Nişantaşı Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Turizm Rehberliği Bölümü

Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Turizm Rehberliği

(İstanbul, 2012 - )

Nişantaşı Üniversitesi Nişantaşı Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından Nişantaşı Meslek Yüksekokulu olarak, 09.09.2009 tarih ve 24480 sayılı kuruluş kararının 17.09.2009 tarih ve 27352 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla yükseköğretim sistemine katıldı. 10.10.2010 tarihinde önlisans düzeyinde öğretime başlayan bir vakıf yükseköğretim kurumudur. Nişantaşı Üniversitesi, 31.05.2012 tarih ve 28309 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ek Madde 146’da belirtilen Kuruluş Kanunu ile İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Fen Bilimleri Enstitüsü ile Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün kurulması ile birlikte kamu tüzel kişiliğini kazandı ve bu çerçevede Nişantaşı Meslek Yüksekokulu da Nişantaşı Üniversitesi'nin bünyesine katıldı.

Turizm Rehberliği Bölümü, 2016-2017 öğretim yılı itibariyle Nişantaşı Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu'nun çatısı altında, turizm ve seyahat endüstrilerinin istihdam ettiği donanımlı, bilgili, kültürlü, batı standartlarına, görüşüne ve yabancı dil bilgisine sahip profesyonel turist rehberleri yetiştirmek üzere kuruldu. Turizm Rehberliği Bölümünün öğretim kadrosu turizm ve seyahat işletmeciliği ile rehberlik konularında deneyimli akademisyenlerden, seyahat acentaları yöneticilerinden ve yarı zamanlı öğretim görevlisi deneyimli profesyonel turist rehberlerinden oluşmaktadır.

Bölüm müfredatı, Bakanlık tarafından düzenlenen rehberlik sertifika programının ders içerikleriyle uyumludur. Kuramsal dersler ile uygulama dersleri denge içerisinde sunulmaktadır. Öğrenimin s12 yılında seçimlik derslerin çeşitliliğine, müfredatın geliştirilmesinde dikkate alınmaktadır. Öğrenciler ilk iki sene yoğunlaştırılmış İngilizce dersleri almakta, üçüncü ve dördüncü sınıflarda ise mesleki İngilizce ile ikinci yabancı dil öğrenimi görmektedirler. Turist rehberi adayı, akademik bilgi donanımı ile çalışacağı turizm endüstrisini, seyahat sektörünü ve mesleği tanımakta, meslek bilgilerini edinmekte ve gerek uygulama gezileri ile gerekse seyahat kesimi profesyonellerinin dersleri vasıtasıyla gerçek iş hayatını tanımaktadır. Kuramsal olarak mesleği yeterince öğrenen rehber adayları, öğrenimlerinin son akademik döneminde, işbaşında mesleki uygulamalar dersi kapsamında, seyahat sektörünün seçkin kurumlarında çalışarak mezun olmadan önce kuramsal kazanımlarını iş yaşamında edindikleri uygulamalı eğitim ile pekiştirmektedirler.

Öte yandan, öğrencilerin farklı alanlar hakkında daha donanımlı yetiştirmeleri amacıyla, 24.04.2010 tarih ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik uyarınca Çift Anadal ve Yan Dal Programları uygulanmaktadır. Lisans programlarında okuyan öğrenciler, Çift Anadal Programı uygulaması ile eş zamanlı şekilde başka bir lisans programının derslerini alarak ikinci bir dalda diploma alabilmektedir. Bununla birlikte, bir lisans programına kayıtlı öğrenciler başka bir lisans programının müfredatından ilgili bölümler tarafından ortaklaşa kararlaştırılmış dersleri eş zamanlı alarak Yan Dal Programı Sertifikası alabilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

https://www.nisantasi.edu.tr/Sayfalar/tarihce.html, (Erişim tarihi: 10.12.2019).