Resort Otel

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Resort kavramının kökeni, Türkçe karşılığı tekrar anlamına gelen eski Fransızca ‘‘re’’ ile Türkçe karşılığı çıkmak ve gitmek eylemlerini açıklayan eski Fransızca sortir sözcüğünün bir araya gelmesiyle ortaya çıkan resortir’dir. Orta dönem (1100-1500) İngilizce dilinde resort şeklinde kullanımıyla, insanların yardım almak için başvurabildiği bir şeyi ifade etti Kavram, XVIII. yüzyılın ortalarında sıkça ziyaret edilen yer anlamına evrildi. İnsanların tatil için gittiği yer anlamında ise ilk kez 1754 yılında kullanılması sonucu günümüzdeki kavramsal şeklini aldı. En eski resort otelin nerede olduğunun bilinmemesine karşın 1800’lü yıllarda yatırımcıların ilgisini çeken Amerika Birleşik Devletleri’nde Cape May, en eski deniz kıyısı resort destinasyonları arasında gösterilmektedir. Guiness Dünya Rekoru’na sahip en eski otel ise MS 705’ten beri faaliyet gösteren Nishiyama Onsen Keiunkan (Yamanashi, Japonya) kaplıca (resort) otelidir. Uygarlıklar beşiği Türkiye’nin sahip olduğu kaplıca, dağ, sahil, lagün, peribacaları, kanyon, göl gibi coğrafi özellikler ise antik çağlardan beri insanları bu yerlere çekerek birçok resort destinasyonun gezilmesine ve beraberinde insanların konaklayacakları birçok resort otelin açılmasına etki etti.

Resort kavramı, insan tarafından ortaya çıkarılan bir yapıyı işaret etmekle birlikte, temel olarak fiziksel çevre ve gezinti yeri için kullanılmaktadır. Bu bakımdan bir kavram karmaşası yaratıyor ve tartışılıyor olsa da modern literatürde resort’un terminolojik özü ve genel kullanım şekli, daha çok fiziksel bir çevreyi öne çıkarmaktadır. Buradan hareketle, resort destinasyonlar yapı olarak ayrı bir inceleme konusunu oluşturur. Aynı zamanda yapı’ya göre konaklama işletmesi sınıflandırmasında yer alır ve alt türlere ayrılır. Bunlar: destinasyon resort, aracı/orta düzey resort, ara erişim tesisi ve uzmanlaşmış resort şeklinde sınıflandırılmaktadır. Diğer bir sınıflandırmada ise resort, niteliklerine göre, ikincil veya üçüncül tesis olanaklarını birleştiren bağlantı özelliklerine göre, rekreasyon, eğlence ve eğlence deneyimine yönelik hizmet vermesine göre ve turistik tüketicinin istek ve ihtiyaçlarını (dinlenmek, kendini iyi hissetme, eğlenme vs.) karşılamak için kapsamlı hizmet sunma durumuna göre dörde ayrılır. Resort otellerin hangi sınıflandırmada yer alacağı, rakiplerine, turistik tüketicinin beklentilerine ve fiziksel çevre faktörlerine bağlı olarak şekillenmektedir.

Referanslar

Lockyer, T. L. G. (2010). The International Hotel Industry Sustainable Management. New York and Londra: Routledge Taylor & Francis Group; Guiness World Records. (2019). Oldest Hotel. http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/oldest-hotel/, (Erişim tarihi: 03.06.2019); Oxford Dictionary. (2019). Resort, Noun. https://en.oxforddictionaries.com/definition/resort, (Erişim tarihi: 02.06.2019); //www.etymonline.com/word/resort, (Erişim tarihi: 01.06.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Brey, T. E. (2011). A Taxonomy for Resorts, Cornell Hospitality Quarterly, 52(3): 283-290.