Bingöl ilinin çeşitli kavimlerin egemenliğine ev sahipliği yapmasından dolayı, günümüzde kırsal alanlarda bu kavimlerden kalan kalıntılara ulaşmak mümkündür. Kavimlerin oluşturduğu bu yapılardan biri Kral Kızı Kalesi’dir. Genç ilçesinde yer alan Kral Kızı Kalesi, Diyarbakır Çayı ile Konsper Çayı’nın kesiştiği yerde, stratejik bir tepeye konumlandırılmıştır.
Kral Kızı Kalesi Genç ilçesinin iki-üç kilometre uzağında ve deniz seviyesi ile arasında 1400 metre bulunmaktadır. Bulunduğu konum itibari ile dört tarafı çayla çevrili olup kaleye sadece doğu yönünden bir geçit bulunmaktadır. Kalenin bulunduğu bölge Keynekler olarak adlandırılmakta ve yıkıntı haliyle durmaktadır. Günümüze kadar ulaşan bazı duvar kısımları varlığını sürdürmektedir. Yıkılan duvar kısımlarından dolayı da etrafta moloz kalıntılarına rastlamak mümkündür. Kale içindeki bu moloz kalıntılarından dolayı insanların ziyaretine elverişli değildir.
Kalenin yapımı ile ilgili olarak kesin bir bilgiye ulaşılmamasına rağmen Pers Kralı Dano’nun kaleyi kızı için inşa ettirdiği ve uzun bir süre kızının burada yaşadığı rivayet edilmektedir. Kale yakınlarında farklı dönemlerde inşa edilen yapılara da rastlamak mümkündür. Kral Kızı Kalesi'nin etrafı günümüzde atıl olmakla birlikte mesire alanı olarak kullanılmaktadır. Kale inşa edildiği zamandan bu zamana kadar orijinal halinin bozulmadığı ayrıca yenileme çalışmalarının da yapılmadığı bilgisine ulaşılmaktadır. Turizm İl Kültür Müdürlüğü tarafından 1988 yılında yapılan keşiflerin ardından kalenin resmi kayıtlara geçtiği, restorasyon işlemi gördükten sonra turizme kazandırılması ve ziyaretçilere açılması kapsamında önerileri bulunmaktadır.
Referanslar
Apuhan, F. (2017). Siyasal bağlamda Bingöl coğrafyasının yaşadığı bazı önemli hadiseler ve seçim süreçleri, Bingöl Araştırmaları Dergisi, 4(1): 57-80; Bingöl İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2020). Kaleler, https://bingol.ktb.gov.tr/TR-250463/kaleler.html, (Erişim tarihi: 20.08.2020).