Milletlerarası Yemek Kongreleri

Etkinlik Gastronomi Kongre

(İstanbul, Ankara, Konya, 25-30. 09. 1986; Gaziantep, 3-10. 09. 1988; İstanbul, 7-12. 09. 1990; İstanbul, 3-6. 09. 1992; İstanbul, 1-3. 09. 1994)

Milletlerarası Yemek Kongreleri ile Türk mutfak kültürünü dış ülkelerde tanıtma, alanla ilgili yapılan yayınların ülke sınırlarının dışında da bilinirliğini arttırmak ve yapılan çalışmaların Türk turizmine katkı vermesi amaçlandı. Bu amaçla dünyaca alanında en ünlü mutfak, yemek, beslenme uzmanlarını, televizyon, radyo ve tirajı yüksek gazetelerin gastronomi yazarları davet edilerek katılımcı olmaları sağlandı. Kongreler sunulacak bilimsel çalışmalarla Türk mutfağı ve Türkiye’de gastronomi konusunda daha kapsamlı ve derin araştırmalar yapılması için bir milat olma özelliği taşımaktadır. Gastronomi alanında dünyada büyük otorite olarak kabul gören Alan Davidson, Claudia Roden, Jill Norman, Paul Levy, Raymond Sokolov, Sami Zubaida, Charles Perry gibi bilim insanları ve yazarların yer aldığı alanında dünyada sayılı bir kongre oldu. Bu doğrultuda, Oxford Üniversitesi Culinary Cultures of Middle East adlı Nisan 1992 tarihli yayında Milletlerarası Yemek Kongresi’nin Oxford Yemek Kongresi’nden sonra dünyanın en önemli kongresi olduğunu yazmıştır.

Kongrenin hazırlanışında Claudia Roden, Alan Davidson, Nevin Halıcı ve Londra Kültür ve Turizm Ataşesi Gülsen Kahraman’ın katkıları önemlidir. Bu çabaları sonucunda ilki 1986 yılında olmak üzere ve iki yılda bir düzenlenen toplam beş kongre yapıldı. Kongrenin düzenlenmesinde Feyzi Halıcı önderliğinde Konya Kültür ve Turizm Vakfı’nın önemli katkıları vardır. Birinci Kongre kitabı Türkçe ve İngilizce olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayını olarak basıldı. İkinci, üçüncü ve dördüncü kongrelerinin kitabı Türkçe ve İngilizce olarak, Konya Kültür ve Turizm Vakfı Yayınları olarak basıldı. Beşinci kongre kitabı Türkçe ve İngilizce olarak Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Yayını olarak yayımlandı.

Birinci Milletlerarası Yemek Kongresi, Feyzi Halıcı önderliğinde Konya Kültür ve Turizm Vakfı tarafından 25-30. 09. 1986 tarihlerinde yapıldı. Kültür ve turizm Bakanının Avni Akyol’un katılımı, TRT ve çeşitli basın kurum ve kuruluşlarından çok sayıda basın mensubu kongreye ilgi gösterdiler. Konusu serbest olan kongrede toplam 42 bildiri sunuldu. Önce İstanbul’da başlayan kongre Ankara ve Konya’da sürdürülüp katılımcılara ülkenin turizm ve mutfak zenginlikleri tanıtıldı.

İkinci Milletlerarası Yemek Kongresi, Feyzi Halıcı ve Kültür ve Turizm Bakanı Tınaz Titiz’in açılış konuşmalarıyla 03-10. 09. 1988 tarihleri arasında yapıldı. Almış iki yemek yazarı, yemek uzmanı ve bilim insanının katıldığı 53 bildirinin sunulduğu kongre yemek uzmanı ve bilim insanlarının gıda israfını önlem amacıyla yaptıkları ortak bildiriyle sona erdi. Katılımcılara Güneydoğu Anadolu yemeklerinin tanıtımı Gaziantep’te yapıldı.

Üçüncü Milletlerarası Yemek Kongresi, İstanbul’da Basın İlam Kurumu Bayramoğlu Tatil Köyü’nde 07-12. 09. 1990 tarihlerinde yapıldı. Feyzi Halıcı, Milli Eğitim bakanı Avni Akyol, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Oğuz’un açılış konuşmalarıyla başlayan kongrede 45 bilim insanı, araştırmacı ve yazar tarafından 40 bildiri sunuldu. Etiler’deki Anadolu Ticaret Meslek Lisesi ve Uygulama Oteli, kongre üyelerine Türk Mutfağının seçkin yemeklerinden sundu.

Dördüncü Milletlerarası Yemek Kongresi’nin konusu Ülkelerarası Yemek Etkileşimleri oldu. Kongre, 3-6. 09. 1992 tarihlerinde yapıldı. Kongreye 43 bilim insanı, araştırmacı ve yazar 38 bildiriyle katıldı. Bu kongrenin organizasyonu Tuğrul Şavkay’ın genel koordinatörlüğünde Ahmet Örs, Vedat Başaran ve Leyla Akçağlılar’ın çalışmalarıyla oldu. Bakanlıklar, çeşitli turizm ve seyahat kurumları, konaklama tesisleri büyük gıda firmaları ayni ve nakdi katkılarla yoğun ilgi göstererek destek verdiler.

Beşinci Milletlerarası Yemek Kongresi 1-3. 09. 1994 tarihleri arasında İstanbul’da Pera Palas salonlarında yapıldı. Kongreye bu yıl, dünyaca ünlü 72 yemek uzmanı, bilim insanı 75 bildiriyle katıldı. Kongrenin bu seneki konusu 21. Yüzyıla Girerken Dünya Sofralarına Sunacağımız Yemek oldu. Bu kongreden sonra bir daya Milletlerarası Yemek Kongresi düzenlenmedi.

Referanslar

Halıcı, F. (1986). Birinci Milletlerarası Yemek Kongresi, 25-30 Eylül 1986 Türkiye, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayını; Halıcı, F. (1988). İkinci Milletlerarası Yemek Kongresi, 3-10 Eylül 1988. Konya: Kültür ve Turizm Vakfı Yayını; Halıcı, F. (1990). Üçüncü Milletlerarası Yemek Kongresi, 7-12 Eylül 1990. Konya: Kültür ve Turizm Vakfı Yayını; Halıcı, F. (1992). Dördüncü Milletlerarası Yemek Kongresi, 3-6 Eylül 1992. Konya: Kültür ve turizm Vakfı Yayını; Halıcı, F. (1994). Beşinci Milletlerarası Yemek Kongresi, 1-3 Eylül 1994. Konya: Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Yayınları.