"Otel ve Lokanta İstatistikleri" Başlıklı Yayın

Yayınlar İstatistik

(Ankara, 2001)

Ulusal hesaplar içerisinde önemli bir payı olan milli gelir tahminlerini yapabilmek, ülkenin ekonomi ve sosyal yapısında meydana gelen değişimleri belirlemek ve ekonomi içerisinde önemli bir paya sahip hizmetler kesiminin yapısını izlemek, uluslararası bilgi sisteminde kullanılmak ve ayrıca gerek ulusal gerekse uluslararası karşılaştırmalarda kullanılmak üzere nitelikli veri derlemek ve araştırmalara kaynak teşkil edebilecek verileri derlemek amacını taşıyan Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde hazırlanan bir çalışmadır. Otel ve Lokanta İstatistikleri, 2001 yılında Türkiye’de Otel-Lokanta İşyerleri anketinden elde edilen verilerin yer aldığı ve Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından yapılan bir çalışma niteliğindedir.

Ticaret ve hizmet sektörlerine ilişkin yıllık olarak derlenen bilgiler 1981-1984 yılları arasında Yıllık Ticaret ve Hizmet İstatistikleri, 1986 yılından itibaren de otel-lokanta sektörü bilgileri ilave edilerek 1986-1991 yılları arasında Ticaret, Otel-Lokanta ve Hizmet İstatistikleri adıyla hazırlanarak kullanıcılara sunuldu. Çalışmada kullanılan, 1992 Genel Sanayi ve İşyerleri Sayımı birinci aşamasında elde edilen işyeri adreslerinden örnek seçilen işyerleri ile tam sayım yöntemi ile kapsanan Turizm Bakanlığı'ndan belgeli konaklama ve yeme-içme yerleri ile her yıl yeni açılan Turizm Bakanlığı'ndan belgeli işyerleri anket kapsamında yer aldı. Çalışmaya dahil edilecek işyerleri seçiminde tabakalı sistematik örnekleme tekniği kullanıldı. Bu bağlamda 2001 Hizmet İşyerleri Anketi alan uygulaması iki aşamada tamamlanabildi. Birinci aşamada, posta yoluyla tüm işyerlerine soru formları gönderilerek anketler toplandı. İkinci aşamada ise, cevap vermeyen işyerlerinden 2002 Temmuz - Aralık aylarında anketörler yoluyla toplanan veriler ile uygulama tamamlandı.

Çalışmanın ilk bölümünde 1996-2001 yıllarına ait otel ve lokanta istatistikleri başlığı altında ekonomik, hukuki durum, işyeri büyüklüğü yatak sayısı ve masa sayısına göre ücret-katma değer oranları, gayri safi satış hasılatı ve yıllık ortalama çalışan sayılarına ilişkin grafik ve tablolar yer almaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde, 2001 yılına ait otel ve lokanta istatistikleri başlığı altında ekonomik, hukuki durum, işyeri büyüklüğü yatak sayısı ve masa sayısına göre ücret-katma değer oranları, gayri safi satış hasılatı ve yıllık ortalama çalışan sayılarına ilişkin bilgilerin yer aldığı grafik ve tablolar verilmektedir. Ayrıca 2001 yılının grafik ve tabloları oteller ve lokantalar için ayrı olarak hazırlanmış şekilde ikinci bölümde yer almaktadır. Çalışmada ek olarak, otel-lokanta işyerleri anket formu verilmektedir.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

DİE (2003). Otel ve Lokanta İstatistikleri 2001. Ankara: Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü.