Konya Atatürk Evi Müzesi

Müze Müze Ev

(Konya, 1964 - )

Alaaddin Tepesi’nden Anıt Meydanı’na doğru giden yol üzerinde 300 metre kadar ileride, caddenin sağında bütün ihtişamıyla Avrupaî mimarinin etkilerini taşıyan bir yapı görülür. Mimarî açıdan oldukça ilgi çekici olan iki katlı bu tarihî bina, XX. yüzyılın başlarında Konya’da yaşayan Marunîlerden Yusuf Şar isimli bir tüccar tarafından 1912 yılında konut olarak inşa edildi. Muntazam kesme taş ve tuğladan inşa edilen yapı, 1923 yılında hazine adına tescil edilerek bu tarihten itibaren Vali Konağı olarak kullanıldı ve Gazi Mustafa Kemal’in Konya’ya yaptığı ziyaretlerde ona tahsis edildi.

Gazi Mustafa Kemal ilk olarak, Ankara’da TBMM’nin açılışından sonra 03. 08. 1920 tarihinde Konya’ya gelerek burada bir gece konakladı ve Konyalılarla görüşmelerini gerçekleştirdi. Bu tarihten itibaren vefat edene kadar 12 defa Konya’ya gelen Gazi Mustafa Kemal, genellikle kendisine tahsis edilen bu iki katlı köşkte kalmayı tercih etti. Hatta Gazi, 20. 03. 1923 tarihinden itibaren eşi Latife Hanım’la birlikte Konya’ya yapmış oldukları ziyarette dört gün, 03. 01. 1925’te başlayan ziyaretlerinde ise 11 gün bu köşkte konakladı. Müzedeki kayıtlara göre Gazi Mustafa Kemal, burada toplamda 53 gün konakladı.

Konya Belediyesi tarafından 1927 yılında satın alınan bina 19. 07. 1928 tarihinde Konyalıların bir şükran ifadesi olarak tescil edilerek tapusuna Reis-i Cumhur Gazi Mustafa Kemal Paşa’ya Konyalıların hediyesidir. kaydı konuldu. Konya İl Özel İdaresi’nce 1940 yılında tekrar Vali Konağı haline getirilen bina, 1963 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilerek onarıldı ve ‘Atatürk Evi-Kültür Müzesi’ adıyla 17 Aralık 1964 tarihinde ziyarete açıldı. Bu tarihî yapı Atatürk’ün doğumunun 100. yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nce restore edilerek tekrar düzenlendi ve 17. 04. 1982 tarihinde ‘Atatürk Müzesi’ adıyla yeniden ziyarete açıldı. Müzedeki son onarımlar ise Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından 2001-2003 ve 2010 yıllarında yapıldı. Bu dönemde Konya Atatürk Evi, Gazi’nin burada kaldığı günlerde kullandığı şekliyle, çalışma odası, yaverler odası, yatak odası ve yemek salonu olarak düzenlendi.

Müzenin salonlarında bulunan panolarda Gazi Mustafa Kemal’in Konya’ya gelişleri ve şehirde yaptığı ziyaretleri ile günlük notlarını gösteren belge, fotoğraf ve gazeteler sergilenmekte, Konya’nın ve Konyalıların İstiklal Savaşı’ndaki yeri anlatılmaktadır. Vitrinlerde ise Atatürk’ün kullandığı kişisel kıyafetleri, giyimleri ve eşyaları sergilenmektedir. Müzede ayrıca vitrinlerde Atatürk Pulları koleksiyonu bulunmakta ve panolarda onun bazı özlü sözlerine yer verilmektedir. Atatürk Evi haftanın her günü 09.00 ila 17.00 saatleri arasında ziyarete açık olup girişi ücretsizdir. Sergi odaları gayet temiz ve düzenli olan müze kısa zaman içerisinde rahatlıkla gezilebilecek durumdadır. Bol ağaçlı ve yeşillikli bahçesi ile şehir merkezinin ortasında oldukça dikkat çekici bir güzelliğe sahip bulunan Konya Atatürk Evi’nde özel bir rehber bulunmadığı için ancak bir güvenlik görevlisinin eşliğinde bilgilendirme yapılmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Aytekin, H. (Hazl.) (1973). Konya 1973 il Yıllığı. Konya: Yeni Kitap Basımevi Yayınları; http://www.meram.bel.tr, (Erişim tarihi: 12. 09. 2020); http://www.meram.gov.tr, (Erişim tarihi: 12. 09. 2020); https://www.konyakultur.gov.tr/, (Erişim tarihi: 12. 09. 2020): Karpuz, H. (2009). Türk Kültür Varlıkları Envanteri 42, Konya, Cilt-I-III. Ankara: TTK: Karpuz, H. ve A. Sefa Odabaşı vd. (1996). Fotoğraflarla Geçmişte Konya. Konya: Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü Yayınları: Önder, M. (1950). Tarihî-Turistik Konya Rehberi. Konya: Ünüvar, Ş. (Editör) (2016). Konya Turizm Rehberi. Konya: Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları.