Korkuteli Karyağdı Armudu

Doğal ve Kültürel Miras

Antalya’nın Korkuteli ilçesinde yetişen kendine has tadı ve aroması olan karyağdı armudu, Korkuteli sınırlarındaki Akyar, Bayat, Yazır, Küçükköy, Esenyurt, İmrahor, Kargalık, Tatköy, Kargın ve Merkez mahallerinde 1950’li yıllardan bu yana yetiştirilmektedir. Karyağdı armudunun üretim değeri ve ticari faaliyetlerinin arttırılması amacıyla 2018 yılında “Korkuteli Karyağdı Armudu” adı ile Türkiye Cumhuriyeti Türk Patent Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesi verilmiştir.

Korkuteli Karyağdı Armudu’nun cinsi Pyrus Comminus türünde bir çeşit Ankara Armudu’dur. Bu meyve Korkuteli Karyağdı Armudu ismiyle 1950’li yıllardan itibaren süregelen bir üretimle devam ettiği bilinirken üretimin yapıldığı köy ve kasabalarda 65 ve 70 yaşın üzerinde Karyağdı Armudu’nun varlığı tespit edilmiştir. Korkuteli Karyağdı Armudu’nun, Ankara ve diğer armut çeşitlerinden en önemli farkı, çekirdek çevresindeki kumsu yapının olmaması ve herhangi bir dölleyici çeşide ihtiyaç duymadan üstün verim elde etmesidir. Korkuteli Karyağdı Armudu’nun ağacı, dikine büyüyen, içindeki ana dalları seyrek, yan dalları sıkı, gövde bölgesi ve yaşlı dalları siyaha yakın koyu renkte bulunan bir çeşittir.

Nisan ayının başında çiçek açmaya başlayan Karyağdı Armut ağaçları, gerekli bakım ve ilaçlamalardan sonra ekim ayı başı itibariyle hasat yapmaya hazır hale gelmektedir. İlçe genellinde akıllı tarım uygularımı, damla sulama sistemleri ve gerekli ziraat mühendislikleri incelemeleriyle üretimi yapılmakta olup, ulusal ve uluslar arası piyasaya gönderilmektedir.

Korkuteli Karyağdı Armudu 15-20 gün süren hasat dönemi içinde yüzlerce ve binlerce kişiye de iş olarak istihdam sağlamaktadır.