Marina Yatırım ve İşletmecileri Derneği (MARYAT)

Sivil Toplum Kuruluşu Yatırımcı/İşletmeci STK

(Ankara, 1991-2004)

Türkiye’deki yat turizmi sektörünün ve marina işletmeciliğinin gelişimini hızlandırmak, Türkiye marinalarının dünya çapında tanınırlığını artırmak, marina yatırımcılığı ve işletmeciliği yapan taraflar arasında karşılıklı dayanışmayı sağlamak ve sektörün sorunlarını ortak platformda çözüme kavuşturmak amacıyla 1991 yılında kurulmuş bir dernektir. 2004 yılında derneğin ismi Deniz Turizmi Birliği Derneği (DTB) olarak değiştirildi ve faaliyet alanı tüm deniz turizmi aktivitelerini kapsayacak şekilde genişletildi.

MARYAT’ın merkezi Ankara idi ve başka herhangi bir şubesi yoktu. Yönetmeliklere göre Marina olarak tanımlanan ve Turizm Bakanlığı’ndan yatırım ve işletme belgesi alarak söz konusu faaliyetlerde bulunan marinaların yöneticileri ile bunların bağlı bulundukları üst kuruluş temsilcileri tarafından kurulmuştu. Dernek faaliyet gösterdiği zamanlar boyunca sektörle ilgili konularda araştırmalar yaptı ve taraflara rehberlik ederek, Türkiye’nin ve marinalarımızın tanıtımı konusunda faaliyetlerde bulundu. Üye kuruluşlara pek çok konuda yol gösterici oldu. Derneğin öncelikli çalışma konuları; Türkiye’de marinacılığı dünya standartlarına ulaştırmak ve dünyaya tanıtmak için faaliyetlerde bulunmak, ilgili devlet otoriteleri ile işbirliği yapmak, bu alanda faaliyet gösteren uluslararası kuruluşlara üye olmak ve konferans, fuar, seminer, yayın vs. düzenlemek, üyeler arasında dayanışmayı sağlamak, Türkiye’deki yatçılık ve marinacılık faaliyetleri ile ilgili istatistikler tutmak, sektörle ilgili konularda eğitimler düzenlemek, marinalar arasında haksız rekabeti önlemek ve gerekli zamanlarda taraflar arasında hakem rolü üstlenmektir.

Dernek faaliyetlerine 2004 yılından bu yana Deniz Turizmi Birliği Derneği adı altında devam etmektedir. Öncesinde derneğin ana konusu yat turizmi ve marina işletmeciliği ile ilgili hususlar iken, faaliyet alanı genişletildi ve tüm deniz turizmi etkinliklerini kapsayacak şekilde revize edildi. Türkiye’deki deniz turizminin uluslararası boyutta rekabet gücünü artırmak için deniz turizmi yatırımlarının ve işletmeciliğinin geliştirilmesi konularında faaliyetlerini sürdürmektedir. Sektörde birlikteliği, mesleki dayanışma ve yardımlaşmayı sağlayarak meslek disiplini oluşturma çabasındadır. Dernek günümüzde; marinalar, kruvaziyer gemi limanları, yat işletmeleri, rıhtım & iskele ve yat çekek yerleri, turistik tekne imalatçıları gibi farklı üye işletme bileşenlerinden oluşmaktadır.

Referanslar

Marina Yatırım ve İşletmecileri (MARYAT). Dernek Ana Tüzüğü.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Deniz Turizmi Birliği Derneği, https://www.denizturizmbirligi.org.tr, (Erişim tarihi: 20.07.2019).