Kültür Turizmi Zirvesi

(Ankara, 23 - 24 Aralık 2011)

3-24 Aralık 2011 tarihleri arasında düzenlenen ve panel oturumlarının yanı sıra Türkiye ile farklı ülkelerin tanıtım stantlarının da yer aldığı bilimsel etkinliktir. Zirvenin ana teması Açık Hava Müzesi Türkiye olarak belirlendi. Türkiye 2011 yılında dünyanın en çok ziyaret edilen ilk on ülkesi içinde altıncı sırada yer almaktaydı. Ayrıca, UNESCO’nun dünya miras alanları listesinde ikisi karma (doğal ve kültürel) özelliğe sahip toplam on miras alanı bulunmaktaydı. Söz konusu tarihlerde ayrıca kitle turizminin yarattığı olumsuz etkiler gözlemlenmeye ve turizmin çeşitlendirilerek tüm yıla yayılması gerektiği anlayışı önem kazanmaya başlamıştı. Bu noktalardan hareketle zirvede; kültür turizminin canlanması, ülke potansiyelinin açığa çıkarılması ve ilgili paydaşların yol haritalarının ortaya konulması amaçlandı.

Zirveyi üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ile kamu kurum ve kuruluşlarından oluşan çok paydaşlı bir grup destekledi ve düzenledi. TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acentalararı Birliği), TÜROFED (Türkiye Otelciler Federasyonu), TYD (Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği), TUREB (Turist Rehberleri Birliği), SKAL (Uluslararası Profesyonel Turizm Yöneticileri Derneği), Ankara Altındağ Belediyesi, Atılım Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi zirveyi destekleyen kuruluşlardır. Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, TÜRKSOY (Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı), Ankara Büyükşehir Belediyesi, Gazi Üniversitesi ve Yön Grup ise düzenleyen kuruluş olarak yer aldı.

Zirveye dönemin Kültür ve Turizm Bakanı, Müsteşarı, İl ve İlçe Belediye Başkanları, İl Kültür ve Turizm Müdürlerinin yanı sıra ilgili devlet kurum ve kuruluşlarının, sektörün (seyahat, konaklama, yiyecek-içecek işletmeleri), üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının, medyanın temsilcileri ile 20’den fazla yabancı misyon temsilcisinden oluşan toplam 2857 kişi katılım sağladı. Türkiye’ye ait tanıtım stantlarının yanı sıra Almanya, Azerbaycan, Tataristan, Kırgızistan, Kazakistan, Türkmenistan da tanıtım standı açtılar.

Zirvede açılış konuşmalarının ardından ÇEKÜL (Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı) Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen tarafından tematik bir konuşma gerçekleştirildi. Sonrasında gerçekleşen panel oturumlarında; Türkiye’nin turizm politikaları ve kültür turizmi sivil toplum kuruluşları temsilcileri tarafından değerlendirildi, il ve ilçe belediye başkanları tarafından başarılı kültür turizmi örnekleri aktarıldı ve kültür yolları ile rotaları ulusal-uluslararası temsilciler tarafından değerlendirildi. Ayrıca, taşınmaz kültür varlıklarının korunması, turizm stratejisi 2023 dokümanında kültür turizmi ve kültür turizminin tanıtılması-pazarlanması konularına yönelik de panel oturumları gerçekleştirildi. Kültür Turizmi Zirvesi’nin ikinci tematik konuşmasını, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz yaptı. Son olarak, Hamam önü ve Ulucanlar Cezaevi Müzesi Kültür ve Sanat Merkezi’ nin gezilmesi ile etkinlik tamamlandı.

Daha sonra 20-23 Aralık 2012 tarihleri arasında; Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, TYD (Turizm Yatırımcıları Derneği), TÜRKSOY (Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı), TÜROFED (Türkiye Otelciler Federasyonu), SKAL (Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği), Gazi Üniversitesi ve Kültür Turizmi Derneği'nin işbirliği ile Ankara Ticaret Odası Congresium Sergi ve Kongre Sarayı’nda II. Kültür Turizmi Zirvesi ve Fuarı düzenlendi. Söz konusu bu etkinliğin ana teması ise, Kültür Turizmi Yolları ve İnanç Turizmi oldu.

Referanslar

Güneş, G. (2013). Kültür Turizmi Zirvesi, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, Konferans Notları, 24 (1): 142; Kültür ve Turizm Bakanlığı (2011). 2011 Kültür Turizmi Zirvesi. https://www.ktb.gov.tr/TR-151660/23-24-aralik-2011-tarihinde-kultur-turizmi-zirvesi-duze-.html, (Erişim tarihi: 02.08.2019); UNESCO (2019). The States Parties-Turkey. https://whc.unesco.org/en/statesparties/tr. (Erişim tarihi: 07.08.2019); UNWTO (2012) Tourism Highlights. https://www.e-unwto.org/doi/pdf/10.18111/9789284414666, (Erişim tarihi: 31.07.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Kültür ve Turizm Bakanlığı (2011). 2011 Kültür Turizmi Zirvesi. https://www.ktb.gov.tr/TR-151660/23-24-aralik-2011-tarihinde-kultur-turizmi-zirvesi-duze-.html, (Erişim tarihi: 02.08.2019).