Resepsiyon
Kavram Konaklama Tesisi
-
2019
Müşterinin otele girişinden başlayarak her türlü harcama, istek (oda değişimi, kat hizmetleriyle ilgili işlemler vb.) ve otelden çıkışa kadar gerekli tüm işlemlerin organize edilerek yürütüldüğü kısımdır. Rezervasyon yaptırarak veya walk-in gelen müşterilerin giriş işlemlerinin yapılması ve konaklama hizmetlerinin müşteri beklentilerini karşılayacak şekilde gerçekleştirilmesi işlemleri bu bölümde yapılmaktadır.
Resepsiyon bölümünde; ön ödeme, kaparo, ara ödeme, fatura ve depozit ödeme, ödeme türünü değiştirme, müşteri harcamalarını hesaplarına işleme, check-out ve oda durumu izleme, hesap aktarımı yapma, belirlenmiş renkler doğrultusunda tüm otelin durumunu izleyebilme, konuğun çıkış tarihlerini değiştirme, yeni rezervasyon yapma, günlük gerçekleştirilen tüm işlemlerle ilgili raporların düzenlemesi ve yapılan işlemlerin kaydı gerçekleştirilmektedir.
Bu bölümde; her türlü problemin çözülmesi, mesajların alınması, anahtarların alınıp verilmesi vb. tüm işlemlerden, görevli resepsiyon şefi, resepsiyon memurları ve folio yazım memuru sorumludur. Şef, resepsiyonda çalışanların görevlerini tam olarak gerçekleştirmeleri için kontrolü sağlamaktadır. Resepsiyon memuru, müşterilerin, konaklama süresince tüm ihtiyaç, istek ve şikayetleri ile ilgilenerek önbüroyu ilgilendiren raporlamaları yapmak zorundadır. Folio yazım memuru (elliot-fisher) ise; müşterilerin folyolarını açarak dosyalama ve sekreterlik işlerini yürütmektedir. Genellikle arka ofiste çalışmaktadırlar.
Son yıllarda hemen hemen tüm otellerde bilgisayar sistemi kullanıldığı için personel ve zaman tasarrufu yapılmaktadır. Resepsiyon bankosu olarak adlandırılan resepsiyon deski, resepsiyon görevlileri ile müşteriler arasında bulunan tezgahtır. Bazı otellerde önkasa, danışma ve resepsiyon aynı bölümde yer almaktadır. Desklerin boyutları çalışan sayısına ve otel büyüklüğüne bağlıdır. Genellikle bu banko, arka ofislere paralel şekilde ve müşterilerin otele giriş yaptıklarında rahatlıkla bulabilecekleri bir yere konumlandırılmaktadır. Bazı otellerde bu banko kullanılmayarak müşteri karşılaması hostesler aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. Otellerin resepsiyon kısımları ilk intiba oluşturması nedeniyle özenli bir şekilde dekor edilmelidir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte resepsiyona olan ihtiyaç ve bakış açısı da değişim içindedir. Otellerde resepsiyonların yerini müşterilerin kendi işlemlerini bilgisayar aracılığı ile yaptığı modern lobiler almaya başladı. Müşteriler giriş ve kayıt işlemlerini bilgisayarlar aracılığıyla gerçekleştirmekte, kredi kartı ile de ödemelerini yapmaktadır.
İsim racki (information rack), telefon santrali (switchboard), uyarı saati (remind-O-timer), resepsiyon rack’i (room rack), anahtarlık (key rack), tarih ve zaman damgası (data and time-stamping machine), yazıcı, bilgisayar, folyo rack’i, işlenmiş adisyon – fiş rack’i, önkasa makinesi, posta muhafaza rack’i, telefon, yedek anahtar çekmecesi, teleks makinesi resepsiyon donanımları arasında sıralanabilmektedir.
Referanslar
Emeksiz, M. ve Yolal, M. (2007). Konaklama İşletmelerinde Önbüro Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Eraslan, N. (2013). Konaklama İşletmelerinde Önbüro İşlemleri ve Yönetimi. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık; Mısırlı, İ. (2001). Konaklama İşletmelerinde Önbüro Teknikleri ve Uygulamaları. Ankara: Detay Yayıncılık; Şener, B. (2001). Konaklama İşletmelerinde Önbüro Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Şener, B. (2001). Konaklama İşletmelerinde Önbüro Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.