Kısık Ateşte Pişirme

Gastronomi

Kısık ateşte pişirme işleminde (stewing) küçük boyuttaki etler ve balıklar hacimlerindeki su ile birlikte düşük seviyede yağ yardımıyla sote edilmektedir. Çeşitli sıvıların ilavesiyle birlikte düşük seviyedeki ısı kaynağı eşliğinde pişirilmesi işlemi olan kısık ateşte pişirme tekniğinde belirli sürenin geçmesinin ardından pişirme kabının içerisindeki sıvının belirgin kısmı çekilmiş olur ve geriye kalan sıvı da sos kıvamı düzeyinde kalır. Bu sos kıvamındaki sıvı pişen ürünün yanında servis edilmektedir. Burada önemli olan nokta ilave edilen sıvının yiyeceğin seviyesinin üstüne çıkmamasıdır.

Pişirme yöntemleri arasında yiyeceklerin boyut ve diğer özelliklerine göre isimlendirmelerde değişikliklere gidilebilmektedir. Tıpkı stewing ve braising yöntemlerinde olduğu gibi. Büyük parça etler pişirilmek istenirse braising, küçük parçalar haline ayrılmış şekliyle pişirilecekse stewing adı kullanılmaktadır. Kısık ateşte pişirme işleminde yalnızca ilave olarak sıvılar eklenmez. Yiyecek (et) fırında pişirilecekse fırın tepsisinin alt kısmına mire-poix usulde doğranan sebzeler de yerleştirilebilir. Böylece sebzelerin aroması pişme esnasında ete nüfuz eder ve etin daha lezzetli bir tat almasını sağlamaktadır. Kısık ateşte pişirme tekniğine Türk Mutfağından verilecek en yerinde örnek yahnidir.

Kısık ateşte pişirme yönteminin yiyeceklere ve nihayetinde yemeklere kattığı olumlu yanlardan bir diğeri yiyeceğin/yemeğin tat ve görünüşleriyle ilgilidir. Kendi sıvısıyla birlikte ve düşük ısıda pişecek olan gıdalar yine kendi tatlarını muhafaza edeceğinden dolayı bünyelerine özgü tatlarını korur. Bahsedilen yararların tam anlamıyla gerçekleşmesi adına dikkat edilmesi gereken çeşitli noktalar vardır. Bu noktalardan biri pişirilecek yiyeceğe haricen (dip tutması vb. önlemlerin dışında) su eklenmez. Bu yöntemle pişirilecek (fırında pişirilecekse) yiyeceklerin pişirilme ısı aralığı 120-140⁰C seviyesinde olmalıdır. Yine bu yöntemle birlikte pişirilecek balıkların kılçıklarından tam anlamıyla ayrılmış olmalarına dikkat edilmelidir. Kısık ateşte pişirme (stewing) işleminde ilave edilecek malzemeler arasında tuz, yağ türleri ve salça gibi gıda maddeleri yer alır. Buradaki amaç ilave edilen malzemelerin tadının yemeğe geçmesidir.

Referanslar

Aktaş, A. ve Özdemir, B. (2012). Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Anar, Ş. (2017). Et ve Et Ürünleri Teknolojisi. Bursa: Dora Basım-Yayın Dağıtım; Dölkeleş, A. ve Yüzüncüyıl, K. S. (2019). Pişirme Teknikleri ve Yiyecek Hazırlama. İçinde; M. Sarıışık, Ş. Çavuş ve K. Karamustafa (Editörler) Profesyonel Restoran Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Eraslan, N. (2018). Pişirme Yöntemleri. Ankara: Nobel Yayın; Sökmen, A. (2014). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği. Ankara: Detay Yayıncılık.