Kütahya Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Otobüs Kaptanlığı Programı

Eğitim-Öğretim Otobüs Kaptanlığı

(Kütahya, 1996 - )

Maddeye katkıda bulunan yazarlar:
Yazar: Hakan KARA (2020) (Madde metni için tıklayınız)
Yazar: Mustafa ERGÜN (2021) (Madde metni için tıklayınız)
1 / 2

Trafik kazalarının azaltılmasında yetişmiş insan kaynağı açığını kapatmak üzere 1996 yılında Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitim ve öğretimine başladı. 2012 yılından itibaren ise, Otobüs Kaptanlığı Programı, Ulaştırma Hizmetleri Bölümü içerisinde Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde insan taşımacılığına yönelik teorik ve uygulamalı olarak eğitim ve öğretim vermektedir. Otobüs Kaptanlığı Programı önlisans düzeyinde iki yıl içerisinde dört dönemde alınan teorik ve uygulamalı derslerin kredi yükü toplamda 120 kredidir. Dönemler içerisinde teknik konulara ve öğrencilerin sürüş becerilerini geliştirici Genel Trafik Bilgisi, Temel Sürücülük Eğitimi, Trafik Mevzuatı ve Kuralları, Trafik ve Yol Güvenliği, Uygulamalı Sürücülük Eğitimi, İlk Yardım, İleri Sürücülük Teknikleri ve Otobüslerde Teknik Sistemler gibi dersler verilmektedir. Teknik içerikli derslerin yanı sıra öğrencilerin topluma ve sektöre katkı sağlayacak diğer becerilerinde kazandırılması için sosyal içerikli Genel Ekonomi, Pazarlama, Davranış Bilimleri, Seyahat Acentalığı, Temel Hukuk, Sigorta ve Taşımacılık Hukuku, İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku, Turizm ve Seyahat Sosyolojisi, İnsan Kaynakları Yönetimi, Halkla İlişkiler, Çevre ve Kent Psikolojisi, Sürüş Psikolojisi, Çevre Koruma, Yabancı Dil, Mesleki Yabancı Dil gibi dersler de verilmektedir.

2 / 2

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu'nun önlisans programlarından biri olan Otobüs Kaptanlığı Programı, Ulaştırma Hizmetleri Bölümü’nün altında faaliyet göstermektedir. Öğrencilerini ilk olarak 1996/1997 eğitim öğretim döneminde almaya başlamıştır. Öğrenciler trafikle ilgili yasa ve yönetmelikleri, trafik işaret ve işaretçilerini, hız ve geçiş kurallarını, kavşaklarda ilk geçiş hakkını, yol geometrisini ve karayolu trafiği ile ilgili temel kavramları öğrenirler. Ayrıca trafik hacmi ve yoğunluğu, trafik akışı, yol kapasitesi, araç hareketleri, kavşak özellikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Hem Türkiye’de hem de dünyada trafik güvenliği ve trafik kazaları ile ilgili güncel istatistiksel bilgileri takip edip, kazaların nedenleri ve kazalara karşı alınabilecek önlemler hakkında eğitim alırlar. Yolcu taşımacılığında kullanılan otobüslerin teknik sistemleri hakkında eğitim alıp motorun çalışma prensibini bilip, olası küçük arızaları tespit edebilirler. Kaza anında yolculara ve diğer mağdurlara temel ilk yardımı sağlayabilecek düzeyde İlk Yardım bilgi ve becerisine sahip olurlar. İnsanlarla sağlıklı iletişim kurabilmek, mesleğin sosyal konumunu güçlendirmek ve daha etkili olabilmek için gerekli bilgi ve becerileri edinirler. Belirli bir hedef doğrultusunda süreci analiz etme ve tasarlama becerisini öğrenirler. Aracı sefer için hazırlar, aracın teknik donanımını tanır ve etkin bir şekilde kullanırlar. İnsan ilişkilerinde daha iyi olmaları için gerekli görgü nezaket kuralları, protokol bilgisi, konuşma ve hitap yeteneği kazanırlar. Bu bağlamda öğrencilere Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Genel Trafik Bilgisi, İletişim Otobüs İşletmeciliği Temel Sürücülük Eğitimi, Trafik ve Yol Güvenliği, Türk Dili, Yabancı Dil (İng)., Girişimcilik, İleri Sürücülük Teknikleri, İlk Yardım, Protokol ve Sosyal Davranış Kuralları, Turizm ve Seyahat Sosyolojisi, Uygulamalı Sürücü Eğitimi ve Yönetim ve Organizasyon dersleri verilmektedir. Öğrenim süresi iki yıl olan Otobüs Kaptanlığı Programında dersler dönemlik olup her ders için bir ara sınav ile dönem sonu sınavı yapılmaktadır. Bölüm mezunları DGS ile Seyahat İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği, Turizm Rehberliği ve Turizm İşletmeciliği bölümlerine dikey geçiş yapabilirler.

Yararlanılan Kaynaklar

http://ksbmyo.dpu.edu.tr/tr/index/sayfa/9523/ulastirma-hizmetleri, (Erişim tarihi: 07.01.2021); https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2020/DGS/tablo2_09062020.pdf, (Erişim tarihi: 08.01.2021); https://yokatlas.yok.gov.tr/, (Erişim tarihi: 05.01.2021); Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (2020). 2020 Dikey Geçiş Sınavı: Kılavuz ve Başvuru Bilgileri. Ankara: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı Yayınları.