Manavgat Aşçılar Derneği (MAD)

Sivil Toplum Kuruluşu Mesleki STK

(Manavgat, Antalya, 2006 - )

Türkiye’nin en büyük Mesleki Aşçılar Federasyonu olan Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) kuruluşunun çatısı altında, 2006 yılında kuruldu. MAD, gastronomi, mutfak sanatı ve aşçılık mesleği gelişimine katkı sağlamakta ve aynı doğrultuda mesleki ve dayanışma dernekleri alanında faaliyet göstermektedir. Dernek, bölgede birçok fuar, festival, yarışma, panel, eğitim ve yöresel tanıtım faaliyetlerinde bulunmaktadır. Dernek üyeleriyle mesleki birikimlerini ve etik değerleri gelecek nesillere aktarma bilinciyle bilgi ve çalışmalarını sürekli olarak birleştirmek suretiyle oluşturulan bir topluluktur.

Derneğin ana amacı; kurs, seminer, uygulamalı eğitim programlarıyla meslek olarak aşçılığı ve mutfak sanatının toplum içinde saygınlığının yükseltilmesini ve gelişmesini sağlamak, gastronomi sektöründe adil bir rekabet ortamı oluşturmak, Türk mutfağının değerlerini koruma altına almak açısından faaliyetlerde bulunmaktır. Bu amaçlara ulaşmada Türk aşçıları bir araya getirerek, sektörlerde çalışanların dayanışmasını sağlamak, ulusal ve uluslararası platformda Türk mutfağının tanıtılmasını sağlamayı hedeflemektedir.

MAD’ın çalışma ve faaliyet alanlarını ise; Türkiye’yi ve aşçılık mesleğini, kamu kurum ve özel sektördeki kuruluşlarla işbirliği yaparak tanıtmak, aşçılık kursları düzenlemek ve belge vermek, kaybolmaya yüz tutmuş milli ve yöresel yemeklerimizi tanıtmak, diğer dernekler, federasyonlar, konfederasyonlar, kamu-özel sektör ve ilgili bakanlıklar ile işbirliği yapmak oluşturmaktadır. Turizm işletmeleri için mutfak elamanı temin etmek, yöresel yemeklerin tanıtımı amacıyla yarışmalar düzenlemek, ilgili kişilerle mutfakla ilgili bilgi paylaşımında bulunmak, bunun için görsel ve yazılı basında programlar düzenleme dergi çıkartmak, internet sitesi oluşturup duyuru ve faaliyetlere ilişkin haberler paylaşmak gerçekleştirdikleri işler arasındadır.

Derneğin amblemini; Manavgat Şelalesi’ni gösteren resmin üzerinde Side’de yer alan Apollon Tapınağı silueti yanında beyaz renkli bir aşçı kepi ve altında yeşil renkte aşçı fiyongundan oluşur, renkleri mavi, beyaz ve yeşildir.

Yararlanılan Kaynaklar

Resmi Gazete (2004). Dernekler Kanunu. http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5253.pdf, (Erişim tarihi: 08.07.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Manavgat Aşçılar Derneği (MAD), http://manavgatascilardernegi.org/, (Erişim tarihi: 08.07.2019).