Kırklareli Üniversitesi Turizm Fakültesi

Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Gastronomi ve Mutfak Sanatları Rekreasyon Yönetimi Turizm İşletmeciliği Turizm Rehberliği

(Kırklareli, 2007 - )

Kırklareli Üniversitesi Turizm Fakültesi, üniversitenin kurulması ile birlikte açılan ilk fakültelerden bir tanesidir. Öncelikle Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi ismiyle 17.05.2007 tarih ve 5662 sayılı Kanun ile kuruldu. Daha sonra bu tür fakültelerinin kapatılması ve aynı yükseköğretim kurumlarına bağlı olarak yeni fakültelerin kurulması hakkındaki kararın yürürlüğe konulması ile Bakanlar Kurulu’nca 02.11.2009 tarih ve 2009/15546 sayılı Bakanlar Kurulu kararı çerçevesinde adı Turizm Fakültesi olarak değiştirildi. Böylece 2009 yılında ilk defa Turizm Fakültesi olmasına karar verilen üç kurumdan biri olarak öğretim hayatına başladı. Fakülte, 2547 Sayılı Kanun ile değişik 7/d-2 maddesi uyarınca; Turizm İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, ve Rekreasyon Yönetimi Bölümlerinin açılmasıyla günümüzde öğretim hayatına devam etmektedir.

Yukarıda bahsi geçen Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği Bölümü, isim değişikliği yapılarak 12.12.2018 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun aldığı karar ile Turizm Rehberliği Bölümü olarak faaliyetine devam etmektedir. Üniversitenin bünyesinde gerçekleştirilen çift dal ve yan dal uygulamaları çerçevesinde bölümlerin ilk üç dönemi büyük oranda aynı dersleri vermekte daha sonraki dönemlerde dersler programların amacına hizmet edecek şekilde uzmanlıklar kapsamında verilmektedir. Böylece öğrencilere yerleştikleri bölüm dışında diğer bölümlerde öğrenim görme şansı ve uzmanlık kazanma hakkı tanınmaktadır.

Öğrenci alımında bölümlere göre farklı puan türleri ile yerleştirme yapılmaktadır. Turizm İşletmeciliği Eşit Ağırlık (EA), Turizm Rehberliği Dil, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile Rekreasyon Yönetimi Bölümleri Sözel puan türü ile öğrenci almaktadır. Turizm İşletmeciliği, 2010-2011 öğretim yılında 50 öğrenci ile faaliyetine başladı. Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği, 39 öğrenci ile öğretim faaliyetine başladı (2016). Bununla birlikte, 2019-2020 öğretim dönemi itibariyle Rekreasyon Yönetimi Bölümüne 30 ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümüne 40 öğrenci kabul edilmesine karar verildi.

Mezunlar, genellikle turizm sektöründe istihdam edilmektedir. Ulusal ve uluslararası zincir otel işletmelerinin çeşitli departmanlarda çalışan mezunlar olduğu gibi restoranlarda ve seyahat işletmelerinde istihdam edilen mezunlar da bulunmaktadır. Ayrıca mezunlar yat ve marina işletmelerinde, eğlence sektöründe, sağlık sektöründe ve kamu sektöründe de çalışmaktadır. Bununla birlikte eğitim alanında görev yapan ya da turizm liselerinde sözleşmeli öğretmenlik yapan mezun öğrenciler olduğu gibi bankacılık, sigortacılık gibi hizmet sektörünün farklı alanlarında çalışan mezunlar da bulunmaktadır.

Referanslar

Gülcan, B. (2011). Turizmde Doçentlik Unvanı: Kapalı Kariyer Yolu ve Etkileri, İşletme Araştırmaları Dergisi, 3(1): 3-32; Yayla, Ö., Silik, C. E. ve Dülger, A. S. (2017). Turizm Lisans ve Önlisans Eğitiminde 2017 Yılı Sayısal Değerlendirmeler, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5(4): 47-58.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Resmi Gazete (Tarih: 13.10.2009, Sayı: 27405); Bayraktaroğlu, E. (2013). Türkiye’de Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Veren Kurumların Uygulama Olanakları (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Afyonkarahisar: Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.