Köyceğiz-Muğla Turizm Gelişim Projesi

Plan ve Proje Proje

(Ankara, 1973)

Yüksek Planlama Kurulu’nun Çanakkale-Balıkesir il sınırı ile Antalya-Mersin il sınırı arasında kalan sahillerde üç kilometre derinliğindeki alanı Turistik Gelişme Bölgesi olarak belirleyen kararı 18. 09. 1969 tarih ve 13304 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Turizm ve Tanıtma Bakanlığı’nın bu karar çerçevesinde 1973 yılında hazırladığı 1/200 bin ölçekli Muğla Kıyı Bandı Master Planı uyarınca Güllük, Bodrum, Datça, Marmaris, Köyceğiz ve Fethiye’ye yönelik 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planları yapılmış ve yerel halkın sosyo-ekonomik gelişimine destek olunması, koruma–kullanma dengesi içerisinde doğal çevreyi gözeterek turizm gelirlerinin maksimize edilmesi amacıyla Muğla Köyceğiz Gelişim Projesi uygulanmıştır. Proje uygulanırken yerel halkın geleneksel geçim kaynakları ile sosyal alanlarının korunmasının yanı sıra yatırımcılara hem karlı hem de bol seçenekli yatırım olanakları oluşturulması amaçlanmıştır. Toplamda 10 bin yatak kapasitesine ulaşılması ve 558 kişinin devamlı, 2.299 kişinin ise geçici istihdam edileceği şekilde toplam 2.887 kişiye doğrudan iş olanağı oluşturulması hedeflenmiştir.

Projede, İztuzu, Dalyanağzı, Ekincik, Kaplıca kaynakları olmak üzerek dört adet Turizm Gelişim Alanı önerilmiştir. Ekincik Turizm Gelişim Alanı’nda kentsel bir doku oluşturacak şekilde küçük kapasiteli oteller önerilmiş ve tesislerin, ihtiyaçlarını yerel işletmelerden edinecekleri bir yapı düşünülmüştür. Turizm gelişimine açılan alan büyüklüğü dokuz hektar olan Dalyanağzı Turizm Gelişim Alanı’nda konaklama tesisleri haricinde bakı noktaları, gezinti yolları, günübirlik tesisler de öngörüldü. Yapılacak tesislerde, emsalin 0,30 ve yapı yüksekliğinin ise en fazla üç kat olması karara bağlandı. İztuzu Turizm Gelişim Alanında ise konut veya konaklama tesisi yapılmayacak olup yararlanmak isteyen herkesin kullanımına açık tesislerin yapımı öngörüldü. Çevre Düzeni Planında, Sultaniye kaplıcası çevresinde konaklama tesislerinin, diğer alanlarda (Velibey, Rıza Çavuş ve Gel-Girme kaplıcaları) sadece günübirlik tesislerin yapılması kararlaştırıldı. Tüm Turizm Gelişim Alanlarında, turizm gelişimi için kamu arazilerinden yararlanılması ilkesi gözetildi.

Turizm Gelişim Alanları dışında, nüfusunun 11 bin kişiye ulaşacağı hesaplanan Köyceğiz’de toplam 300 otel ve 100 kamping; nüfusunun 8.000 kişi olacağı öngörülen Dalyan’da ise 250 otel, 100 kamping yatak kapasitesi planlandı. Dalyan Boğazı ve Delta’dan ise bölge içi ulaşım ve su avcılığı sporları için yararlanılması düşünüldü.

Dalaman Havaalanına inen turistlerin çevredeki turizm yerleşmelerine ulaşımının özel sektör marifetiyle gerçekleştirileceği öngörüldü, bölge içi ulaşımının iyileştirilmesi için de Dalyan-İztuzu; Dalyan-Ekincik; Dalyan-Küçükkaraağaç; Köyceğiz-Küçükkaraağaç ve Küçükkaraağaç–Ekincik arasında kara yollarının yapılması/geliştirilmesi hedeflendi. Deniz yolu ulaşımının kuvvetlendirilmesi için ise İztuzu ve Ekincik’te yanaşma yerleri planlandı.

Planın uygulanmasının kontrolü ve yerleşimler arasındaki eşgüdümün, Turizm ve Tanıtma Bakanlığı Turizm Planlaması Bölge Müdürlüğü ve ilçe belediyelerince gerçekleştirilmesi düşünüldü.

Yararlanılan Kaynaklar

Resmi Gazete (1969). Kararnameler. www.resmigazete.gov.tr/arsiv/13304.pdf, (Erişim tarihi: 13.06.2019); Turizm ve Tanıtma Bakanlığı (1980). Tourism Planning in Turkey. Ankara: Turizm ve Tanıtma Bakanlığı.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Turizm ve Tanıtma Bakanlığı (1978a). Köyceğiz Muğla Turizm Gelişim Projesi. Ankara: Turizm Planlaması Genel Müdürlüğü; Turizm ve Tanıtma Bakanlığı (1978b). Köyceğiz Muğla Turizm Gelişim Projesi Kitap 2. Ankara: Turizm Planlaması Genel Müdürlüğü.