Oda Servisi
Kavram Konaklama Tesisi Üretim Yönetimi ve Pazarlama
-
2019
Ortaçağ soylularının konaklarında bulundurdukları aşçı, kahya gibi çalışanlar aracılığı ile aldıkları hizmetler günümüzde daha geniş bir tabana yayılarak artık konaklama işletmeleri gibi tesislerde sunulmaktadır. İnsanlar otel işletmelerinde kendi evinin rahatlığını hatta daha ötesini aramaktadırlar. Oda servisi ya da oda içi yemek servisi “Konaklama işletmelerinde faydalanılan yiyecek ve içecek hizmetlerinin sınırlı bir menüde yer alan kısmının, günün herhangi bir zamanında (7/24), odalarından ayrılmak istemeyen misafirlerin istekleri doğrultusunda, en kısa ve en çabuk bir şekilde konaklama yapılan oda içerisinde sunulması” olarak tanımlanmaktadır. Bu servis biçimi genellikle lüks otellerde, tatil köylerinde ve yolcu gemilerinde geçerlidir. Lüks olmayan oteller ve motellerde pek tercih edilmez. Oda servisini gerçekleştiren personele oda servisi görevlisi, işlemlerin koordineli bir şekilde yapıldığı birime de oda servisi birimi denilmektedir. Bu birim yiyecek-içecek departmanı içerisinde yer alırken, büyük otellerde departman olarak da organizasyon şeması içinde yer alabilmektedir. Genellikle otel odalarında bulunan mini bar hizmetinin yürütülmesi de bu birim görevlileri tarafından gerçekleştirilmektedir.
Oda servisinde siparişler sadece odalara ait telefonlar aracılığı ve odalardaki kapı kartlarının sipariş pusulası şeklinde oda kapılarına asılması ile alınmaktadır. Yiyecek ve içecekler; ön hazırlığı yapılmış tepsi ya da oda servisi arabası ile odaya ulaştırılmaktadır. Oda servisinin hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi için mutfakta hazırlanan yiyeceklerin ve bardan sipariş edilen içeceklerin son kontrollerinin yapıldığı oda servis ofisinin mutfak ile iç içe veya mutfağın hemen yanında bulunması gerekmektedir. Ayrıca oda servis ofisinin, servis asansörü ve/ya merdivene yakın bir konumda olması servis hızını daha çok artırmaktadır. Büyük otellerde her katta bulunan küçük ofisler de servisin hızlı yapılmasına yardımcı olmaktadır. Misafirler odaya gelmeden önce ikramlık olarak meyve tabağı gibi ürünler servis edilecek ise tüm ön hazırlıkların tamamlanması gerekmektedir. Diğer zamanlarda misafirler odada iken sipariş alınır ve sonrasında siparişlerin marş edilmesi ve takibi aşamalarında önbüro, mutfak, bar ve kat hizmetleri birimleriyle koordineli bir şekilde çalışma yapılmalıdır.
Oda servisinde görevli personel oda servis şefi, oda servis görevlisi, oda servisi santral görevlisi ve mini bar hizmeti için ayrı bir birim yok ise mini bar servis görevlisi personellerinden oluşmaktadır. Ayrı bir birim olarak faaliyet göstermesi, birim maliyetlerinin yüksek olması ve karlılığın korunması amacıyla oda servisi fiyatlarının yüksek olduğu söylenebilmektedir.
Oda servisi görevlilerinin sipariş öncesi, sırası ve sonrasında belirli prosedürlere ve standartlara uyması beklenmektedir. Öncelikle telefonda işletmenin konuşma prosedürleri ve etik konuşma kuralları benimsenmelidir. Sipariş kayıt esnasında ise geçici kayıt tutulması, siparişin tekrar edilerek teyit alınması, sipariş kaydının eksiksiz yapılması, satışları artırıcı satış ve pazarlama bilgisinin kullanılması gerekmektedir. Siparişlerin servis süresi hakkında misafirlere bilgi verilmelidir. Oda servisi esnasında da siparişi veren misafire adisyon imzalatılarak boşların ne zaman alınacağı mutlaka sorulmalıdır. Boşların toplandığı servantın bulaşıkhane bölgesine boşaltımı işlemi doluluk oranına göre periyodik olarak yapılmalıdır. Ayrıca tüm işlemlerde ilgili personel dikkatli ve özenli olmalı, detaylara ve ses tonuna özen göstermelidir. Bunun dışında oda servisinde görevli personellerin sır saklayabilen bir özelliğe sahip olması da beklenmektedir.
Referanslar
Bucak, T. ve Polat, N. (2018). Otel Yöneticilerinin Bakışıyla Otel İşletmeciliği. İçinde; T. Bucak (Editör), Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi (ss. 39-74). Ankara: Detay Yayıncılık; Dahmer, S. J. ve Kahl, K. W. (2009). Restaurant Service Basics. New Jersey: JohnWiley & Sons, Inc; Sarıışık, M. (2016). Otel İşletmeciliği. İçinde; M. Akoğlan Kozak (Editör), Otel İşletmelerinde Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi (ss. 239-260). Ankara: Detay Yayıncılık; Titanic Otel. (2018). Yiyecek-İçecek Servis Standartları El Kitabı. İstanbul; Yılmaz, Y. (2014). Konaklama ve Ağırlama İşletmelerinde Servis Tekniği ve Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Sökmen, A. (2011). Yiyecek ve İçecek Servisi. Ankara: Detay Yayıncılık.