Mutfak Şefi
İş ve Meslek Aşçı
-
2020
Mutfak şefi, mutfağın tüm bölümünde çalışan ve kendini mutfağın her alanında yetiştiren usta bir aşçıdır. Mutfak şefleri daha çok kalite kontrolü yapan, menü planı ve modellerini çıkartmaktan ve menünün geliştirilmesinden sorumludur. Kendi kontrolünde çalışan personelin nöbet çizelgelerini hazırlar ve gelişimi ile yakından ilgilenir. Üretimin aksamaması için sipariş ve stok kontrolü yapar ve çok özel durumlarda menüde bulunan bazı yemeklerin hazırlanmasına ve pişirilmesine katkıda bulunur. Bunun yanı sıra menü maliyet kontrol hesaplarını yapmak, satın alınacak gıda maddelerinin listesini hazırlamak, bu gıda maddelerinin kaliteli ve taze olarak satın alınması ve fiyatlarının kontrolü gibi görevler mutfak şefine aittir.
Mutfak şefinin, mutfaktaki tüm departmanlar hakkında detaylı bilgisi ve tecrübesi olmalıdır. Mutfak ile ilgili bilgilerin yanında yönetsel becerilerinin de ön planda olması gerekir. Mutfak şefi, bireylerarası iletişim açısından kendini geliştirmiş ve bu anlamda pozitif bir yapıda olmalıdır. Yiyecek-içecek sektöründeki gelişmeleri takip etmeli, yenilik ve farklılıkları uygulamada mutfak personeline ön ayak olmalıdır. Mutfak şeflerinin belli başlı görevleri şu şekilde sıralanabilir: Mutfağın iş bölümünü ve organizasyonunu yapmak, çalışacak personel seçiminde insan kaynakları birimi ile uyumlu çalışmak, personel arasında iş planlaması ve bölümlemesi yapmak, personelin izinlerini koordine etmek, üretimde ihtiyaç duyulan ürünlerin siparişini vermek ve siparişleri onaylamak, menü planlamasında vazife üstenmek, gıdaların teslim alınmasından servisine kadar geçen sürede gereken kontrolleri yapmak, mutfak departmanı ile işletmenin diğer departmanları arasındaki koordinasyonu düzenlemek, üretimin devamlılığını ve sorunsuz gerçekleşmesini sağlamak, mutfak hijyen ve sanitasyon kurallarının eksiksiz uygulanmasını sağlamak, personelin sağlık kontrollerinin belli aralıklarla yapılmasını sağlamak; gerekli görüldüğü zamanlarda mutfak personeline hizmet içi eğitim programlarını hazırlamak, sürekli olarak yenilikleri takip etmek ve kendisini yenilemektir.
Referanslar
Kaya, A. (2000). Misafirperverlik Endüstrisinde Temel Mutfak Bilgisi. İzmir: Güneş Ofset Matbaacılık; Türkan, C. (2005). Mutfak Hizmetleri. İstanbul: Değişim Yayınları; Zıvalı, E. (2019). Mutfak Personelinin Örgütsel Bağlılığının İşten Ayrılma Niyetine Etkisi: Ankara’daki Beş Yıldızlı Otel İşletmelerine Yönelik Bir Araştırma (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Ankara: Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.