-
2019
Kültür turizmi açısından önemli bir değer olan Roma Çeşmesi, Adıyaman’ın merkez mahallelerinden olan Pirin (Örenli) Mahallesi’nde sit alanının batısında yer almaktadır. Perre (Pirin) antik kenti dönemine ait olan çeşme, düzgün kesme taş malzemeden yapılmıştır ve kemerli bir yapıya sahiptir. Kentin tarihinin çok eskilere dayanmasından dolayı çeşme Roma ve Bizans dönemlerinde de kullanılmıştır. Toroslar’dan gelip Samsat’a doğru devam eden asker, kervan ve yolcuların geçiş güzergahında olan çeşme, suyunun lezzetinden dolayı bir dinlenme noktası haline gelmiştir. Pirin Köyü’nün simgesi haline gelen Roma Çeşmesi, yerli halk tarafından hâlâ kullanılmaktadır.
Çeşmenin çevresinde cami, konutlar ve doğusunda bahçeler yer almaktadır. Adıyaman-Malatya yolunun batısında bulunan Roma Çeşmesi, kesme taşlarla inşa edilmiştir. Çeşmenin iç kısmında geniş bir su deposu bulunmaktadır. Su pınarının çıktığı yerin üstünde taş bloklarla örülmüş büyük bir kemer yer almaktadır. Kemerli yapının ön kısmındaki açık alanda bulunan meydanda yer yer özgün kesme taş döşeme ve basamaklar bulunmaktadır. Su bu noktadan sonra üç kola ayrılarak cami kenarından tekrar yer altına girmektedir. Çeşme ile ilgili bilinen ilk incelemeler 1890 yılında Humann ve Puchstein tarafından, 1938 yılında ise Döner ve Naumann tarafından yapılmıştır.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Bilgin Altınöz, A.G. ve Şahin Güçhan, N. (2018). Adıyaman Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri. Ankara: Adıyaman Valiliği, Adıyaman Belediyesi, Kalkınma Bakanlığı GAP İdaresi.