Kültür Elçiliği

Kavram

Kültür elçiliği geniş bir kavramdır. Sanatçılar, yazarlar, sporcular, devlet adamları, resmi görevliler, bireyler resmi veya resmi olmayan sıfatlar altında toplumlar arası karşılıklı kültürel iletişim ve işbirliğine hizmet ederek, bu yöndeki projelerin gerçekleşmesini sağlayarak kültür elçiliği görevi üstlenebilirler. Özellikle kültür insanlarının yaptıkları faaliyetlerin, sanat üretimlerinin (yazılanlar, söylenenler, çizilenler, müzik, tiyatro, sinema vb.) kültür elçiliği işlevi çok büyüktür ve etkilidir. Bütün bu kültürel işler içinde üretildiği toplumu yansıtır ve temsil eder.

Kültür elçiliği, kültür diplomasisi kavramıyla çok yakından ilişkilidir. Kısaca kültür diplomasisi, ülkelerin kendi kültürlerini, geleneklerini tanıtma faaliyetidir. Bu nedenle, kültür elçiliği kültür diplomasisini çok yoğun olarak kullanır. Bu iki kavram amaçları ve faaliyetleri açısından iç içe geçmiş kavramlardır. İki kavram da toplumlar arasında iletişim kurulması, karşılıklı anlayış, barış ve işbirliğine hizmet eder. Biri diğerinin amacı veya aracı olabilir.

Kültür elçiliği veya kültür elçisi kendi kabiliyeti, üretimi veya etkin statüsünü insanlar arasında bir bağ kurmak, iletişimi ve karşılıklı anlayışı çoğaltmak için kullanır. Böylece daha çok insana ulaşmak ve yapılan işlerin etkinliğini artırmak mümkün olabilir.

Kültür elçiliğinin merkezinde temsil vardır, bu da yetkinlik, samimiyet ve saygı kavramlarını içerir. Böylece gerçekleştirilen işlerin amacına hizmet etmesi, toplumlar arası anlayış ve işbirliğini sağlaması kaçınılmaz olur.