Kokteyl

Gastronomi

Kokteyl kavramı iki farklı şekilde ele alınmaktadır. İçecek anlamında ele alınan kokteyl kavramı, iki ya da daha fazla içkinin meyve suyu gibi içecekler ile karıştırılmasıyla elde edilen bileşenlerdir. Kokteyl kavramı İngilizce, Fransızca ve Almanca’da Cocktail olarak kullanılmaktadır. Kokteyl kavramından, ilk olarak 1806 yılında Denge ve Kolomb Deposu’nda söz edilmektedir. O dönemlerde, kokteyller nadiren saf alkolden oluşuyordu. Kokteyllerde kalite yerine miktar ilkesi geçerlidir. Bunun nedeni, Amerika’daki insanların bugün tüketilen miktarın dört katı miktarda alkol tüketmeleridir. Kokteyl ile ilgili ilk kitap 1862 yılında Jerry Thomas tarafından The Bon-Vivant’s Guide or How to mix Drinks adıyla yayımlandı. 1868 yılında Harry Johnson The New and Improved Illustraded Bartender’s Manual or How To Mix Drinks of the Present Style ismiyle ikinci bar kitabını yayımladı. Zaman geçtikçe, özellikle XIX. yüzyılın ikinci yarısında kokteyllerin kalitesi artmaya başladı. Kokteyller yemekten önce ve sonra içilen, alkollü ya da alkolsüz, hazırlık süresi kısa veya uzun olarak sınıflandırılmaktadır.

Bir diğer anlamıyla kokteyl; tanıtım, açılış ve diploma töreni gibi etkinliklerde servisin kolay bir şekilde yapıldığı, yiyeceklerin rahatlıkla tüketildiği ve bu hizmetler ile birlikte çeşitli alkollü ya da alkolsüz içecek servisinin yapıldığı banket türü olarak nitelendirilir. Resmi davetlere kıyasla misafirlerin daha rahat hareket ettiği davetlerdir. Kokteyllerde misafirler oturmaz ve küçük masalarında kanepe, cips ve kuruyemiş gibi hızlı ve kolay tüketilebilen yiyecekler bulunmaktadır. Garsonlar sosis, farklı malzemeli börekler, köfte, tavuk gibi et türleri veya sandviç benzeri yiyecekleri servis etmektedir. Kokteyl ile ilgili yapılan hazırlıklar diğer banket türlerine nazaran daha kolay olmakla birlikte, boş alan kullanımının banket yöneticisi tarafından aktif bir şekilde yapılması oldukça önemlidir. Kokteyllerde, misafirler ayakta katılım sağladıkları için yoğunlukların yaşanması mümkündür. Bu nedenle, sıkışıkların önlenmesi açısından alanın doğru kullanımı, büfe ve masaların ideal uzaklıkta olması gerekir. Kokteyl için tahsis edilen alanlar, işletmeye ait lobi, toplantı salonu, otel veya sosyal tesis gibi alanlar olabilir.

Yararlanılan Kaynaklar

Altınel, H. (2017). Banket ve Servis Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Aslan, N. (2015). Protokol ve Sosyal Davranış Kurallarına Giriş (İkinci basım). İstanbul: Der Yayınları; Lax, G. (2006). Cocktails: Origin, History and Mixing. Landstuhl: Sickingen Gymnasium; MEGEP (2005). Kokteyl Hazırlama Teknikleri 1. Antalya: Milli Eğitim Bakanlığı; Sarıışık, M. (2012). Barın Tanımı, Tarihsel Gelişimi ve Kavramlar. İçinde; Denizer, D. (Editör) Yiyecek İçecek Hizmetleri (ss. 126-154). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Altınel, H. (2017). Banket ve Servis Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Aslan, N. (2015). Protokol ve Sosyal Davranış Kurallarına Giriş. İstanbul: Der Yayınları.