Living Gastronomy

Gastronomi

Gastronomi sözlüğü ilk kez 1800’lü yılların başında Fransız yazar Joseph Berchoux tarafından kullanıldı. Kültür ve yemek arasındaki ilişkiyi inceleyen gastronomi ile ilgili zaman içinde birçok alt kavram ortaya atıldı. Zamanla kültürler arasındaki ilişkiler, iletişimdeki gelişmeler, yemek kültürünü de etkileyerek değişime yol açtı. Living Gastronomy son yıllarda kullanılmaya başlanılan bir kavramdır. Gastronominin durağan olmadığını, değişim içinde olduğunu, yaşanarak gastronominin öğrenilebildiğini tanımlamak için kullanılmaktadır. Bu tanımlama living cuisine kavramı ile de örtüşmektedir.

Zaman içinde kültür değişirken yaşam tarzları, yaşam şekilleri de değişmektedir. Sanayileşme ve kentleşme toplumların kültürlerinde büyük değişimlere neden olmaktadır. İnsanlar daha çok sosyal bir hal almaktadır. Bu değişim mutfağa da yansımaktadır. Pişirme araç ve gereçleri değişmekte, ulaşım ve iletişim araçlarının gelişimi farklı toplumlardaki yemek tariflerine, yemek pişirme yöntemlerine ve yemeklerde kullanılan malzemelere daha kolay erişimi sağlamaktadır. Bütün bu gelişmeler gastronominin daha canlı olmasına neden olmaktadır. İletişim kanallarındaki değişim ve seyahatlerin artması nedeni ile gastronomi de bir görsel sanata dönüşmektedir. Mutfaklarda bir yanda yemek pişirilirken, diğer yanda görsellikle birlikte eğlence de işin içine girmektedir. Living Gastronomy özellikle restoran ve otellerde, aşçıların müşterilerle birlikte yemek pişirmesi, yiyecek ve içecek ürünlerini hazırlaması ve sunması anlamında da kullanılmaktadır. Böylece müşteriler yeme ve içmenin yanında, yerel kültürü tanımakta, yerel yiyecek ve içecekler hakkında bilgi sahibi olabilmektedir. Yaşayan mutfak kavramı ile konaklama işletmelerinde ya da restoranlarda müşterilere, rekreasyonel etkinliklerle beş duyu organına hitap eden yemekler sunulması hedeflenmektedir. Bu etkinliklerde müşteriler mutfağın bir parçası olarak üretime dâhil olur ve bu sayede farklı bir deneyim yaşarlar.

Yaşayan mutfak akımının temeli yavaş yemek (slow food akımı) akımına ve temalı işletmelere dayanmaktadır. Farklı deneyimler kazanmak isteyen müşterilerin beklentileri besin ihtiyaçlarını karşılamanın dışında güzel vakit geçirmektir. Yaşayan gastronomi ya da yaşayan mutfak akımı ile üretilen ürünler hazırlanma şekliyle ya da sunumu ile farklılık sunan bir akımdır.

Referanslar

Villanueva-Carvajal, A., Esteban-Chávez, M., Espinoza-Ortega, A., Arriaga-Jordán, C. M. ve Dominguez-Lopez, A. (2012). Oaxaca Cheese: Flavour, Texture and Their İnteraction in A Mexican Traditional Pasta Filata Type Cheese, CyTA-Journal of Food, 10 (1): 63-70.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Erdem, B. ve Akyürek, S. (2017). Yeni Bir Mutfak Akımı: Yaşayan Mutfaklar, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5 (2): 103-126.