Malatya Fotoğraf Makinesi Müzesi

Müze Endüstri Müzesi

(Malatya, 2017 - )

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nce oluşturulan Şehit İbrahim Tanrıverdi Sanat Sokağı’nda yer alıyor. İki katlı bir Malatya konağı görünümünde inşa edilen müze binası 30. 09. 2017 tarihinde ziyarete açıldı. Malatyalı koleksiyoncu Baki Tamer Selçuk’un 30 yılda biriktirdiği körüklü makinelerden, filmli ve dijital makinelere kadar 2.023 adet fotoğraf makinesi ile 3.600 parçalık fotoğraf makinesi aksesuarları müzede sergileniyor. Müzenin giriş katı fotoğraf makinesi aksesuarlarına ayrıldı. Makine aksesuarları arasında çeşitli boyutlarda flaşlar, film sarma makineleri, fotoğraf makinesi pil ve kılıfları, uzatma deklanşörleri, objektif ve lensler, tripodlar ile fotoğraf albümleri yer alıyor. Giriş katında ayrıca müze ziyaretçileri için anı fotoğraf köşesi düzenlendi. Müzenin ikinci katında 1876 yılından 2011 yılına kadar üretilmiş çeşitli fotoğraf makineleri kendi içlerinde gruplanarak kronolojik olarak sergileniyor. Bunlar içinde en eskisi Fransız yapımı ahşap ayaklı fotoğraf makinesidir. Koleksiyon içinde en dikkat çekici fotoğraf makineleri casus tipi olarak adlandırılan farklı görünümlere sahip örneklerdir. Bunlar içerisinde 1886 yılı ABD üretimi su matarası formlu makine, 1951 Alman yapımı kol saati formlu makine, 1960 Çin yapımı dürbün formlu makine ile dünyanın en hassas fotoğraf makinesi olarak bilinen 1958 Alman yapımı Minox-B modeli görülebiliyor. Küçük ebatları ve formları sebebi ile dikkat çeken bu grup içerisinde dolma kalem, anahtarlık, çakmak, madalya formlarında 150’ye yakın farklı tipte makine bulunuyor. Müzedeki fotoğraf makineleri içerisinde bir diğer grubu olimpiyat oyunları, futbol turnuvaları için tasarlanan özel üretim makineler oluşturuyor. Su altı makineleri, çocuklara özel üretilmiş olan makineler, firmaların logolarını taşıyan sınırlı sayıda üretilmiş makineler de bu grup içerisinde sergileniyor. Müzede, dünya çapında tanınmış birçok markaya ait fotoğraf makinesi örneği ile birlikte Türk yapımı makineler de ziyaretçiye sunuluyor.

Malatya’nın tarihine ilişkin 1826’dan günümüze birçok eski fotoğraf da müze duvarlarında sergileniyor. İkinci katta oluşturulan sinema salonunda yedi ayrı segmentte, 1890 yılından günümüze sinemalarda kullanılmış 113 parçanın yer aldığı bir salon bulunuyor. Yirmi kişi kapasiteli bu salonda çocuklar için haftanın belirli günleri film gösterimleri yapılıyor. Ek olarak, ikinci katta küçük bir mekân karanlık oda olarak düzenlendi. Burada agrandizörden yıkama tanklarına kadar 42 farklı malzeme ile film yıkama ve kart baskı laboratuvarı isteyenlerin kullanımına sunuluyor. Müzedeki iki anı köşesinden bir diğeri bu katta bulunuyor ve tarihi bir Malatya konağı maketi önünde ziyaretçiler siyah-beyaz fotoğraf çektirme imkânına sahip oluyor. Ücretsiz olarak haftanın yedi günü ziyaret edilebilen müzenin ortalama aylık ziyaretçi sayısı 9.000’in üzerindedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Malatya Büyükşehir Belediyesi (2019). Malatya Fotoğraf Makinesi Müzesi Tanıtım Broşürü. Malatya: Malatya Büyükşehir Belediyesi Yayınları.