Oda Servis Elemanı

Kişi Konaklama Tesisi

Oda servis elemanı, yiyecek-içecek servisini otel odalarına yapan servis çalışanıdır. Oda servis elemanlarının misafirlerin odalarında hizmet sunmaları sebebiyle otelde çalışan tecrübeli, güvenilir ve rütbeli çalışanlardan olmaları ve öncesinde restoran kısmında servis elamanı ya da servis elemanı yardımcısı olarak çalışmış olmaları gerekmektedir. Bu çalışanlar servis elemanı ile benzer seviyede hizmet etmekte ve onun özelliklerini taşımaktadır. Bu anlamda servis elamanına benzer şekilde misafirlerin masalarında et yemeklerini tranş edebilmeli, balık ayıklayabilmeli, farklı servis türlerini (Amerikan, İngiliz, Fransız ve Geridon servisi gibi) başarıyla uygulayabilmeli ve flambe servisini kolay bir şekilde sunabilmelidir. Diğer bir ifade ile görevinin gerekliliği olan servis bilgisine hâkim olmalıdır. En az iki dil (İngilizce, Fransızca, Almanca gibi) bilmeli ve bu dillerde sipariş alabilmelidir. Siparişleri esnasında yabancı misafirlerin talep ve dileklerini doğru bir şekilde anlayarak sipariş ettikleri yiyecekler ile ilgili ayrıntılı bilgi (nasıl yapıldığı ve hangi özellikleri taşıdığı gibi) verebilmelidir. Bunların yanı sıra düzgün ve sağlıklı bir fiziğe sahip olmalı, protokol ve görgü kuralları hakkında bilgili olmalı ve misafirlerin odalarına girerek servis yaptıkları için sağlam ve güvenilir karakterli olmalı ve sır tutabilmelidir.

Oda servisi hizmeti, kıyı şeridi otellerinden ziyade dört ve beş yıldızlı şehir otellerinin misafirleri tarafından talep edilmektedir. Oda servisi müdürü/şefine bağlı olarak hizmet eden oda servis elemanına gerekli olduğu hallerde, otelinde iş durumu göz önünde bulundurularak oda servis ofisinin temizliğini yapıp düzenleyen oda servis elemanı yardımcısı (Commis d’Etage) yardım etmektedir. Özel durumlar haricinde misafir odalarında yalnız çalışan servis elamanının görevleri şu şekilde sıralanabilir: Yiyecek ve içecek servisini misafirlerin odalarına yapmak, servis ettiği yiyecek ve içeceklerin misafirlere adisyonunu imzalatmak, imzalattığı adisyonları gerekli kişilere sunmak, oda servis arabası ya da tepsisinin hazırlığını yapmak, gerektiğinde misafirlerin odalarındaki boşları toplayıp servis ofisine ya da bulaşıkhaneye götürmek, alt kademedeki çalışanları denetlemek ve kılavuzluk etmek, gerekli olması halinde ofis işlerini (hazırlık ve mice en place) yapmaktır.

Yararlanılan Kaynaklar

Denizer, D. (2012). Yiyecek İçecek Hizmetleri. http://kisi.deu.edu.tr//ozay.yildiz/yiyecek%20icecek%20hizmetleri.pdf, (Erişim tarihi: 05.01.2020); Milli Eğitim Bakanlığı (2011). Yiyecek İçecek Hizmetleri: Oda Servisi. https://docplayer.biz.tr/4236417-Yiyecek-icecek-hizmetleri.html, (Erişim tarihi: 05.01.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Milli Eğitim Bakanlığı (2011). Yiyecek İçecek Hizmetleri: Oda Servisi. https://docplayer.biz.tr/4236417-Yiyecek-icecek-hizmetleri.html, (Erişim tarihi: 05.01.2020).