-
2025
Osmaneli, Bilecik iline bağlı Güney Marmara alt bölgesinde yer alan, Bursa (İznik-Yenişehir), Sakarya (Pamukova-Geyve), Bilecik (Gölpazarı- Merkez) illeri (ilçeleri) ile komşu, idari açıdan 27 köy ve bir ilçeden oluşan 526 kilometrekare alana sahip 21.071 nüfuslu ilçedir. Bilecik Merkez ilçesine uzaklığı yaklaşık 34 kilometre olan Osmaneli, komşu olduğu şehirlerin yanı sıra İstanbul, Ankara, Eskişehir, Kocaeli gibi büyükşehirlere görece yakın olması açısından avantajlı bir konumdadır. İstanbul’a 174 kilometre, Ankara’ya 369 kilometre, Eskişehir’e 107 kilometre, Kocaeli’ne 128 kilometre, Bursa’ya 106 kilometre ve Sakarya’ya 73 kilometre uzaklıktadır.
1308 yılında Osmanlı topraklarına katılan Osmaneli’nin eski adı Lefke’dir. Lefke Rumca “kavaklık yer” anlamına gelmektedir. Osmaneli’nin içerisinde yer aldığı bölge (Bithynia) Antik çağlardan beri pek çok medeniyet tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Özellikle Orta Çağ Hristiyanlığının en önemli merkezlerinden biri olan İznik’in doğu kapısının adı Lefke Kapı’dır. Osmaneli’nin Avrupa’dan İstanbul’a devamında Asya ve Ortadoğu’ya uzanan İpekyolu üzerinde olması, Roma dönemi Hristiyanların hac yolu üzerinde olması ve Bizans dönemi ordu yolu üzerinde olması tarihte bu kenti önemli kılmıştır. Osmanlı döneminde de ticari sefer ve hac yolu üzerinde olması Osmaneli’nin bu dönemde de önemini korumasını sağlamıştır.
Bölgede Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait yapılar ve arkeolojik kalıntılar mevcuttur. Bunlardan bazıları Rüstem Paşa Camii, Hükümet Konağı, Aya Yorgi Kilisesi, birden çok tarihi konaklardır. Özellikle tarihi konaklar yapılan restorasyon çalışmaları ile günümüzde kullanıma açık vaziyettedir. Bu konaklardan pek çoğu Osmanlı döneminde ipekböcekçiliği amacıyla kullanılmıştır.
Osmaneli göl, dere ve akarsu gibi su kaynaklarından zengin bir bölgede yer almaktadır. Türkiye’nin en uzun üçüncü nehri olan Sakarya Nehri’nin bir kısmı ilçe içinden geçmektedir. Bunun yanı sıra Osmaneli şifalı su kaynakları açısından da bölgede bilinen bir noktadır. İlçe merkezine sekiz kilometre uzaklıktaki İçmeler olarak adlandırılan şifalı su kaynağının İstanbul Üniversitesi tarafından yapılan analizler neticesinde böbrek, mide, safra kesesi ve çeşitli deri hastalıklarına karşı iyileştirici etkisi bulunduğu saptanmıştır. İçmeler şifalı su kaynağının olduğu noktada Prof. Dr. Yunus Söylet Şifalı İçmeler Tesisi adında Osmaneli Belediyesi’ne ait 100 yatak kapasiteli konaklama ve yeme içme imkanı sunan bir tesis bulunmaktadır. Bu tesis Osmaneli-Sakarya karayolu üzerinde yer almaktadır.
2025 yılının sonuna doğru tamamlanması planlanan Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli yüksek standartlı demiryolu hattı ile İstanbul-Ankara hızlı tren hattının bağlantı noktasının Osmaneli olması planlanmaktadır.
Osmaneli ilçesine bağlı olan köylerde temel ekonomik faaliyet tarım ve hayvancılıktır. Verimli toprakları ve çeşitli bitkisel ürünlerin yetişme imkanı bulabilmesi sayesinde Osmaneli başta biber, domates, karpuz, üzüm, zeytin, ayva gibi pek çok ürünün yetiştirildiği bir bölgedir. Hatta Osmaneli Belediyesi’nin logosunda ayva, üzüm ve karpuz meyveleri yer almaktadır. Bunun yanı sıra bölgede kalkınma kooperatifleri ve özel işletmeler tarafından üretilen domates ve biber salçaları ile ayva lokumu, nar lokumu gibi ürünler üretilmektedir. Osmaneli Karpuzu, Osmaneli Ayva Lokumu ve Lefke bezi bölgede üretilen coğrafi işaretli ürünlerdir.
Tarım ve hayvancılığın yanı sıra ilçede mevcut ekonomik faaliyetlerden bir diğeri ise ilçe içinde ve Osmaneli-Bilecik karayolu üzerinde yer alan sanayi tesisleridir. Osmaneli Organize Sanayi Bölgesi'nde alüminyum, mermer, otomotiv, plastik, kimya ve diğer sanayi alanlarında faaliyet gösteren pek çok işletme yer almaktadır. İlçe merkezinde devlet kurumlarında çalışan işçi ve memurlar ile özel sektör çalışanları ve bölge esnafı çoğunluktadır.
Referanslar
Akpınar, A. ve Aksu, G. A. (Ed.). (2017). Gelişim Sürecinde Osmaneli. İstanbul: Doğu Kütüphanesi Yayınevi. ; Başkaya, Z. (2013). Coğrafi Faktörlerin Köy Yerleşmeleri Üzerindeki Etkilerinin Osmaneli İlçesi (Bilecik) Örneğinde İncelenmesi, Asia Minor Studies, 1(1), 12-41. ; http://www.osmaneli.gov.tr/ilcemiz Erişim Tarihi: 22.03.2025 ; https://www.osmaneli.bel.tr/Content?header=4&title=18 Erişim Tarihi: 22.03.2025