ve belgelerin sergilendiği bir müze ev olarak 22 Ağustos 1959 tarihinde ziyarete açıldı. 1964 yılından başlayarak Darüşşafaka Cemiyeti tarafından bakım ve onarım sorumluluğu üstlenilen müze evde, 2010 yılında restorasyon ve konservasyon çalışmaları başlatıldı.. 11 Mayıs 2013 tarihinde yeniden düzenlenerek ziyaretçilere tekrar kapılarını açmıştır.

Sait Faik Abasıyanık, 18 Kasım 1906 tarihinde Adapazarı’nda doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde iki yıl süren öğreniminin ardından Fransa’da Grenoble’de üç yıl yaşadı. 1938 yılından başlayarak yazları Burgazada’daki günümüzde müze olarak ziyaret edilen köşkte geçirdi. İlk eseri 1929 yılında Milliyet Gazetesi’nde yayımlanan yazarın öyküleri 1934 yılından başlayarak Varlık dergisinde yayımlandı. Türk edebiyatında öykü alanında bir dönüm noktası olarak değerlendirilen yazar, 1953 yılında Amerikan öykü yazarı adına kurulan Mark Twain Derneği tarafından şeref üyeliğine seçildi ve üyelik belgesi müzede sergilenmektedir. Eserleri arasında, Şahmerdan (1940), Lüzumsuz Adam (1948), Mahalle Kahvesi (1950), Son Kuşlar (1950) sayılabilir. Kendi Kendime, Balıkçının Ölümü, Papaz Efendi adlı öykülerinde Burgazada’nın günlük yaşantısından kesitler yer almaktadır. Yaşamının son yıllarında Darüşşafaka’da davet edildiği bir edebiyat matinesinde cemiyetin çocukların eğitimiyle ilgili çalışmalarından etkilenerek malvarlığını Darüşşafaka Cemiyeti’ne bağışlamaya karar vermiştir. Yazar, 11 Mayıs 1954 tarihinde vefat etti. Yazarın sekiz yıl ardından vefat eden annesine ait vasiyette, yazara ait olan iki madde, Darüşşafaka tarafından yerine getirilmiştir. Bu maddeler, yazar ve annesine ait köşkün müzeye dönüştürülmesi ve her yıl en iyi öykü ödülü için Sait Faik Armağanı Fonu sağlanmasıdır. Darüşşafaka Cemiyeti’nin, 1964 yılından başlayarak her yıl düzenlediği “Sait Faik Hikaye Armağanı” 2012 yılından bu yana İş Bankası Kültür Yayınları tarafından desteklenmektedir.

Köşkün bahçesinde ziyaretçileri Sait Faik’in heykeli karşılamaktadır. XX. yüzyılın başlarına tarihlendirilen zemini katı taşla örülmüş, diğer katlar bağdadi örgü üzeri ahşap kaplı olup iki kat ve bir çatı katından oluşmaktadır. Köşkün müze ziyareti için düzenlenen odaları, günlük yaşamına ilişkin eşyanın görülebildiği Misafir Odası, Yemek Odası, Sait Faik Abasıyanık’ın Yatak Odası, yazarın yaşamını kronolojik olarak fotoğraf ve belgelerle anlatan Sait Faik Abasıyanık’ın Yaşamöyküsü I, Sait Faik Abasıyanık’ın Yaşamöyküsü II adlı odalar ile eserlerinin yer aldığı Kitap Odası, yazarın tutkusu olan Burgazada’ya ilişkin eşya ve belgelerin sergilendiği Sait Faik Abasıyanık’ın Burgaz’ı ve yazara ait mektupların yanı sıra ziyaretçilerin Sait Faik’e mektup yazabilecekleri araç gereçlerin yer aldığı bir masa ile düzenlenmiş Mektup Odası’ndan oluşmaktadır. Sait Faik Abasıyanık Müzesi, çağdaş müzecilik anlayışıyla ziyaretçilerine Türk Edebiyatı’nın benzersiz öykü ustasını yakından tanıtmaktadır. Müzede ayrıca Okuma Salonu ve Eğitim-Gösterim Salonu bulunmaktadır.  

Türk Edebiyatının öneli ismi Sait Faik Abasıyanık Müzesi, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müze evleri arasındadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Kabaklı, A. (2008). Türk Edebiyatı V. (14. Baskı). İstanbul: Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları; Sait Faik Abasıyanık, Hayatı, http://saitfaikmuzesi.org/hayati/, (Erişim tarihi: 10.06.2019); Türker, O. (2007). Antigoni’den Burgaz’a. İstanbul: Sel Yayıncılık.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Sait Faik Abasıyanık Müzesi. (2019). http: //saitfaikmuzesi.org, (Erişim tarihi: 10.06.2019).

