Main Courante

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Konaklama işletmelerinde kullanılan üç farklı önbüro sistemi bulunmaktadır. Bunlar manuel, mekanik ve bilgisayar sistemidir. Müşterilerin işletmeye gelişinden gidişine kadar ilgili kayıtların tümü bu sistemler üzerinde yapılmaktadır. Manuel sistem, genellikle oda sayısı 50’den fazla olmayan otellerde uygulanan, otelin satışa hazır odalarını ve durumlarını ayrıntılı şekilde gösteren bir plandır. Main courante de manuel sistemin uygulandığı küçük otel işletmelerinin kasa ve muhasebe işlemlerinde müşteri harcamalarının ve hesaplarının takibinde kullanılan hesap kayıt formudur.

Main courante sistemi, otelin günlük gelir durumunu da ortaya koyan bir cetveldir. Otelde kalan müşterilerin farklı departmanlarda yaptığı günlük harcamalar, müşteriler tarafından imzalanan adisyonlar ve fişler o departmanda çalışan personel aracılığıyla önkasaya gönderilir ve işleme alınır. Önkasiyer, adisyon üzerindeki müşteri bilgilerini (adı, soyadı, oda numarası, imzası), konaklama belgesi üzerindeki bilgilerle karşılaştırdıktan sonra oda numarası ve müşteri adına açılan müşteri hesap(folio) cetveline harcamaları günlük olarak işler. Adisyonlar, ayrıca Main Courante cetveline de işlenir.

Otel departmanlarından (oda, restoran, oda servisi, eğlence hizmetleri, spor aktiviteleri, internet bağlantısı vb.) gelen adisyonlar günlük olarak Main Courante cetvelindeki ilgili bölümlere işlendikten sonra, otelde kalacak ve otelden ayrılacak müşteriler belirlenir. Otelden ayrılacak müşterilerin hesap dökümleri en son hali ile çıkarılarak müşterilere sunulur ve tahsil edilir. Main Courante cetvelinde ilgili bölüme hesabın tahsil edildiği miktar yazılır. Otelde kalan müşterilerin hesapları ise, ertesi güne devredilir. Günlük olarak kasadan biriken para, Main Courante cetvelinin kasasındaki toplam rakama eşit olmalıdır.

Harcamaların takibini elle tutan (manuel sistem) konaklama işletmeleri müşteri hesap hareketlerini Main Courante cetveli yardımıyla tutmakta ve harcama kalemlerime dair bilgileri göstermektedir. Müşterilerin tesis içerisinde yaptıkları her türlü harcama bu cetvel üzerinde görülebilmekte ve müşteri hesaplarının her an hazır olmasını sağlamaktadır. Bu cetvelde müşterilerin oda geliri ve diğer departmanlarda yapılan harcamalar kaydedilerek, hesap hareketleri takip ve kontrol edebilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Dereli, M. (1989). Otel İşletmeciliğinde Önbüro. Ankara: TURBAN Turizm A.Ş., Eğitim Başkanlığı; Gökdeniz, A. ve Dinç, Y. (2016). Konaklama İşletmelerinde Önbüro Operasyonları ve Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Kantarcı, K. ve Yörükoğlu M. (1998). Konaklama İşletmelerinde Önbüro ve Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Kozak, S. (1995). Otel İşletmelerinde Önbüro Yönetimi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Gökdeniz, A. ve Dinç, Y. (2016). Konaklama İşletmelerinde Önbüro Operasyonları ve Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Kantarcı, K. ve Yörükoğlu M. (1998). Konaklama İşletmelerinde Önbüro ve Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.