Tatil Köyü
Konaklama Tesisi Tatil Köyü
-
2021
Asli konaklama tesislerinin bir çeşidi olan tatil köyleri; “doğal güzellikler içerisinde, rahat bir konaklama yanında çeşitli spor, eğlence ve satış hizmetlerinin de sağlandığı yaygın yerleşim düzeninde, eğimli arazilerde kottan kazanılan katlar da dâhil olmak üzere en fazla üç katlı yapılardan oluşan ve en az 80 odalı tesisler” şeklinde tanımlanmaktadır.
Tatil köyü kavramı köy ve tatil kavramlarının birleştirilmesinden oluşturulmuştur. Turizm amacıyla seyahat edenlerin köy ortamında sakin, doğal ama tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek, yaygın yerleşime sahip az katlı yapılardan oluşan bir alanı içermektedir. Tatil köyleri, tatil yapma olanağı artan kişilerin konaklama ihtiyaçlarını karşılamak için düzenlenmiş bir konaklama şeklidir ve İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ortaya çıktı. 1950 yılında İspanya Al Cudia’da, Fransız menşeili kuruluş olan Club Mediterranee tarafından başlatıldı. Club Med, sazlardan yapılmış kulübelerde “çadır tipi yaşam” temasını kullandı ve bu doğrultuda müşterilerin yeme-içme faaliyetlerine katılımlarını sağlayarak, doğayla iç içe bir tatil biçimini geliştirdi. Bu tür ilk tatil köyünü ise 1954 yılında faaliyete geçiren kuruluş, kırsal yaşam-köy yaşamının güzelliği anlayışını vurguladı.
Tatil köylerindeki asıl amaç, turistlerin kentin yoğun ve bunaltıcı temposundan kurtularak rahat ve huzurlu bir ortamda eğlenebilmeleri, dinlenebilmeleri ve spor yapabilmeleridir. Bu amacı gerçekleştirirken, doğanın korunması, bulunduğu ülke ve yörenin kültürel değerlerinin tanıtımının göz önüne alınması gerektiği fikrinden hareket edilmektedir. Tatil köyleri, Turizm Bakanlığının yayımlamış olduğu Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik'in bünyesinde asli konaklama tesisleri grubunda yer almaktadır. Tatil köylerinin diğer konaklama tesis türlerinden fonksiyonları ve sundukları hizmetler açısından ayrıldığı görülmektedir. Özellikle doğa ile yakın ilişki kurabilme olanaklarının, organize kitle turizmine uygunluğun, genellikle şehir dışında kurulduklarından kendi kendilerine yeterliklerinin ve çeşitli etkinliklere (aktif ve pasif rekreasyon) uygun olanakların sağlanmış olmasından dolayı farklılaşmaktadır.
Tatil köyü tanımında da belirtildiği gibi bu yapılar en fazla üç kattan oluşmaktadır. Fakat üçüncü kata yalnızca arazinin eğimli olması nedeniyle izin verilmektedir. Eğimden dolayı kazanılmış üçüncü katın yeterli ışık alması ve tabanının da mevcut arazi seviyesinden aşağıda olmaması gerekmektedir. Ancak bu şekilde bu katta odalar dizayn edilebilir. Ayrıca tatil köylerinde nitelikli çevre düzenlemesi yapılması gerekmekte ve doğal varlıklar ile yöresel değerlerin de korunmasına özen gösterilmelidir. Tatil köylerinin bulunduğu alan çeşitli düzenlemelerle emniyet altına alınır ve girişinde kontrol ünitesi bulunur.
Tatil köyleri, dört ve beş yıldızlı tatil köyü olmak üzere iki grupta sınıflandırılmaktadır. Beş yıldızlı tatil köylerinde birinci sınıf tatil köyleri olarak nitelendirilmektedir ve konaklayan kişilere, eğlence, alakart servis hizmeti sunan lokanta, spor imkanları, hamam, sauna ve çocuk yuvası gibi hizmetleri sunmaktadır. Ayrıca servis, yapı, dekorasyon, donatım gibi üstün özellikler göstermektedir. Diğer tatil köyleri ise ikinci sınıf tatil köyü olarak sınıflandırılmaktadır. Ayrıca tatil köylerini oteller ile karşılaştırıldığında beş yıldızlı tatil köyleri, beş yıldızlı otele yakın, dört yıldızlı tatil köyleri ise dört yıldızlı otellere yakın özellikler gösterdiği söylenebilir.
Referanslar
Hazar, A. (2016). Çağdaş Değişimler ve Yenilenen Mevzuatlar Çerçevesinde Genel Turizm. Ankara: Nobel Yayıncılık; Kozak, N., Akoğlan-Kozak, M. ve Kozak, M. (2012). Genel Turizm İlkeler ve Kavramlar. Ankara: Detay Yayıncılık; Tandoğan, O. (2002). Antalyada’ki Tatil Köylerinin Açık Alan Kullanımı Açısından İrdelenmesi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Batman, O. (2018). Otel İşletmelerinin Yönetimi. İstanbul: Değişim Yayınları.