Rekreasyonel Taşıma Kapasitesi

Kavram Coğrafya Rekreasyon

Fiziksel çevre üzerinde kabul edilemez değişiklik ve ziyaretçilerin deneyim kalitesi üzerinde kabul edilemez gerileme olmadan, bir alanı kullanabilen en fazla sayıdaki insan olarak tanımlanmaktadır. Farklı olarak bu kavram, herhangi bir rekreasyon kaynağında veya alanda, doğal-kültürel ve estetik kaynak değerlerinin kalitesinde istenmeyen bir bozulma olmayacak şekilde rekreasyonel mekanları kullanacak ve etkinliklerde bulunacak maksimum ziyaretçi sayısı olarak da tanımlanmaktadır.

Rekreasyonel taşıma kapasitesi, bir rekreasyon alanını kullanan ziyaretçilerin beklentilerinin karşılanması ile rekreasyon alanının sahip olduğu tüm kaynak ve değerlerini kalitesi arasındaki ilişkiyi ifade etmektedir. Fiziksel, sosyal, yönetim ve ekolojik boyutları olan bu kavram, insanların kullanımına açık doğal nitelikli koruma alanları, milli parklar ya da benzer alanlarda ideal ziyaretçi sayılarını ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda, rekreasyonel taşıma kapasitesi kavramı, alanın sahip olduğu kültürel ve biyolojik kaynak değerlerinde istenmeyen oranda bozulmalar olmaksızın, alan için uygun görülen ziyaretçi kullanım miktarını ve kullanım türünü dikkate alması açısından önemlidir. Diğer taraftan, rekreasyonel taşıma kapasitesi kavramı parklar ya da diğer ilgili alanlarda istenmeyen etkiler olmadan ne kadar ve ne tür rekreasyonun yapılabileceği konusunu dikkate alması açısından öneme sahiptir.

Rekreasyonel taşıma kapasitesi kavramının temel amacı; alanın sahip olduğu rekreasyon kaynak değerlerinin, mevcut ve gelecekteki kullanım kapasitelerinin belirlenerek, yönetim kararları doğrultusunda kullanımının sağlanmasıdır. Rekreasyonel taşıma kapasitesini belirleme, karar verme ve uygulama için; ziyaretçi sayısı, ziyaretçi kullanım durumu, kapsamlı ziyaretçi deneyimleri ve rekreasyon kaynak değerlerinin (kültürel, estetik, doğal) bir bütün halinde değerlendirilmesi gerekmektedir.

Referanslar

Atıcı, T. (2017). Deniz ve Plaj Alanlarında Rekreasyonel Taşıma Kapasitesinin Belirlenmesi ve Ziyaretçi Yönetimi Modellerinin Uygulanması-Phaselis Örneği (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Antalya: Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Gül, A. ve Akten, M. (2005). Korunan Doğal Alanlarda Rekreasyonel Taşıma Kapasitesi ve Kavramsal Yaklaşımlar, Korunan Doğal Alanlar Sempozyumu: 485-494; Manning, R. ve Lawson, S. (2002). Carrying Capacity as “Informed Judgement”: The Values of Science and the Science of Values, Environmental Management, 30: 157-168; Manning, R., Valliere, W. ve Hallo, J. (2010). Recreational Carrying Capacity of Lake Umbagog National Wildlife Refuge, Journal of Fish and Wildlife Management, 1 (2): 175-182; Tokmak, C. (2008). Sürdürülebilir Turizm Açısından Taşıma Kapasitesi: Topkapı Sarayı Örneği (Yayımlanmamış doktora tezi). Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Wagar, J. A. (1974). Recreational Carrying Capacity Reconsidered, Journal of Forestry, 72 (5): 274-278.