Kırsal Turizm Tesisleri

Konaklama Tesisi

Çeşitli kaynaklarda yayla turizmi, doğa turizmi, çiftlik turizmi ve yeşil turizm olarak da adlandırılan kırsal turizm; kırsal alandaki temel ekonomik aktiviteleri tamamlayıcı, yerel ürünlerin kullanımını destekleyici ve yerel aktivitelere katılımı sağlayıcı bir turizm çeşididir. Kırsal turizm tesisleri ise Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik’in 35. maddesinde; "Kırsal bölgelerde, dağ veya yaylalarda kurulan, yönetimi basit, konaklama olanağı yanında, bulunduğu bölgedeki kırsal hayatı deneyimleme imkânı sağlayan, en az beş odalı, çiftlik evi, köy evi, yayla evi veya dağ evi tesisleridir” şeklinde açıklanmıştır. Yine bu tesislerden bulunması gereken özellikler bu yönetmelik çerçevesinde belirlenmiştir. Kırsal işletmelerden biri olan çiftlikler farklı aktivitelerle hem çalışma ortamı sağlamakta hem de ticari turizm bileşenlerini içermektedir. Bu aktivitelerden bazıları; kendi çiftliğini seçme, çiftlik mağazaları, çocuk çiftlikleri ve çekicilikler, çiftlik bazlı konaklama ve tatilde çalışma şeklindedir.

Kırsal alanlarda turizm girişimciliği olarak ele alabileceğimiz bu tesisler, kaybolan tarihi ve miras olgusunu restore etmek ve inşa etmekle birlikte kırsal sakinliği ve eşsiz sosyo-kültürel yapıyı korumaktadır. Bunların yanında kırsal turizm tesislerinin ekonomik ve sosyo-kültürel olmak üzere iki önemli hedefi vardır. Ekonomik hedefleri; kırsal alandaki insanların gelirlerinin arttırılması, sermaye dönüşümünün hızlandırılması, borçlanma kapasitesinin arttırılması, yatırım çalışmalarının geliştirilmesi, işletme risklerinin en aza indirilmesi, işletme, sermaye verimliliğinin arttırma, pazarlama fırsatlarını sağlama, yönetim ve organizasyon yapısının rasyonel hâle getirilmesidir. Sosyal hedefler ise; iş ve boş zamanları en iyi şekilde kullanmak, sosyal güvenlik önlemlerini almak ve yaşam koşullarını iyileştirmektir. Kırsal turizm işletmelerinin önemli etkilerinden bir diğeri de kadınların iş hayatına atılarak istihdam sağlamaları ve bu vesile ile ekonomiye katkı sunmalarıdır.

Referanslar

Çelik, S., Öztürk, E. ve Coşkun, E. (2013). Şehri Nuh’un (Şırnak) Kırsal Turizm Açısından Değerlendirilmesi, Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 3 (2): 21-28; Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik (2019). Altıncı Bölüm Madde 35, Karar sayısı: 1134, Sayı: 30691, 31. 05. 2019; Kutukız, D., Aslan, S. ve Akyürek, S. (2018). Bureaucratic and Financing Barriers of Rural Tourism Enterprises, Social Sciences Studies Journal, 4 (21): 3501-3510; Robinson, P.Murray, A. (2017). Rural Enterprise Business Development in the Development Wordl. İçinde; Oriade, A. ve Robinson, P. (Editörler), Rural Tourism and Enterprise-Management, Marketing and Sustainability (ss. 1-18). ABD: CAB International.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik (2019). Altıncı Bölüm Madde 35, Karar sayısı: 1134, Sayı: 30691, 31. 05. 2019.