2 / 2

Türkiye’nin edebi mekânlarından biri olan Sait Faik Abasıyanık Müzesi İstanbul Burgazada’dadır. Türkiye’nin değişik illerinde bazı yazar ve şairlere ilham kaynağı olan özel edebi mekânlar bulunmaktadır. Bu özel mekânlar, yazar ve şairlere ilham kaynağı olmanın yanında aramızdan ayrılmış olan eski şair ve yazarların hatıralarına da tanıklık etmektedir. Burgazada ve Burgazada’da şu an müze olarak hizmet veren köşk, yazarın son 10 yılını aralıksız olarak geçirdiği yerdir. 11. 05. 1954 yılında vefat eden yazar, vefatından kısa bir süre önce Darüşşafaka Okulları’nı ziyaret etti. Ziyaret sırasında bu okulların eğitiminden çok etkilenen yazar, annesi Makbule Hanım’a tüm mal varlığını Darüşşafaka Cemiyeti’ne bağışlaması önerisinde bulundu. Yazarın vefatından sonra annesi Makbule Hanım, evladının vasiyeti üzerine Burgazada’daki aile köşkünü ücretsiz ve herkese açık olmak şartıyla Darüşşafaka Cemiyeti’ne bağışladı. Cemiyet, köşkü müze ev statüsünde tanzim ederek 22. 08. 1959 yılında ziyarete açtı Müze 22. 01. 1984 tarih ve 18289 sayılı yönetmelik uyarınca Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın denetimine alınarak özel müze statüsüne kavuşturuldu. 2009 yılında güçlendirme, restorasyon ve konservasyon çalışmaları nedeniyle bir süreliğine ziyaretçilere kapatılan müze, 11. 05. 2013 tarihinde yeniden ziyarete açıldı. Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müze evlerinden biri olan Sait Faik Abasıyanık Müzesi çarşamba, perşembe, cuma, cumartesi ve pazar günleri 10.30-17.00 saatleri arasında tüm ziyaretçilere ücretsiz olarak açıktır. Grup halinde ziyaretlere de açık olan müze bir seferde en fazla 15 kişiyi kabul edebilmektedir. Müze, resmi tatil ve bayram günlerinde ziyaretçilere kapalıdır.

Sait Faik Abasıyanık Müzesi zemin, giriş, birinci ve ikinci kat planından oluşmaktadır. Müzenin zemin katında idare, tuvalet, eğitim gösterim salonu, okuma salonu ve girilmeyen bir oda; giriş katında yemek ve misafir odası; birinci katta yazarın yatak odası, kitap odası, Sait Faik Abasıyanık’ın Yaşamöyküsü I ve Sait Faik Abasıyanık’ın Yaşamöyküsü II odaları; ikinci katta ise Sait Faik Abasıyanık’ın Burgaz odası ve mektup odası yer almaktadır. Müzenin her katında odaların kullanım özelliğine uygun bir şekilde yazarın hayatına tanıklık etmiş eşyalar, fotoğraflar, mektuplar, kartpostallar, eserlerine konu olan birçok hatırasının izlerini taşıyan eşya ve belgeler sergilenmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Aliağaoğlu, A. ve Narlı, M. (2012). Edebî Miras Turizmi ve Türkiye’de Edebî Mekânlar, Bilig Türk Dünyası Sosyal Bilimler Dergisi, 60: 1-18; Darüşşafaka Cemiyeti (2019). Sait Faik Abasıyanık Müzesi. https://www.darussafaka.org/hakkimizda/kurumlarimiz/muzelerimiz/sait-faik-ab, (Erişim tarihi: 27.06.2019); İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019). Burgazada. http://www.istanbulkulturturizm.gov.tr/TR-209437/burgazada.html, (Erişim tarihi: 29.06.2019); İstanbul Müzeleri (2019). Sait Faik Abasıyanık Müzesi. https://www.istanbul.net.tr/istanbul-rehberi/istanbul-muzeleri/sait-faik-abasiyanik-muzesi/117/4, (Erişim tarihi: 29.06.2019); Sait Faik Abasıyanık Müzesi (2019). Müze, http://saitfaikmuzesi.org, (Erişim tarihi: 29.06.2019).