Kuşadası-Muğla-Antalya Yöreleri Tarihsel Çekiciliklerinin Saptanması ve Turizm Amaçlı Kullanımı Araştırması
Araştırma Doğal ve Kültürel Miras
-
2019
Kuşadası ilçesi ile Muğla ve Antalya illerini kapsayan öncelikli turizm merkezlerindeki tarihi eserlerin ve kültürel değerlerin dökümünün yapılarak saptandığı, bu eserlerin sektörde ne şekilde değerlendirilebileceğinin araştırılarak öneriler geliştirilen bir araştırmadır.
Araştırma Kuşadası yöresi, Muğla ve Antalya illeri olmak üzere üç bölüm halinde hazırlandı. Birinci bölümde Kuşadası yöresinin coğrafi bilgileri, yörenin kısa tarihçesi, turizm olgusu içinde Kuşadası ve çevresinin yeri ile tarihi ve kültürel değerlerin dökümü yapıldı. Bu bağlamda Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı, eski tabakhaneler, Güvercinada, Neopolis (Yılancıburun), Phygela, Panionion, Priene, Miletos, Didyma, Magnesia, Artemis Tapınağı, Zeus Sosipolis Tapınağı, Myus, Ephesos, Ayasoluk Tepesi, St. John Kilisesi, İsa Bey Camii, Arkeoloji Müzesi, Artemision, Arkaik Mabed, Lidya çağında mabed, Vedius Gymnasiumu, şehir surları, Bizans Hamamları, Çifte Kiliseler, Serapis Tapınağı, Celsus Kitaplığı, Aşk Evi, Kuretler Caddesi, Hadrian Tapınağı, Trayan Çeşmesi, zafer takı, Memmius Anıtı, Pollio Çeşmesi, Domitionus Tapınağı, Su Sarayı, Prytaneion, Vedius Hamamları, Doğu Gymnasiumu, Magnesia Kapısı, Şehir Surları, Eshab-ı Keyf, Meryem Ana Evi, Efes Müzesi, Şirince, Keçi Kalesi, Belevi Anıtı, Klaros, Kolophon, Nation, Lebedus, Karakoç Ilıcası ve Roma Hamamı, Özdere-Eski Kesre, Myonesseus, Doğanbey yakınındaki tavuk çiftliği çevresi, Sığacık ile Teos hakkında kısa bilgiler verilmektedir. Ardından konaklama ve bölgeye ulaşım bilgileri bulunmaktadır. Son olarak yapılan araştırma değerlendirilerek altı öneri getirilmiştir.
İkinci bölümde, Muğla ilinin coğrafi bilgileri, yörenin kısa tarihçesi, turizm olgusu içinde Muğla ve çevresinin yeri ile tarihi ve kültürel değerlerin dökümü yapıldı. Bu bağlamda il merkezinde Muğla Kalesi ve Saburhane Evleri; Bodrum yöresinde Tepecik ve Yeni Camiler, Mausoleum, St. Peters Kalesi, Bodrum Evleri, han, Bodrum Müzesi, Müsgebi, Myndus, Yassıada, Dirmil, Çömlekçi Köyü, Bargylia ve İassos; Milas yöresinde Baltalı Kapı, Zeus Tapınağı, Gümüşkesen Mezar Anıtı, Hacı İlyas Camii, Ulu Camii, Firuz Bey Camii, Belen Camii, Ağa Camii, Çöllüoğlu Hanı, Sünnetçi Hanı, Milas Evleri, Euromos, Heraklia, Labranda, Peçin Kalesi ve Keramos; Marmaris yöresinde Physcus, Gökova, Kedrai, Idyma, Stratonikeia, Eriner, Bybassios, Hydas ve Saranda; Datça yöresinde Knidos; Köyceğiz yöresinde Kaunos-Dalyan; Fethiye yöresinde Fethiye Arkeoloji Müzesi, Telmesos, Pınara ve Leteoon hakkında kısa bilgiler verilmektedir. Ardından konaklama ve bölgeye ulaşım bilgileri bulunuyor. Son olarak yapılan araştırma değerlendirilerek beş öneri getirildi.
Üçüncü bölümde, Antalya ilinin coğrafi bilgileri, yörenin kısa tarihçesi, turizm olgusu içinde Antalya ve çevresinin yeri ile tarihi ve kültürel değerlerin dökümü yapıldı. Bu bağlamda, Antalya il merkezinde Hıdırlık Kulesi, Yivli Minare, Kesik Minare, Karatay Medresesi, Tekelioğlu Camii, Balibey Camii, Murat Paşa Camii, İskele Camii, Antalya Müzesi; Manavgat yöresinde Perge, Agora, Roma Hamamları, Sillion, Aspendos, Selge; Side yöresinde Side Şehir Surları, Agora, Side Tiyatrosu, Roma Hamamı, Dionysos Tapınağı, Seleukia; Alanya yöresinde Alara Han, Şarapsa Han, Alanya Kalesi, Kızıl Kule, tersane, Alaaddin Camii, Akşabe Sultan Mescidi ve Türbesi, hamam, arasta ve han, Sitti Zeynep Türbesi, Aşağı Kale Hamamı, Alaaddin Keykubat Sarayı, sarnıçlar, Adam Atacağı, deniz feneri, Bizans Kilisesi, Alanya Müzesi, Gülefşan Köyü Camii, Leartes, Syedra, Sellinous; Korkuteli yöresinde Termessos, Karain, Evdir Han, Kırkgöz Han; Finike yöresinde Beldibi Mağarası, Phaselis, Olympos, Chimaira, Korydalla, Rhodiapolis, Limyra, İdebessos; Elmalı yöresinde Arykanda ve Semahöyük; Xanthos yöresinde Demre, Andriake, Kekova, Patara ve Xanthos hakkında kısa bilgiler verilmektedir. Ardından konaklama ve bölgeye ulaşım bilgileri bulunmaktadır. Son olarak, yapılan araştırma değerlendirilerek sekiz öneri getirilmiştir. Araştırmanın sonuç ve öneriler bölümünden sonra kısa bir sanat terimleri sözlüğü ve fotoğrafların bulunduğu ekleri mevcuttur.
Referanslar
Uğuroğlu, A., Pekcan, B., Atakan, M. ve Güler, S. (1983). Kuşadası – Muğla – Antalya Yöreleri Tarihsel Çekiciliklerinin Saptanması ve Turizm Amaçlı Kullanımı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayın No: 1982/10, Ankara: Başbakanlık Basımevi.