Mahmut Arif-i Paşa Konağı Maraş Kültür Evi ve Etnografya Müzesi
Müze Etnografya Müzesi
(Kahramanmaraş, 1975 - )
-
2019
1975 yılından beri Mahmut Arif-i Paşa Konağı’nda hizmet veriyor. Mutasarrıf Konağı olarak da bilinen konak, 1904 yılında Maraşlı mutasarrıf (sancak yöneticisi) Mahmut Arif-i Paşa tarafından yaptırıldı. 1975 yılından itibaren etnografik Maraş Kültür Evi/Etnografya Müzesi olarak işlevini sürdüren müze Kahramanmaraş Belediyesi’ne bağlıdır. Müzede bir uzman sanat tarihçisi ve iki müze görevlisi görev yapıyor. Müzeyi yılda ortalama 2.000 kişi ziyaret ediyor.
Türkiye’de, müzeciliğin ilk izleri Selçuklular döneminde Kahramanmaraş’ta görülüyor. Dulkadiroğlu Beyliği döneminde, Geç Hitit Stelleri Kahramanmaraş Kalesi’nde sergileniyor. Kahramanmaraş’ta ilk müze 1947 yılında XVI. yüzyıldan kalma Taş Medresede kuruldu, önce 1961 yılında Kahramanmaraş Kalesi’ne, sonrasında da 1975 yılında Mahmut Arif-i Paşa Konağı’na taşındı. Mahmut Arif-i Paşa Konağı, Kahramanmaraş’ın 12 Şubat ilçesi, Yörükselim Mahallesi sınırı, Gazi Mustafa Kuşçu Caddesi ile 75009. Sokağın kesişiminde, 1507 ada 20 (1) parselde olup kentsel sit ve yenileme alanı dışında yer alıyor. Yapı, Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 16. 04. 1992 tarih ve 1150 sayılı karar ile tescillendi. Yapının Cumhuriyet dönemi ilk yıllarında da valilik binası olarak kullanıldığı biliniyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde olan yapıda, eserlerin çağdaş müzecilik anlayışına uygun şekilde sergilenmesi için restorasyon uygulaması yapıldı. Uygulama 25. 05. 2012 tarihinde tamamlandı. Mahmut Arif-i Paşa Konağı, orta sofalı plan şeması ile iki katlı olarak inşa edildi. Geleneksel Maraş konut mimarisine uygun olarak zemin katı ahşap hatıllı yığma taş, üst katı ise bağdadi tekniğiyle yapıldı. Üst katın güney cephesinde cumba, batı cephesinde ise çıkmalar bulunuyor. Her iki katında dörder tane olmak üzere toplamda sekiz odası bulunuyor. Zaman içinde hamam ve mutfak ilavesi yapıldı. Müzenin; Domuztepe Höyük Canlandırma ve Kazı Sergi Salonu, Direkli Mağarası, Kazı ve Canlandırma Salonu, Geç Hitit Eserleri Sergi Salonu, Kronolojik Arkeolojik Eser Sergi Salonu, Taş Eserler Sergi Salonu, Antik Fil Sergi Salonu ve Mozaik Sergi Salonu olmak üzere yedi tane salonunda, Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Tunç, Demir, Grek, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserler sergileniyor.
Referanslar
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Şehir Rehberi (2019). Mahmut Arif-i Paşa Konağı Maraş Kültür Evi ve Etnografya Müzesi, http://www.kahramanmarassehirrehberi.com/tr/icerik/mahmut-arif-i-pasa-konagi-maras-kultur-evi-ve-etnografya-muzesi, (Erişim tarihi: 24.07.2019); Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019). Etnografya Müzesi, http://www.kahramanmaraskulturturizm.gov.tr/, (Erişim tarihi: 24.07.2019); Kültür ve Turizm Bakanlığı (2019). Kahramanmaraş Müzesi, https://muze.gov.tr/muze-detay?SectionId=KMM01&DistId=MRK, (Erişim tarihi: 24.07.2019); Türkiye Kültür Portalı (2019). Mahmut Arif Paşa Konağı Etnografya Müzesi – Kahramanmaraş, https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/kahramanmaras/gezilecekyer/mahmut-arif-i-pasa-konagi-etnografya-muzesi, (Erişim tarihi: 24.07.2019).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Şehir Rehberi (2019). Mahmut Arif-i Paşa Konağı Maraş Kültür Evi ve Etnografya Müzesi, http://www.kahramanmarassehirrehberi.com/tr/icerik/mahmut-arif-i-pasa-konagi-maras-kultur-evi-ve-etnografya-muzesi, (Erişim tarihi: 24.07.2019).