Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Müzesi ve Sanat Galerisi

Müze Sanat Müzesi

(Sultanahmet, İstanbul, 2008 - )

I. Ahmet tarafından Mimar Sedefkâr Mehmet Ağa’ya yaptırılan ve hâlihazırda kullanılan yapı Sultanahmet Külliyesi içerisinde yer alan yapıların devşirilmesi ile oluştu. XX. yüzyılın başında külliyeye ait dükkanlardan At Meydanı’na bakan cephede bulunanların üzerine kat çıkılarak Ziraat, Orman ve Maadin Nezareti binası yapıldı. XX. yüzyılda yapının kullanımı İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ne verildi. Sonrasında Marmara Üniversitesi Rektörlük binası olarak hizmet verdi. 2008 yılında bu binanın giriş katı Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Müzesi ve Sanat Galerisi adını alarak müze olarak kullanılmaya başlandı. Müze Özgün Baskı Koleksiyonu, kısa süreli sergilere en sahipliği yapan Sanat Galerisi ve İhap Hulusi Görey Galerisi bölümlerinden oluşuyor. Özgün Baskı Koleksiyonunun tarihi, Cumhuriyet’in 50. yılı kutlamalarında gerçekleştirilen Çağdaş Türk Gravür Sanatı sergisine kadar uzanıyor. Prof. Dr. Mustafa Aslıer tarafından seçilen 28 sanatçı tarafından yapılan 116 eserle gerçekleştirilen sergi, Türkiye’nin birçok kentinde ve dünyanın farklı ülkelerinde sergilendi. Yapılan bu sergiler sonrasında, eserler sanatçıları tarafından Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’na bağışlandı. Böylelikle Özgün Baskı Koleksiyonu’nun da özü oluşturulmuş oldu. Takvimler 1998 yılını gösterirken Marmara Üniversitesi Dekanı Prof. Hüsamettin Koçan sanatçılara ve koleksiyonculara bağış çağrısı yaparak koleksiyonun zenginleşmesini sağladı. Bu koleksiyon 1999 yılında ilk olarak Müzesini Düşleyen Sergi adıyla İstanbul’da, ardından Sanattır projesiyle Diyarbakır, Van, Erzurum ve Bayburt’ta sergilendi.

1999 yılında Sultanahmet Rektörlük binasının tamamının kültürel amaçlarla kullanımına ve bir müzeye dönüştürülmesine karar verildi. Müze, dönemin Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Hüsamettin Koçan tarafından projelendirildi. Marmara Üniversitesi Rektörlerinden Prof. Dr. Ömer Faruk Batırel onayladıktan sonra çalışmalar başladı. Ancak Batırel bir süre sonra rektörlükten ayrılınca proje durakladı. 2007 yılına gelindiğinde Rektör Prof. Dr. Necla Pur’un çabalarıyla çalışmalara yeniden başlandı ve 2008 yılında tamamlanarak Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Müzesi adıyla hizmete açıldı. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 87. yılı etkinlikleri kapsamında İhap Hulusi Görey galerisi dönemin rektörü Prof. Dr. Zafer Gül tarafından 2010 yılında müzeye kazandırıldı. 28. 11. 1898 tarihinde Kahire’de dünyaya gelen İhap Hulusi Görey’in babası Ahmet Hulusi Bey, Mısır’ın en önemli mimar ve müteahhitlerindendi. Çocuk yaşlardan itibaren resim sanatına gönül veren İhap Hulusi ilk, orta ve lise öğrenimini Kahire’de bulunan İngiliz okullarında gördü. O zamanlar resimler yapıp Almanya’da bulunan bir ressama gönderirdi. Fakat bu şekilde çok ilerleyemeyeceğini anladı. 1920 yılında Almanya’ya resim tahsili için gitti. Resim sanatı sayesinde yaşamını kazanmayı aklına koyan İhap Hulusi, Münih’te ilk olarak Heimann Schule’de iki yıl boyunca tüm gün modelden resim çizdi. Ardından Kunstgewerbe Schule’nin afiş departmanına girdi. 1923 yılında ortaya koyduğu çalışmaları İbrahim Çallı ve Şevket Dağ tarafından yapılan eserlerle birlikte Galatasaray Lisesi’nde izleyiciyle buluştu. Böylelikle ilk siparişlerini almaya başladı. İlham aldığı dünya çağında ün yapmış olan afiş ressamı Ludwig Hohlwein Amerika’ya gitmesi için öneride bulundu. Ancak İhap Hulusi ülkesine dönmeye karar verip İstanbul’a geldi. Akbaba Dergisi’nde çalışmaya başlayan İhap Hulusi’nin isminin duyulması uzun zaman almadı. Mustafa Kemal Atatürk ve Ülkü’nün beraber olduğu ilk alfabe kapağını çizdi. İhap Hulusi, artık 1929 yılına gelindiğinde kendisine ait olan bir grafik atölyesi açtı. Kırk beş yıl boyunca Milli Piyango İdaresi ve 35 yıl boyunca da Tekel İdaresi için çalıştı. Bunların yanı sıra Yapı Kredi, Ziraat, Garanti, İş Bankası, Sümerbank, Kızılay, Yeşilay, Kurukahveci Mehmet Efendi, Kodak gibi pek çok devlet kurumu ve yerli-yabancı marka adına çalışmalar gerçekleştirdi. İlerleyen yaşı ve kurulan yeni reklam şirketleri sebebiyle artık eskiden olduğu gibi yoğun siparişler alamamaya başladı. Zamanının çoğunu suluboya çalışmalar yaparak ve hat sanatı ile uğraşarak geçirmeye başladı. Yöneldiği bu alanlarda da oldukça başarılı eserler ortaya koyan ve farklı zamanlarda sergilenen Görey’in eserleri yoğun bir ilgi gördü. İhap Hulusi Görey 27. 03. 1986 tarihinde vefat etti.

Yararlanılan Kaynaklar

Marmara Üniversitesi (2019a). Cumhuriyet Müzesi ve Sanat Galerisi, Müzenin Genel Bilgileri, https://cumhuriyetmuzesi.marmara.edu.tr/ust-menu/muze-hakkinda/muzenin-genel-bilgileri, (Erişim tarihi: 10.07.2019); Marmara Üniversitesi (2019b). Cumhuriyet Müzesi ve Sanat Galerisi, Müzenin Tarihçesi, https://cumhuriyetmuzesi.marmara.edu.tr/ust-menu/muze-hakkinda/muzenin-tarihcesi, (Erişim tarihi: 10.07.2019); Marmara Üniversitesi (2019c). Cumhuriyet Müzesi ve Sanat Galerisi, İhap Hulusi Gürey Koleksiyonu, https://cumhuriyetmuzesi.marmara.edu.tr/ust-menu/ihap-hulusi-gorey-koleksiyonu/koleksiyon-hakkinda-bilgi, (Erişim tarihi: 10.07.2019).